Как да помогнат родителите на детето с дислексия

Как да помогнат родителите на детето с дислексия

Скъпи приятели, днес ви представяме втората част на статията „Дислексия – диагностициране и терапия“

Ранна терапия при деца с дислексия

Децата с дислексия, които получават допълнителна помощ в детската градина или първи клас, често подобряват уменията си за четене достатъчно, за да се справят добре в училище и в гимназията. Има ранни маркери, които могат да сигнализират, че има проблем още в предучилищна възраст. .Въпреки това е важно да се отбележи, че преди детето да е преминало през процеса на ограмотяване не може да се диагностицира с дислексия.

Децата, които не получават помощ до по-късна възраст, може да имат по-големи затруднения при усвояването на уменията, необходими за добро четене. Те вероятно ще изостанат академично и никога няма да успеят да “настигнат” връстниците си. Дете с тежка дислексия може никога да не се научи да чете лесно, но може да придобие умения, които подобряват четенето и да разработи стратегии за подобряване на училищните резултати и качеството на живот.

Какво могат да направят родителите

Вие играете ключова роля, за да може детето ви да успее. За да му помогнете може да направите следното:

 • Свържете се със специалист колкото се може по-рано. Ако подозирате, че детето ви има дислексия потърсете специалисти. Ранната намеса може да подобри успеха.
 • Четете на глас на детето си. Важно е детето да е “заобиколено” от речта от ранна детска възраст. Дори 6 месечните бебета могат да слушат и да се забавляват с приказките, които мама и тати им четат. Те може да не разбират езика, но разбират интонацията и емоцията в гласа ни. А постепенно научават и значението на думите. Когато детето ви е достатъчно голямо, прочетете същите историите заедно.
 • Работете с училището на вашето дете. Говорете с учителя на детето си как училището ще му помогне да успее. Вие сте най-добрият защитник на вашето дете.
 • Насърчете го да чете. Въпреки че, четенето може да бъде изключително предизвикателство за детето с дислексия – опитайте се да го насърчавате при всяка възможност. Направете четенето забавно и приятно – например измислете игри, при които е нужно да се чете.
 • Дайте пример за четене. Определете време всеки ден да четете нещо свое, докато детето ви чете – това дава пример и подкрепя вашето дете.
 • Слушайте аудио книги. Въпреки всички методи и стратегии, четенето е трудно за децата с дислексия. Дори и възрастните не обичат да правят неща, които са им трудни. В същото време за детския мозък е важно да трупа речников запас и знание за света. Аудио книгите са чудесен начин децата да се докосват до писаното слово без това да им коства толкова изключителни усилия.

Какво могат да направят възрастните с дислексия

Успехът в работата и социалния живот може да бъде труден за възрастни, борещи се с дислексия. За да постигнете целите си:

 • Потърсете помощ за оценка и инструктаж при четене и писане, независимо от вашата възраст;
 • Академичните проблеми не означават непременно, че човек с дислексия не може да успее.

Способните студенти с дислексия могат да бъдат изключително успешни, като се имат предвид подходящите ресурси. Много хора с дислексия са креативни и могат да бъдат успешни в математиката, науката или изкуствата. Някои дори имат успешна кариера като писатели. Известни личности с дислексия като Александър Бел, Джордж Вашингтон, Стивън Спилбърг, Джон Ленън, Кийра Найтли, Том Круз, Орландо Блум, Томас Едисън и др. са имали сериозни академични трудности, но въпреки това са успели да постигнат изключителни успехи в своите области.

Емоционалната подкрепа и възможностите за постижения в дейности, които не включват четене, са важни за децата с дислексия. Ако вашето дете има дислексия:

 • Бъдете подкрепящи. Проблемът с четенето може да повлияе на самочувствието на детето ви. Не забравяйте да изразявате своята любов и подкрепа. Насърчавайте детето си, като възхвалявате неговите таланти и силни страни.
 • Говорете с детето си. Обяснете на детето си какво представлява дислексията и че това не е личен провал. Колкото по-добре вашето дете разбира това, толкова по-добре ще може да се справи със своето състояние.
 • Помогнете на детето си да се учи у дома. Осигурете чисто, тихо и организирано място за вашето дете да учи, и посочете точно време за това, всеки ден. Освен това, уверете се, че детето ви получава достатъчно почивка.
 • Ограничете времето пред екрана. Ограничете времето пред телевизора, телефона или таблета. Използвайте това време за четене. Тук важи правилото “Колкото по-малко, толкова по-добре.”
 • Поддържайте връзка с учителите на детето си. Говорете често с учителите, за да сте сигурни, че разбират състоянието на детето ви. Споделяйте с тях всеки успех на детето.
 • Намерете и други родители на деца с дислексия. Това ще ви покаже че не сте сами. Така ще поддържате контакт с родители, чиито деца са изправени пред същите или подобни обучителни затруднения. Чрез тези родители ще получавате емоционална подкрепа, полезна информация и опит.

67581772 793376284397586 1448481220974346240 n