Кофеинът може да помогне на мозъка на недоносените бебета, сочи проучване

Кофеинът може да помогне на мозъка на недоносените бебета, сочи проучване

Лекарството обикновено се използва за подпомагане на белодробната функция в Канада, но ефектът му върху неврологичното развитие не е известен.

Ново проучване, ръководено от изследовател от Университета в Калгари, показва, че мозъкът на недоносените бебета има полза от ранната употреба на кофеин.

Може да изглежда странно да се дава кофеин на бебета, но това лекарство отдавна се използва за стимулиране на белодробните функции.

Медицинска сестра призовава жителите на Албърт да се изследват, след като открива опасни нива на радон в дома на семейството си.

„Кофеинът е най-често използваното лекарство в интензивното отделение за новородени след антибиотиците“, казва д-р Абхай Лодха, водещ изследовател на проучването, в съобщение за медиите.
Лодха е доцент в катедрите по педиатрия и обществени здравни науки в Училището по медицина в Къминг и щатен неонатолог в здравните служби на Алберта.

Изследването е публикувано в списание Pediatrics и в него участват изследователи от университетите на Британска Колумбия, Монреал и Торонто и болницата Mount Sinai в Торонто.

Развитие на мозъка

Ползата от кофеина за функцията на белите дробове – често срещан проблем при недоносените бебета – е добре документирана, но няма данни за въздействието на лекарството върху развитието на мозъка.

„Разглеждаме начина, по който децата изграждат своето разбиране, като например решаване на прости задачи или разбиране на триизмерни предмети и играчки“, казва д-р Даян Крейтън, доцент в катедрата по педиатрия и пенсиониран психолог в AHS, в съобщение за медиите.

„Също така оценяваме как малчуганите са в състояние да разбират прости думи или да разпознават името на дадена картинка, както и двигателните им умения като катерене, пълзене, баланс и координация.“

Намален риск

В проучването са анализирани данни от 26 отделения за интензивно лечение на новородени в Канада и последващи оценки на деца на възраст от 18 до 24 месеца.

Установено е, че кофеинът, приложен в рамките на два дни след раждането, е свързан с „по-добри когнитивни резултати и намалени шансове за церебрална парализа и увреждане на слуха“.

Лодха каза, че се смята, че кофеинът може да помогне за растежа на дендритите – малки разклонения на неврона, които получават сигнали от други неврони.

„Кофеинът може също така да подобри по-доброто разтягане и разширяване на белите дробове, сърдечния дебит и кръвното налягане при недоносените бебета, което подобрява снабдяването с кислород на цялото тяло и мозъка, намалявайки продължителността на механичната вентилация и риска от хронични белодробни заболявания и увреждания на развиващия се мозък“, каза той в прессъобщение.

Източник: www.cbc.ca
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Йоана Кабаделова