Как да разберем, че е време да посетим терапевт

Как да разберем, че е време да посетим терапевт

Вероятно много от вас са се замисляли да посетят терапевт в един или друг момент от живота си. Може би сте се отказали от идеята, смятайки, че това, в момента, не е приоритет за вас или пък сте сметнали, че ако изчакате още малко, проблемът може да изчезне от само себе си.

Решението да посетим терапевт може да бъде едно малко предизвикателство, тъй като на всеки може да се случи да има лош ден или в момента да преминава през труден период. А и как да бъдем сигурни, че разговорът с професионалист би могъл да ни бъде от полза?


Ще посочим някои от причините, поради които е добре да разговаряме с терапевт. Разбира се, списъкът не е докрай изчерпателен, но би могъл да бъде от полза при вземането на важното решение.

Грижа за психичното здраве

Животът често е стресиращ. Всъщност, стресът, в умерени количества, би могъл да бъде полезен, но когато е неуправляем, би могъл да доведе до различни неприятни състояния.

 • Трудност в регулиране на емоциите

Ние, хората, успяваме да се справим с някои от емоциите си добре, но е напълно възможно да се появяват и други, които да бъдат трудни за управление – тревожност и гняв например.
С помощта на терапевт може да усвоим специфични техники за управление на гнева, както и конкретни стратегии за намаляване на тревожността. Без значение с какви емоции се борим, посредством професионалист бихме могли разработим план, който да гарантира, че ние управляваме емоциите си, а не те нас.

 • Нездравословни умения за справяне

Независимо дали преяждаме от стрес или пием, за да се отпуснем, нездравословните навици ще внесат нови проблеми в живота ни за дълъг период от време.
Трябва да се има предвид, че почти всяко умение за справяне може да бъде нездравословно. Гледането на телевизия, играенето на видео игри или дори четенето на книги би могло да стане нездравословно, ако го използваме, за да избегнем решаването на проблемите си.

Заедно с терапевт можем да намерим здравословни умения за справяне, които намаляват интезивността на дискомфортните емоции. От идеята за отслабване до финансовите цели, има много неща, които могат да застанат между нас и нашия успех. Ако се борим да преодолеем препятствията по пътя си, можем да получим ценна терапевтична подкрепа, когато се налага да се изправим лице в лице с проблемите. Специалистите по психично здраве могат да ни помогнат да се справим с различни проблеми – от липса на мотивация, до перфекционизъм и твърде силна самокритика.

Как ни влияе стресът?

 • Проблеми с взаимоотношенията

Има много причини, поради които можем да изпитваме трудности в личните и професионалните си взаимоотношения. Такива са проблемите с привързаността, със страха от конфронтация или избухливостта.

Терапевтът може да ни помогне да открием проблемите, които пречат на взаимоотношенията, както и да създадем умения, които биха били необходими за формиране и поддържане на по-пълноценни връзки. Работата с терапевт може да включва всичко – от научаването как да установим по-здравословни граници до осъзнаването защо често саботираме връзките си.

 • Самосаботаж

Питали ли сте се някога защо ние хората правим нещата, които правим? Например: да се разделим с партньор, който изглежда добър за нас или да кажем нещо неподходящо, само защото сме нервни? Терапевтът може да ни помогне да открием причините за поведението си.

Също така, чрез него бихме могли научим повече за моделите в живота си. Такива са самоограничаващите убеждения, които ни внушават, че не сме достатъчно умни и добри, за да успеем. Или пък семейните модели на мислене, които всъщност не са наши, а чужди.

Обективното мнение на терапевта може да ни помогне да направим крачка назад и да отсеем видовете модели, които непрекъснато се повтарят в живота ни. След осъзнаването им, по-лесно бихме могли да се отървем от тези, които не ни служат добре.

Справяне с важни житейски събития

 • Съмнения при отглеждането на дете

Родителството е трудно нещо, а понякога може да бъде дори плашещо. В крайна сметка, как да бъдем сигурни, че оказваме на детето си нужната подкрепа и не го затрупваме с прекалено много очаквания? Освен това, едва ли има някой, който не е поставял под въпрос родителските си умения или не се е питал дали поведението на детето му е нормално.

Специалистът по психично здраве може да ни даде възможност да направим най-добрия избор за нас и нашето дете. Независимо дали това означава да ни предостави готови инструменти, от които се нуждаем, за да отгледаме дете със Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD), или просто да ни увери, че сме на прав път във възпитанието.

Да не подценяваме и факта, че една обективна обратна връзка може да допринесе за увереността ни, че се справяме достатъчно добре в отглеждането и възпитанието на детето ни.

 • Преодоляване на травматично събитие

Хората реагират на травматични житейски събития по различен начин, като в някои случаи проявяват устойчивост и не развиват посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Ако обаче не успяваме сами да преодолеем травматично събитие, работата с терапевт ще ни помогне да преодолеем посттравматичния стрес и отново да открием смисъла и удоволствието в живота си.

