Родилна тъга (Следродилна депресия)

Родилна тъга (Следродилна депресия)

От Елизабет Патнли
Автор на “Нежна Грижа за Бебета”

Помня как лежах в болничното си легло след раждането на четвъртото си дете – Колтън. Бях издържала цял ден родилни мъки и трудно раждане накрая (кой казва, че четвъртото дете излиза лесно?) и бях неописуемо изтощена. След облекчението да видя безценния си новороден син, дойде неконтролируемото желание да затворя очи и да заспя. Отнесох се докато мъжът ми приспиваше малкия и докато се унасях, мислите ми бяха: „Не мога да го направя. Нямам тази енергия. Как ще се грижа за своето бебче?“.

За мое щастие, четири часа сън, подкрепящо семейство и щастливите ми гени бяха достатъчни, за да се почувствам отново нормално. Но около 80% от младите майките преживяват родилна тъга, продължаваща седмици след раждането. Това не е нещо, което те могат да контролират. Тук няма място за никакви обвинения. Може да се случи и на най-прекрасните и отдадени майки, дори и на тези с повече от едно дете.

Какво представлява родилната тъга?

Раждането на вашето бебе е задействало големи промени във вашето тяло и в живота ви, а емоциите ви реагират нормално. Когато тялото преминава от състояние на бременност към нормално състояние в него стават драматични хормонални промени за минути. Добавете към това и новата си титла (Мама!) и свързаните с нея отговорности, и вашият срив е абсолютно разбираем. Не сте сами! Подобно емоционално състояние през първите седмици след раждането е често срещано явление. Просто помнете, че вашето душевно състояние има физически произход, допълнително изострено от предизвикателни обстоятелства, а вие и вашето тяло скоро ще се възстановите.

Как да разбера дали имам родилна тъга?

Всяка жена усеща това състояние по различен начин. Най-често срещаните симптоми включват:

 • Нервност и тревожност
 • Тъга и усещане за загуба
 • Стрес и напрежение
 • Нетърпение и раздразнителност
 • Пристъпи на плач
 • Честа промяна в настроението
 • Трудност в концентрацията
 • Проблеми със съня и изключителна умора
 • Нежелание да се спретнете, да излезете, да почистите дома

Би ли могло да е нещо повече от родилна тъга?

Ако не сте сигурни дали страдате точно от родилна тъга, обърнете се към вашия лекар или акушер и не се притеснявайте: става дума за въпроси, които лекарите чуват често и с основателна причина. Ако усещате тези симптоми до степен, която пречи на нормалното ви съществуване, ако вашето бебе е на повече от няколко седмици или ако имате допълнителни симптоми, особено усещане за негодувание или отхвърляне на бебето, или дори изкушение да му навредите, в този случай може да сте в доста по-сериозно състояние от тъгата, може да имате следродилна депресия. Това е сериозно заболяване, което изисква незабавно лечение. Моля веднага се свържете с вашия лекар или специалист. Ако не можете да се обадите, говорете с партньора си, майка си или баща си, брат или сестра, или приятел и ги помолете да ви помогнат. Направете това за себе си и за вашето дете. Ако не можете да говорите за това, напишете го и го дайте на някой ваш близък. Това е изключително важно. Не е нужно да се чувствате по този начин и има безопасни видове лечение, дори и ако кърмите.

Как мога да се освободя от родилната тъга?

Типичната родилна тъга е кратка и обикновено изчезва от само себе си, но има няколко неща, които можете да направите, за да си помогнете да се почувствате по-добре през следващите няколко емоционални дни и седмици:

Дайте си време. Позволете си колкото време ви е нужно, за да се почувствате майка. Бременността продължава девет месеца, процесът на осиновяване може да отнеме дори повече, a същинският процес на раждане трае само няколко мига, но да станеш майка отнема време. Майчинството е огромна отговорност. Според мен това е най-поразителното, значимо, невероятно, трансформиращо преживяване в живота. Нищо чудно, че предизвиква такава емоционална и физическа промяна! Никое друго събитие с такава значимост не би минало по-леко, така че не се чувствайте виновни, че възприемате тази част от живота си като нещо изключително, каквото то всъщност е. Напомняйте си, че е нормално (и необходимо) да се фокусирате върху този нов аспект на живота си и да го направите свой приоритет номер едно. Правилното отглеждане на новороденото отнема време, цялото време на света. Така че, вместо да се чувствате виновна или объркана за новия си фокус, вложете цялото си сърце в опознаването на това нов малък човек. Светът може да изчака няколко седмици. Опитайте се да осъзнаете възможно най-обективно какво сте постигнали: оформили сте един цял нов човек във вашето собствено тяло и сте го донесли на света, били сте част от едно чудо. Или пък, ако сте осиновител, вие сте избрали да поканите едно чудо в живота си и да станете негова майка. Заслужавате почивка и малко пространство, в което просто да съществувате заедно с вашето удивително мъниче, необезпокоявана от външни тревоги.

