Ранни признаци на аутизъм при малки деца

Ранни признаци на аутизъм при малки деца

Много деца от аутистичния спектър се сблъскват със забавяне в развитието, когато са още бебета. Но тъй като започват да пълзят и прохождат навреме, разликите в социалните и езикови умения често остават незабелязани, докато не станат по-големи.

И докато има много признаци на аутизъм при малките деца, повечето от тях се свързват с поведенчески проблеми, невербални трудности в общуването, нарушени социални умения, както и речеви и езикови затруднения. Ето 7 ранни признака на аутизъм при малките деца.

1. Не се усмихват на околните
Когато навършат три месеца, бебетата рефлекторно се усмихват, ако им се усмихнете. Този навик е заложен в тях през първите 3 години.

За да направите тест, погледнете детето си с неутрално лице и се усмихнете широко; задръжте така за няколко секунди и опитайте отново три или четири пъти. Често малките деца ще ви се усмихнат. Децата с аутизъм обаче може да не реагират напълно на усмивката.

2. Липса на контакт с очи
Контактът с очите помага на малките деца да разберат нови неща и да формират ранни връзки. Малките деца обичат да осъществяват контакт с очите и да реагират на мимиките. Ако детето ви не осъществи зрителен контакт, то може да има затруднение със социални умения. Това предполага, че те са по-малко ангажирани с другите, което може да доведе до забавяне в развитието.

3. Не отговаря, когато се обръщате към детето по име
Когато навършат девет месеца, повечето бебета отговарят на имената си. Но това не е така при децата с аутизъм. Някои деца не реагират на имената си или не отговарят напълно. Малките деца с аутизъм могат да повтарят определени фрази и почти не използват невербални знаци за комуникация.

4. Липсва социално предчувствие
Малките деца обичат да очакват игри като криеница зад дланите на ръцете, обичат да бъдат взети, когато плачат или когато вдигнат ръчички. Тези традиционни форми на игра са очаквани, когато детето е на възраст от шест до девет месеца. Ако случаят не е такъв, може да се наложи да запишете консултация с терапевт, за да оцени развитието на детето си.

5. Затруднено визуално проследяване
Бебетата следват хората, които се грижат за тях. Проследяват играчки с ярки цветове и почти всичко, което е визуално интересно. За да тествате, вземете играчка с ярки цветове и я движете напред-назад пред бебето: следват ли го с очите си или губят бързо интерес?

6. Липса на социално бърборене
Много преди да произнесат първите си думи, бебетата общуват чрез бърборене. Повечето деца от аутистичния спектър не издават словесни звуци. Някои се изказват бавно, докато други спират да говорят в определен момент.

Работата с ерготерапевт може да помогне на детето да подобри своите социални умения в безопасна среда.

7. Фиксиране върху необичайни обекти
Децата с аутизъм могат да проявят поведенчески разстройства, като непрекъснато извършване на повтарящи се действия или фиксиране в някои дребни детайли. Леките промени ги разстройват и те са необичайно чувствителни към светлина, миризми, текстури и звуци.

Автор Джоселин Джианг, сертифициран ерготерапевт в Мелбърн
Джоселин Джианг е един от най-страстните и опитни ерготерапевти за деца в Мелбърн. Тя помага на децата с аутизъм да придобият умения, от които се нуждаят в ежедневния си живот, като самопомощ, сензорна обработка, фина и груба моторика и др. Нейната основна цел е да помогне на децата в спектъра да постигнат пълния си потенциал и самочувствие, когато пораснат.

Източник: https://fireduppeople.com.au
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Яна Teнeва