Защо на детето ви му е трудно с четенето?

Защо на детето ви му е трудно с четенето?

Като родители, ни учат да започнем да четем на децата си от раждането (ако не и докато са още в утробата!).

Четенето е доста сложна и заплетена задача за младият ум, която изисква много различни части на мозъка и сетивата да се комбинират, за да се постигне това умение. Децата ще се научат да четат инстинктивно или чрез практика и запомняне на думи в училище. Но какво ще стане, ако това не е достатъчно? Ами ако на детето Ви, колкото и усилия да полага, му е все още трудно и не знаете защо?

Ако сте майка на дете, за което четенето е предизвикателство, отговорностите Ви като родител могат да бъдат огромни и стресиращи. Отначало, ще сте объркани и многократно ще се питате: „Защо на детето ми му е толкова трудно?“. Вероятно ще търсите часове наред отговора в интернет. Тогава ще дойде истинската борба. Детето Ви няма да иска да чете, защото ще се чувства несигурно, което само ще засили проблема.

Има множество причини, поради които детето Ви може да има проблеми с четенето и се надяваме да хвърлим светлина и да споделим някои източници, базирани на собствения ни опит.

Две майки от The Momtourage споделят техните истории с надеждата да Ви помогнат по пътя към това да помогнете и вие на детето си да стане по-добър читател. Техните имена и имената на децата им няма да бъдат споделяни. Както можете да си представите, тази борба може да е силно емоционална. Искаме да предпазим тези деца.

МАЙКА #1: Синът ми е умно, щастливо, интелигентно дете. Забелязах, че когато чете, произнася всички думи в изреченията, но не в правилния ред. Забелязах също, че неговите „т“-та и „д“-та винаги са объркани. Освен това, му е особено трудно със спелуването. Той разбира какво чете, но има проблеми със самото четене.

ПРИЧИНА: Нарушение в проследяването с очи; забавяне в развитието. Д-р Стивън Шаби е офталмолог, който помага на децата с нарушения в ученето, свързани с очите, и той беше този, който определи състоянието.

Как можете сами да проверите за такъв тип нарушение става въпрос? Задръжте лъжица пред лицето на детето си, накарайте го да я проследи с очите си. Ако има такова нарушение в проследяването, най-вероятно ще видите очите му да прескачат. Някои упражнения могат да помогнат за укрепване на тези мускули, като например игра с пукане на мехурчета с показалец. Разбира се има и други причини за това, но това нарушение на проследяването на очите ни изненада.

МАЙКА #2: Дъщеря ми има проблеми с писането на ръка. Прекарахме години, опитвайки се да й помогнем. Наехме преподаватели, играхме десетки моторни игри, купихме огромни количества помощни средства онлайн (специализирани моливи, захватки, различни листове с редове, линии, работни тетрадки и др.), посещавахме специалист.
И така, детето ми растеше, а почеркът й едва се подобряваше.С нарастването на количеството на писане в училище, ръката на дъщеря ми беше винаги уморена, въпреки че се стараеше усърдно. Никой не можеше да прочете това, което тя пишеше.

Буквите бяха големи и малки. Нямаше разстояние между думите. Главните букви, пунктуацията, и изписването на думите бяха непоследователни и често неправилни. Всички бяхме уморени, разочаровани и объркани.

ПРИЧИНА: Дисграфия. След доста проучване и тестване с невропсихолог, нашето дете беше диагностицирано с дисграфия, увреждане, свързано с учението, което засяга почерка и фините двигателни умения. Разбира се, има още доста неща, свързани с тази диагноза, но просто казано това беше облекчение, защото имаше конкретна причина, защо на дъщеря ни й беше толкова трудно.

Говорете с училището на детето за притесненията Ви относно дисграфията или потърсете специалист, ако се интересувате от по-задълбочено тестване. Терапията, ръкописната практика и а усилената работа са все още от съществено значение, но поне сега имаме отговор на въпроса ЗАЩО.

МАЙКА #3: Детето ми може да чете, но отказва. Точка.

ПРИЧИНА: Скука или липса на интерес. Ако детето Ви знае как да чете, но не иска да чете за училище или за удоволствие, ето няколко трика, които научихме в движение:

  • Оставете няколко списания и детски книжки в банята. Няколко минути четене в тоалетната e все пак четене и децата ще посегнат към някое от тези четива без дори да се замислят.
  • Абонирайте се за няколко списания, които детето Ви обича, например спортни списания, такива за живота на младите момичета и/или момчета, списания за коли, които семейството Ви също харесва – всичко, което би ги заинтересувало.
  • Бъдете много, много отворени към комикси – децата са обсебени от този жанр и за тях това са удобни и забавни четива.
  • Някои деца обичат нехудожествена литература и мразят художествени романи – това също е добре. Отидете в библиотеката и вземете книги за история, акули, Лего – ще научат много интересни факти за нещата, които обичат.

Да се научи да чете и пише може да бъде стресиращо за вашето дете, а това може да бъде още по-стресиращо за вас, когато на тях им е трудно.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елисавета Тодорова
Източник: https://greenwichfreepress.com