Сближаване с бебето (бондинг)

Сближаване с бебето (бондинг)

Близостта с Вашето бебе е специален вид връзка. Сближаването не е еднократно събитие, а процес, който може да отнеме време. За някои хора то започва още при раждането, а за други – няколко седмици по-късно.

Бебетата разчитат изцяло на своите родители за нуждите си. Грижите за основните нужди на бебето предразполагат към създаване на близост и да Ви накара да почувствате радост и облекчение.

Защо близостта е важна?
Близостта на бебето Ви с Вас е първата, която то има. То започва да формира чувства на доверие, сигурност и увереност. Липсата на близост оказва ефект, както върху бебето, така и върху Вас – ако нямате дълбоки чувства за близост, това може да ви накара да страдате от ниско самочувствие, а бебето може да има трудности в бъдеще при формирането на връзки. Това може да забави психическото и социалното израстване на бебето.

Опитайте се да не се фокусирате върху това какво мислите за нормално. Всяко дете и връзката с него са уникални. Говорете с Вашия педиатър, ако изпитвате притеснение за развитието на детето си.

Пътят към повече близост
Сближаването с Вашето бебе е процес. Може да започне дори още по време на бременността като говорите на бебето, докато е още в утробата Ви. Можете да взаимодействате с него, когато Ви ритне още в корема. Хубаво е Вашият партньор/партньорка да е в родилната зала и да посети бебето след раждането. Можете да попитате лекаря си дали може да сподели болничната стая с Вашето бебе.

Някои ежедневни дейности оказват влияние върху близостта. Вие прекарвате време с бебето си при хранене, къпане и смяна на памперси. Можете също така да спите близо до бебето, да вземете отделна кошара в стаята си или такава, която се прикача към леглото Ви. Важното е бебето да не е във Вашето легло, понеже това повишава риска от смърт по време на сън.

Има и други начини за увеличаване на близостта. Някои бебета, като преждевременно родените, имат нужда от повече движение. Масажирането на кърмачето може да подобри кръвообращението и успокояването на нервите. Бъдете внимателни обаче, тъй като новородените са все още крехки. Говорете с лекаря си, преди да започнете да извършвате масажи.

Бихте могли да включите бебето във Вашите ежедневни дейности, като го носите в приспособления за носене или като го поставите в столче, от което то да Ви наблюдава, докато вършите домашните си задължения или работите.

Комуникация
Процесът по опознаване с бебето Ви е двупосочен. То не може да говори, но има своите начини за комуникация. Сетивата им за докосване и звук са доста чувствителни. Лекарите препоръчват на майките и татковците да осъществяват контакт чрез докосване с бебето. Можете да галите кожата му или да го целувате. Редувайте се да го държите и люлеете. Помагайте му да държи косата, лицето Ви, както и други предмети около него.

Когато очите на бебето Ви се приспособят, то ще може да осъществява по-добър зрителен контакт с Вас. Ще започне да Ви наблюдава, да копира Вашите движения и изражения. Гласът Ви също има важно значение за близостта. Бебетата реагират на различните гласове и гласови интонации. Спокойните и щастливи гласове имат успокояващ ефект. Силните, резки гласове правят бебетата неспокойни.

Първият гласов отговор на бебето Ви е плачът. По този начин то Ви казва, че има нужда от нещо. Понякога изглежда така, сякаш всичко, което прави, е да плаче. Бебетата плачат различно, така че отделете време да се научите. Може да откриете например, че определен тип плач означава, че бебето е гладно, други – че има нужда от смяна на памперс. Може да плаче, ако е уплашено и тогава има нужда да чуе гласа Ви.

Винаги трябва да реагирате на плача на бебето си, дори и да не знаете защо плаче или от какво има нужда. Това подпомага процеса по сближаване и така бебето Ви ще се научи да Ви има доверие. Ще се чувствате горди и щастливи, че защитавате бебето си. Не е възможно да го разглезите в първите му месеци.