Поговорете с някого, който ви разбира. Говорете за това как се чувствате с брат или сестра, с роднина или приятел с малки деца за това, което чувствате. Някой, който е преживявал родилна тъга може да ви помогне да осъзнаете, че тя е временна и всичко ще се оправи. Доверен близък също може да послужи като отдушник и да ви окуражи да потърсите помощ, ако той или тя усети, че имате нужда от помощ.

Наложете си и излезте навън.Едно просто излизане и контакт с хората (ако е физически възможно и одобрено от вашия лекар) може да помогне много за промяната на вашата перспектива. Четирите стени могат да ви депресират много бързо, така че сменете обстановката и идете в парка, в мола,в библиотеката или на кафе – където и да е, стига да ви носи удоволствие. Ще почувствате гордост, когато непознати започнат да се захласват по вашето мъниче, а и на самото бебе също ще му хареса.

Присъединете се към група за подкрепа. Присъединяването към група за подкрепа, било то лично или онлайн, може да ви помогне да подредите чувствата си относно новото майчинство. Погрижете се да подберете група, която съответства на вашите разбирания за родителство и отглеждане на дете. Например ако сте отдадени на кърменето, а по-голяма част от групата хранят бебетата си с адаптирано мляко, това може и да не е най-доброто място за вас, тъй като вашите проблеми с кърменето няма да бъдат разбрани и споделени и вие няма да намерите достатъчно добри идеи в тази група. Ако бебчето ви се е родило преждевременно или има нужда от специални грижи например, потърсете група за родители с деца като вашето. Потърсете група с родителски убеждения, подобни на вашите. Само защото всички имате близнаци, не означава, че всички ще изберете да ги отглеждате по един и същи начин, затова опитайте да намерите нови приятели със сходни разбирания.

Кажете на таткото с какво може да помогне. Много е важно вашият съпруг или партньор да бъде до вас точно в този момент. Той може да иска да ви помогне, но да не знае как точно да го направи. Ето няколко неща, които може да направи за вас – покажете му този списък, за да му помогнете:

 • Разбиране. Изключително важно е вашата партньорка да почувства, че вие разбирате, че тя минава през депресия, породена от хормони, която не може да контролира и, че осъзнавате, че не е „просто кисела“. Кажете й, че знаете, че това е нормално и че скоро ще се почувства по-добре. Просто прегледайте този списък и използвайте някои от тези идеи. Така ще можете да й помогнете много, за да почувства вашата подкрепа (и вяра) в нея.
 • Оставете я да говори за чувствата си. Когато знае, че може да говори с вас за чувствата си, без да бъде съдена или критикувана, ще й помогне да се почувства много по-добре.
  Обръщайте внимание на бебето. Грижата за вашето бебе, така че мама да може да поспи или да си вземе душ, ще й даде глътка свеж въздух. Оставете я да накърми бебето и след това го изведете на разходка (използването на слинг ще направи бебето щастливо) или отидете на излет. Във ваш плюс е, че повечето бебета обичат да са навън и ще се радват на допълнителното време с вас.
 • Включете се, за да я защитите. Ако е преуморена от посетители, обяснете любезно на компанията, че тя има нужда от повече почивка. Помогнете й с всички домакински дейности, които тя обикновено поема (или намерете някой, който да й помогне) и направете всичко възможно да не изоставяте и своите. Притесненията за чистотата на къщата или за прането в този момент няма да са й помогнат по никакъв начин. Ако роднините предлагат да вземат бебето за няколко часа или да помогнат с домакинството, възползвайте се.
 • Казвайте й, че е красива. Повечето жени се чувстват депресирани от външния си вид след раждането, тъй като те все още изглеждат бременни в четвъртия месец! След като се е погрижило толкова сериозно да даде най-доброто за развитието на бебето, женското тяло има нужда от месеци, за да започне да възвръща нормалното си състояние. Бъдете търпеливи както с нейното тяло, така и с нейните чувства. Кажете й какво удивително нещо е постигнала. Всякакви комплименти, подчертаващи нейната уникална красота със сигурност ще бъдат високо оценени!
 • Казвайте й, че обичате бебето. Не се смущавайте да се възхищавате на бебето. Мама обича да чува, че сте очаровани от този нов малък член на вашето семейство.
 • Бъдете любящи, но търпеливи за секса. С всичко, с което тя се бори физически и емоционално, може да минат седмици преди да бъде готова за секс (дори и докторът да е разрешил). Това не означава, че не ви обича или че няма нужда от вас – тя просто има нужда от малко време, за да се върне към физическите аспекти на вашата сексуална връзка.
 • Казвайте й, че я обичате. Дори когато не е унила, тя има нужда да го чува и точно сега е по-важно от всякога за нейното здраве и добро състояние.
 • Намерете подкрепа и за вас самите. Да станеш баща е огромна стъпка в живота. Говорете с някой приятел относно бащинството и как ви кара да се чувствате. Вие също правете неща, които ви доставят удоволствие. Грижата за себе си, ще ви помогне да се грижите и за новото си семейство.