Управление на производителността

 • Как настроението влияе на работата

Нормално е понякога да се чувстваме отпаднали или притеснени. Но ако настроението ни пречи да бъдем ефективни и продуктивни на работа, това може да е знак, че е време да говорим с някого.
Терапевтът може да ни помогне да се променим в желаната от нас посока. Справянето с емоциите, усвояването на нови умения и промяната на начина, по който мислим, са само някои от стратегиите, които терапевтът може да използва, за да подобри лошото ни настроение, така че то да не пречи на нашата професия или образование.

 • Как емоционално състояние влияе на апетита и съня

Може да има моменти, в които не забелязваме колко сме стресирани или че сме в лошо настроение. Но ако установим промяна в начина си на хранене, това би могло да бъде знак да си обърнем нужното внимание. Някои хора губят апетита си, когато страдат за нещо или някой. Други хора пък ядат повече от обикновено, в опит да контролират чувствата си.

Същото може да се каже и за съня. В резултат на некачествен сън или недоспиване може да се чувстваме изтощени и разконцентрирани през деня. Има хора, които страдат от безсъние, а други спят твърде много, в опит да компенсират ежедневното напрежение.

 • Терапията може да бъде полезна за хора, които изпитват хронично безсъние

Има работещи начини за справяне с проблема. Необходимо е първо да се консултираме с лекар, който да изключи възможни медицински причини за промяната в съня или апетита. Ако всичко е наред, терапевтът може да ни помогне да определим дали има емоционални причини, които да причиняват проблемите със съня и храненето.

Когнитивно-поведенческата терапия например има чудесни резултати и използва разнообразни стратегии, които помагат на хората да си създадат здравословни навици за сън. Терапевтичните подходи обаче не се изчерпват само с нея.

Преоткриване на себе си

 • Загуба на интерес

Нормално е хобитата ни да се променят с времето. Но ако загубим интерес към почти всичко, което обичаме да правим, това би могло да е знак за случваща се негативна промяна.

Терапевтът може да ни помогне да разберем защо сме загубили интерес към любимите си дейности, както и да ни насочи към идеята, че липсата на забавления може да повлияе на нашето благосъстояние.

Създаването на план, който да ни помогне да се чувстваме по-добре и да включим по-приятни и разнообразни дейности в ежедневието си е добра стратегия за справяне с апатията и депресията.

 • Промяна в социалния живот

Нашите взаимоотношения оказват голямо влияние върху психологическото ни състояние. Въпреки че не е нужно всеки уикенд да ходим на парти, липсата на социални контакти също може да бъде нездравословна и да причини социална тревожност.

Важно е да имаме хора, с които да обичаме да прекарваме времето си. Количеството на броя познати не е важно: по-добре да имаме двама близки приятели, отколкото стотици познати. Ако пък няма с кого да поговорим, може да потърсим терапевт. Той може да ни помогне да намерим правилните за нас хора, с които да се свържем. Чрез тях ще подобрим социалните си умения и контакти. Може би досега просто не сме попадали на точните за нас хора, но това може да се промени.

Относно негативното мислене

 • Промяна в негативните мисли

Всеки човек понякога става подвластен на негативни мисли. Те често стават устойчиви и е все по-трудно да ги премахнем от съзнанието си.

Случвало ли ви се е да си създавате катастрофални самопрогнози за бъдещето или да допускате нездравословни мисловни модели, които включват груба самокритика? А да се самобичувате, щом направите грешка, вместо да бъдете по-снизходителни към себе си?

Добре е да знаем, че начинът, по който мислим ще повлияе на начина, по който се чувстваме и на това как се представяме.

Специалистът по психично здраве може да ни помогне да създадем по-здравословен вътрешен диалог. А това ще бъде ключово за нашия по-добър живот.

 • За нуждата от още щастие

Има моменти, в които се чувстваме така, сякаш просто не сме толкова щастливи, колкото ни се иска да бъдем. И дори не знаем защо изпитваме нуждата от още щастие. В този случай терапевтът би могъл да ни помогне да определим дали нещо липсва в живота ни и да ни даде ефективна стратегия, която да ни помогне да се почувстваме по-добре.

Понякога са необходими няколко малки стъпки, за да подобрим качеството си на живот. Може с изненада да установим, че една, наглед, малка промяна в ежедневните ни навици ще предизвика осезаема разлика по отношение на нивото ни на щастие.

Как да открием подходящ терапевт?

Ранният разговор със специалист по психично здраве може да бъде добра превенция за развитие на по-тежко състояние, но освен това може да ни помогне и да мислим, да се чувстваме и да реагираме по-осъзнато. Има достъпни начини да потърсим терапевт (напр. онлайн терапия), при това още преди да изпитаме сериозен проблем.

Вместо заключение: ако все още имате колебания дали да се срещнете с терапевт, бихте могли просто да опитате. Разговорът с някого извън приятелския и семейния ви кръг би могъл да окаже незаменима помощ, както и да даде нов поглед върху живота ви.


Източник:https://www.verywellmind.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”:Нели Карапачанска
Редактор: Елена Родимова