Щом бебето навърши 2-3 месеца, неговите начини за комуникация се подобряват. Ще разпознават Вашите докосване, глас, лице. Бебето Ви може да копира каквото правите, като например усмивка или смях. Ще започнете да разпознавате личния му характер. Колкото повече време остава будно, толкова повече любопитство ще проявява. Това Ви дава повече време да взаимодействате с него.

Игра
Опитвайте се да говорите, четете и пеете на бебето си. Започнете да играете с него със или без играчки. То започва да научава и опознава всякакви неща. Ще видите как бебето Ви ще открие ръцете и краката си, ще чуете всички звуци, които може да издава. Всички тези неща помагат на бебето Ви да учи и расте.

Отделете внимание на видовете игра като:

  • Стоене по корем. Според Националният институт по детско здраве и човешко развитие можете да правите това 2 или 3 пъти дневно. Започнете с кратки периоди от 3 до 5 минути и увеличавайте това време с растежа на бебето. Стоенето на бебето по корем укрепва мускулите, стимулира движението и предпазва от Синдром на сплесканата глава при бебето. Винаги го наглеждайте, докато стои по корем. Практикувайте това само когато бебето ви е будно, като например след дрямка или смяна на памперс. Не го слагайте по корем, когато спи. Това повишава риска от синдрома на внезапната смърт.
  • Образователни играчки. Предоставете на бебето си играчки, подходящи за неговата възраст, които да стимулират сетивата му. Опитайте с различни цветове, текстури и звуци. Дайте му възможност да се фокусира и разглежда. Внимавайте да не прекалите с всичко наведнъж. Никога не оставяйте бебето си само с каквито и да е играчки.
  • Упражнения с движение. Практикувайте различни движения с бебето си, като например пляскане на ръцете му една в друга. Правете разтягания на краката и ръцете. Танцувайте и се движете с него, докато пеете или говорите.

Неща, които да имате предвид
Някои неща могат да затруднят или забавят осъществяването на близост с бебето, като:

  • Болезнено или трудно раждане.
  • Множество бебета наведнъж или наличие на други деца.
  • Преждевременно раждане или здравословни проблеми при бебето. Би било трудно да се сближите с бебето, ако то има нужда да остане в болница или ако съществуват някакви устройства или състояние, които да Ви ограничават от него. Работете заедно с лекаря си и останалия болничен персонал върху други начини за осъществяване на връзка с бебето.
  • Осиновяване или приемна грижа. На пръв поглед изглежда по-трудно да се сближите с бебе, което не сте износили и родили. Близостта обаче не е свързана с гени, но може да е необходимо допълнително време, за да опознаете бебето и да се свържете с него.
  • Хормонални промени или емоционални проблеми. Някои хора страдат от следродилна депресия след раждане и имат нужда от медицинска помощ.

Нищо от споменатото не означава, че сте лош родител. Всъщност се справяте чудесно, като се грижите за основните нужди на бебето си. Бъдете креативни как да взаимодействате с Вашето бебе.То може да обича нещо различно или нетипично. Не се отчайвайте, ако за това е нужно повече време, отколкото сте мислили. Ако изпитвате някакви притеснения, говорете с Вашия лекар.

Кога да потърсите Вашия лекар
Говорете с Вашия лекар, ако изпитвате затруднения да се сближите с бебето си. Може да имате симптоми на следродилна депресия. Ако това е така, Вашият лекар може да Ви предпише медикаменти или да предложи посещение на курсове за млади родители. Срещите и разговорите с родители, които преминават през същото като Вас, може да Ви бъде от полза.

Потърсете доктора си, ако плаченето на бебето Ви изглежда нетипично. В повечето случаи няма нещо нередно, но лекарят Ви ще знае със сигурност. Ако забележите, че плаченето води до неравномерно дишане, бавно движение или лошо хранене, то бебето Ви може да е болно. Лекарят Ви ще провери за треска, болка и други здравословни проблеми.

Източник: https://familydoctor.org
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Биляна Господинова
Редактор: Миглена Христова