Приемайте помощ от околните. Семейството и приятелите често ще се радват да ви помогнат, ако просто ги помолите. Когато хората кажат „кажи ми, ако мога да помогна с нещо“, обикновено наистина го мислят. Така че, не се притеснявайте да помолите любезно за това, което бихте искали, било то някой да наглежда бебето ви докато подремнете, да изведе по-голямото ви дете в парка, да ви помогне с готвенето или да пусне прането.

Наспете се.Точно сега безсънието ще усили чувството ви за депресия. Така че, използвайте всяка възможност да дремнете. Поспете, когато бебето спи, легнете си рано и спете до по-късно сутрин, ако можете. Ако спите заедно, възползвайте се от това време, в което не трябва да ставате от леглото, за да се погрижите за бебето. А ако навиците за сън на бебето ви притесняват, можете да се обърнете към някой родител с опит.

Недейте да бъдете перфекционист точно сега. В момента домакинските дейности не са вашият топ приоритет, както и нищо друго освен това да опознаете бебето си. Помнете, че хората идват да видят вашето бебе, не вашата къща, така че насладете се да споделите бебето си с вашите гости, без да се притеснявате за неразборията или праха. Опростете, приоритизирайте и делегирайте домашните си задачи и задължения.

Наслаждавайте се на работата си.Ако работите извън дома, гледайте на времето, прекарано на работа като на възможност да се освежите и напълно да се насладите на своето бебе, когато се приберете. Говорете за бебето си със своите колеги и им показвайте снимки. Най-вероятно те ще се радват да слушат за мъничкото ви съкровище. Това е и чудесен начин да включите естествените си инстинкти за фокус върху бебето, когато не можете да бъдете с него.

Започнете да спортувате.С позволението на своя лекар, започнете леки разходки или плуване. Упражненията ще ви помогнат да се почувствате по-добре, както физически, така и емоционално. Дори да не сте спортували преди да родите, това е прекрасна възможност да започнете. Проучванията сочат, че редовните упражнения помагат в битката с депресията и ще ви помогнат да си върнете тялото от преди раждането много по-бързо.

Яжте здравословна храна. Когато не се храните пълноценно, духът се сломява по-лесно, особено когато стресът от възстановяването гълта повече енергия. Ако кърмите, хранителният режим е важен, както за вас, така и за бебето ви. Здравословните храни, приемани на по-чести интервали, могат да доставят нужната енергия, за да преборите родилната тъга, както и да ви помогне да се приспособите към новата ви роля. И не забравяйте да пиете вода и други здравословни течности, особено когато кърмите! Дехидратацията води до умора и главоболие.
Погрижете се за себе си. Да се грижите за своето новородено е огромна отговорност, но нещата ще си дойдат на мястото и всичко ще започне да изглежда по-лесно с времето. Докато се адаптирате, опитайте се да направите и нещо за себе си. Доставяйте си малки радости – като да почетете книга, да си лакирате ноктите, да обядвате с приятелки или нещо друго, което ще ви помогне да се почувствате по-щастливи.

Обичайте се.Вие сте удивителна: станали сте майка на прекрасно бебе. Играли сте главната роля в създаването на едно велико чудо. Бъдете горда с това постижение и си дайте време да опознаете и да се наслаждавате на силната, способна, многолика жена, в която се превръщате.

Тази статия е авторски откъс от книгата „Нежна грижа за бебета“ от Елизабет Пантли.

Източник: https://childdevelopmentinfo.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Редакция: Милена Божинова