Нощните ужаси при малките деца – какво са тe

Нощните ужаси при малките деца – какво са тe

Сред най-тежките моменти на майчинството несъмнено се нареждат и тези, в които малкото дете започва внезапно да плаче нощем. Нощните ужаси, наричани още сънни ужаси, са внезапни частични пробуждания от дълбок сън, характеризиращи се със силен страх, писъци и трудност за пълно събуждане. Тези епизоди често биват бъркани с кошмари. Разликата е, че кошмарите се случват по време на сън в т.нар. фаза на бързо движение на очите (БДО) или сънуване. Нощните ужаси от своя страна, се случват по време на фазите на дълбок сън и/или при преминаване между различните фази на сън и не са асоциирани с лоши сънища.

Проучванията за честотата на сънните ужаси са смесени и резултатите им показват, че ги преживяват от под 2% до над 50% от малките деца. Изследователите смятат, че голямата разлика се дължи на недостатъчно добро отчитане, на начинът, по който е проведено изследването, възрастта на участниците и объркването на кошмар с нощен ужас и обратното.

Всички наблюдения обаче показват, че тези нарушения на съня, които са вид парасомния (необичайно поведение на централната нервна система по време на сън), са най-често срещани при малки деца на възраст между 1 и 4 години. Децата може да имат само един или няколко нощни ужаса или може да ги преживяват всяка нощ в продължение на месеци.

Мерките за лечение и превенция имат ограничени резултати, но децата най-често надрастват този проблем със съня и за повечето от тях това е краткотрайна фаза.

Проучване от 2015 година показва, че около 33% от 18-месечните бебета имат нощни ужаси от време на време. Като цяло, това явление се среща най-често при деца до 13-годишна възраст или по-малки, като при около 56% от тях се отчита, че са имали поне един сънен ужас. Този вид нарушение на съня се предава и по наследство, така че ако вие сте имали нощни ужаси, е много вероятно вашето дете също да ги преживява.

Симптоми

Както вече споменахме, сънните ужаси се различават от кошмарите по това, че при децата, които имат нощен ужас, разбуждането е трудно. Това е така, защото те все още частично спят. Често изглеждат объркани, а очите им са като стъклени. Освен това не разказват за страшен сън, тъй като не са сънували.

По време на нощен ужас, детето може да:

 • Бъде неутешимо
 • Не отговаря
 • Е тъжно или уплашено
 • Заспива отново, без да се събужда напълно
 • Рита
 • Не помни нощния ужас
 • Крещи или издава звуци на страх
 • Гледа с широко отворени очи
 • Седне изведнъж
 • Се изпотява прекомерно или диша тежко
 • Се тръшка

Нощният ужас обикновено преминава след няколко минути, въпреки че понякога може да продължи и повече. Тези епизоди, за разлика от кошмарите, не оставят никакви спомени. Независимо, че детето може да изглежда будно, то всъщност спи по време на случващото се.

Причини

Нощния ужас се случва във фазата на сън без бързо движение на очите, което е състояние на дълбок сън без сънища. Обикновено сънят без БДО настъпва около два или три часа, след като детето заспи. Не е напълно ясно какво предизвиква нощните ужаси или как да ги предотвратим, но учените подозират, че явлението е свързано със свръхстимулация на централната нервна система.

Макар точните причини да не са ясни, някои фактори могат да увеличат честотата на нощните ужаси:

 • Преумора или липса на сън
 • Нарушение на рутината или обичайния режим – например по време на път или при смяна на ежедневната рутина
 • Семейна история на сънни ужаси
 • Болест или треска
 • Проблеми с дишането, свързани със съня, като апнея
 • Стрес

Нощните ужаси също могат да се появят при деца, които започват да приемат ново лекарство, спят на ново място, или при консумация на твърде много кофеин. Както вече споменахме, те могат да се дължат и на наследствен фактор. Деца с роднини, които са имали нощни ужаси (или подобно нарушение на съня като ходене насън), е по-вероятно да имат проблеми със съня, отколкото някой, който няма подобна семейна история.

Как да помогнете

По време на нощен ужас, е най-добре да не се опитвате да будите вашето дете, тъй като то може да се събуди още по-натъжено или неориентирано. По принцип е доста трудно да разбудиш някого от нощен ужас, още повече карайки го да се събуди. Повторното заспиване след това става много по-трудно. Най-важното нещо е да се уверите, че детето е в безопасност по време на случващото се.

По време на нощен ужас, успокойте вашето дете с мек глас, че то е на сигурно място и ако това проработи, продължете, докато всичко приключи.

Тъй като мъничетата не знаят къде се намират, другото най-удачно нещо, което можете да направите, е да се убедите, че те няма да паднат или да се блъснат в нещо. След това, просто изчакайте, докато нощния ужас премине и детето ви заспи отново.

Домашни лекове

Все още няма доказани лечения или превенции за нощни ужаси. Въпреки това, някои семейства смятат, че изброените по-долу неща намаляват риска от нови епизоди и честота им:

 • Тъй като нощните ужаси могат да се случат при непозната обстановка, като спане на друго място, уведомете човека, който ще се грижи за детето (роднини или бавачки), за състоянието и какво да се направи, ако това се случи.
 • Спазвайте проста и успокояваща рутина преди лягане за вашето дете.
 • Детето ви трябва да има установен час за спане и да не му позволявате да стои будно до късно.
 • Спете с вашето дете или в едно легло (спазвайки всички мерки на безопасност), или в една стая.
 • Ако детето има нощни ужаси точно по едно и също време всяка вечер, превантивно го събудете около 15 минути преди това, за да избегнете нощния ужас. След това отново го сложете да спи.
 • Намалете всеки стрес, който може да изпита детето ви.
 • Когато пътувате, опитайте се възможно най-много да се придържате към обичайната рутина преди лягане.

Кога да се консултирате с лекар

Ако нощните ужаси станат чести или натрапчиви и пречат на почивката на вашето малко дете, продължават повече от 30 минути или значително влияят на живота му, задължително се консултирайте с неговия педиатър.

Може да е полезно да водите дневник на съня, за да отбележите всякакви модели на поведение или нощни събуждания и така да дадете повече информация за случващото се на вашия лекар. Това също ще предостави факти, които може да сте забравили и ще осигури по-обширна клинична картина на проблема.

Лекарят обикновено ще направи изследване на вашето дете, за да изключи всякакви физически причини за нощните ужаси или други медицински състояния. Понякога може да препоръча проучване на съня или да ви насочи към специалист по сън, ако е особено загрижен или смята, че второ мнение може да е полезно.

В повечето случаи при нощните ужаси няма проблеми, които да изискват лечение. Тези епизоди обикновено се надрастват преди настъпване на юношеството. Все пак, ако състоянието се влоши, е важно да уведомите педиатъра си.

Често е страшно, стресиращо и тъжно да гледате как вашето дете преживава нощен ужас и е трудно да повярвате, че то не е в опасност или сериозна беда. Въпреки това знайте, че този проблем със съня е много често срещан при малките деца, не причинява увреждания и най-вероятно ще отмине с времето.

Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение. Свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Можете да запазите час с терапевтите на Център за детско развитие “Малки чудеса” на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник:www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивон Кръстева
Photo credit: Freepik