Развитие на говора и речта при децата от 0 до 8 години

Развитие на говора и речта при децата от 0 до 8 години

Развитието на говора и речта е важна част от цялостното развитие на всяко дете и подпомага способността му да комуникира. Също така то е важно и за способностите му да:

 • Изразява и разбира своите емоции
 • Мисли и учи
 • Разрешава проблеми
 • Развива и поддържа взаимоотношения

Когато се учи да разбира, да използва и да се наслаждава на говора и речта, детето поема първите си стъпки към грамотността и полага основите за четене и писане.

През първите няколко години, децата развиват голяма част от вербалните си умения, които ще им помагат да се научат да четат, когато тръгнат на училище. Те продължават да развиват тези речеви и говорни умения през своето детство и юношество.

Как да подпомогнете ранното развитие на говора при децата

Най-добрият начин да подпомогнете своето дете в развитието на говора е да разговаряте много с него за неща, които го интересуват. Всичко, което трябва да направите е просто да следвате детето си, докато то ви разкрива какво го интересува чрез жестове, звуци или думи.

Говорете с детето си

Още от раждането говорете на своето дете и се дръжте с него сякаш то може да говори. Ключът е да използвате многообразни думи в различен контекст. Например, можете да говорите с него за оранжева топка, а после за това как да разрежете портокал за обяд.

Това помага на детето ви да научи какво значат думите и как работят.

Когато спрете да говорите, направете пауза и дайте възможност на детето да реагира.

Щом вашето мъниче започне да гука, да издава звуци, да изплюва, да маха и сочи с ръка, вие можете да отговорите на неговите опити да комуникира. Например, ако детето гука и издава звуци, можете да му отговорите по същия начин. Ако то посочи играчка, реагирайте сякаш ви казва ‚Може ли да ми я дадеш?‘ И можете да кажете ‚Искаш ли това блокче?‘

Когато детето започне да използва думи, вече можете и да повтаряте и да надграждате. Например, ако детето каже ‚ябълка‘, вие може да кажете: ‚Искаш червената ябълка, така ли?”. ‘

Същото важи и когато малчуганите започнат да съставят изречения. Вие можете да ги окуражавате да ги обогатяват. Например, ако детето каже ‚Отивам магазин‘ вие можете да отговорите: ‚И какво прави в магазина?‘.

Когато обръщате внимание и отговаряте по този начин, това подтиква детето да продължи да комуникира с вас и да развие своите говорни умения.

Четете на вашето дете

Когато четете на детето си по различни теми, това му позволява да чува думи, използвани по многобройни начини. Вашата местна библиотека също би била прекрасен източник на книги!

Добре е да свържете това, което е в книгите с това, което се случва в живота на детето, за да му помогнете да започне да говори. Например, можете да кажете: ‚Ние отидохме до парка днес, точно както момчето в тази книга. Какво обичаш да правиш ти там?‘

Също така можете да насърчите мъничето да говори като обръщате внимание на различни интересни картинки в книгите, които му четете.

Когато четете на глас, можете и да наблягате на определени думи. Това показва на детето ви връзката между изговорените и написани думи и му помага да разбере, че думите са отделни части от речта. Това са важни аспекти в развитието на грамотността.

Децата, които растат в многоезични семейства имат възможността да изградят силни семейни и културни взаимовръзки. Ако вашето семейство говори на 2 или повече езика – например, български и английски – добре е да подтиквате детето си да развива и двата езика.

Етапи в развитието на говора и речта

3-12 месеца: какво да очаквате

 • На 3 месеца бебето най-вероятно ще гука, ще се усмихва и ще се смее. Докато то расте, ще започне и да си играе със звуците и да комуникира с жестове като махане и сочене.
 • На 4 до 6 месеца бебето най-вероятно ще започне да изговаря срички, като например ‚ба‘, след което ще започне и да ги повтаря ‚ба ба ба‘.

Този етап е следван от ‚фазата на “жаргона‘. През нея вашето бебе може да звучи сякаш ви казва нещо, но неговата ‚реч‘ няма да звучи като разпознаваеми думи.

 • В периода от 10 – 11 месеца бебето вероятно вече може да изговори първата си дума и да знае какво значи тя.

Ако детето ви започне да изговаря срички до 6-месечна възраст, но не използва жестове до 12-месечна възраст, би било добре да обсъдите това със здравен специалист.

1-2 години: какво да очаквате

 • В периода от 12 до 18 месеца детето най-вероятно ще казва няколко думи и ще знае какво означават те. Например ще казва ‚тати‘ и ще има предвид баща си.
 • В следващите няколко месеца неговият речник ще расте. Но то ще може да разбира повече, отколкото ще може да казва. Детето също така ще може да следва прости инструкции като ‚Седни‘.
 • Следва периодът между 18 месеца и 2 години, в който повечето деца започват да обединяват по 2 думи заедно в кратки ‚изречения‘. Детето ще разбира голяма част от това, което му казвате и вие ще разбирате повечето от това, което ви казва на вас. А непознатите хора ще разбират около половината от речта му.

Ако детето ви не казва нито една самостоятелна дума до 18 месеца и не може да използва 2 думи заедно, докато навърши 2-годишна възраст, би било добре да обсъдите това със своя педиатър.

2 – 3 годишна възраст: какво да очаквате

 • Детето ви ще става все по-добро в умението да произнася думите правилно. До 3-годишна възраст то ще е способно да разговаря с изречения от 3 и повече думи. Ще може едновременно да играе и да говори.На тази възраст непознатите хора ще разбират до три четвърти от речта му.

3 – 5 години: какво да очаквате

 • Вече можете да очаквате дълги и по-сложни разговори относно мислите и чувствата на вашето дете. То ще може също така да ви пита за неща, хора и места, които не са пред него. Например: ‚В момента и при баба ли вали?‘

Детето най-вероятно също ще иска да говори по различни теми и неговият речник ще продължава да расте. То вече ще показва разбиране и на простата граматика и ще започне да използва изречения с думи като ‚защото‘, ‚ако‘, ‚тогава‘ или ‚когато‘. Можете да очаквате да ви разкаже и някои забавни истории!

5 – 8 години: какво да очаквате

 • През ранните години в училище детето ще научава все повече думи и ще започне да разбира как функционират звуците в езика. То ще стане по-добър разказвач на истории, тъй като ще може да комбинира по нови начини думите помежду им и ще може да съставя различни видове изречения. Тези умения също ще позволяват да споделя идеи и мнения.

До 8-годишна възраст вашето дете ще може да води разговори като възрастните.

Кога да потърсим помощ за развитието на говора и речта?

Вие най-добре познавате своето дете. Ако имате някакви притеснения относно развитието на неговия говор и реч или ако то спре да използва говорно умение, което вече е придобило, добре е да говорите с неговия педиатър. Той може да ви препрати към логопед, ако е нужно.

Децата усвояват нови умения през цялото време и през различните възрасти. Повечето деца развиват уменията в еднакъв ред и всяко ново умение, което развият, се надгражда върху предходните. Малките разлики в развитието обикновено не бива да ви тревожат. Но ако се тревожите дали развитието на детето ви е в нормата или чувствате, че нещо не е съвсем наред, добре е да потърсите своевременно помощ.

Ако имате притеснения, свързани с говорното развитие на вашето дете, не се колебайте да се сържете с логопедите в Център за детско развитие „Малки чудеса“. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник: raisingchildren.net.au
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: @tinymiracles