Игри и занимания за развитие: 0-6 месеца

Игри и занимания за развитие: 0-6 месеца

Какви са най-добрите начини да комбинираме забавление и учене в ранните месеци на бебето? Тук ще откриете игри и занимания, които биха могли да стимулират развитието на детето.

Една от радостите да станеш родител е, че отново ти е позволено да се държиш като дете.

Имаш перфектната причина да се плезиш, да танцуваш сякаш никой не гледа и да усъвършенстваш уменията си по криеница.

Точно така. Играта е най-ефективният начин за учене при децата. Това е брилянтен начин да придобият уменията, които ще им бъдат нужни докато растат. Чрез играта бебетата и децата имат възможност да изпитват нови изживявания в безопасна среда. Те започват да опитват нови неща, да решават проблеми и да заздравяват връзката си с вас.

Нека игрите започнат

Шахът не е толкова популярен при новородените, но има изключително много начини да ги забавлявате. Важното е да запомните, че съвсем скоро бебето ще започне да имитира вашите действия. Но на този ранен етап има голямо значение, ако децата получават внимание от някой, който също се наслаждава на играта.

„Преди да се появи Фрида, мисълта да забавлявам бебе с часове наред ме ужасяваше. Сега нямам търпение да се прибера вкъщи от работа, за да мога да й чета, да извадя дрънкалките и като цяло да правя глуповати, но забавни неща . Честно да кажа, това прави срещите и отговарянето на имейли доста скучни.“ Джеймс, татко на Фрида, шест месеца.

Маестро, музика!

Всички обичаме добрата мелодия и никога не е твърде рано да пеете на бебето. И всъщност не е нужно да сте завършен музикант, за да оставите музиката да звучи.
Бебетата обичат звука на гласовете. Изследванията показват, че пеенето може да задържи вниманието на бебето по-дълго, от говоренето. Това може да бъде и по-ефективен начин да ги успокоите.

След навършването на първия месец, бебетата ще спрат и ще слушат, когато започват звуци. До четири месеца ще започнат да показват вълнение от определени звуци като музика или пеене. Веднага щом започнат да могат да хващат, ще заобичат да разклащат дрънкалки.

Не е нужно да харчите цяло състояние за инструменти (поне докато не са на ръба да станат суперзвезда музикант). Бебетата дори обичат да играят с лъскава, шумяща хартия. Не забравяйте, че от всичко се превръща в перфектния барабан.

Поддържане на форма за начинаещи

Новородените може да изглеждат малко сънливи и бавни, но това не е причина да стоят неподвижни твърде дълго.

Въпреки че по-голямата част от работата ще трябва да я вършите вие. Нежното движение на краченцата и ръчичките им, малко бебешки масаж и пляскането в такта на музиката са добри за бързо формиращите се двигателни умения.

Една от първите физически игри, които можете да играете, е времето по коремче. Това помага за укрепване на гърба, шията и ръцете им и ги насърчава да се преобръщат. За допълнително време лице в лице, легнете по гръб и поставете бебето на гърдите си, коремче до коремче. Просто се уверете, че бебето ви е будно и е нащрек. Това е чудесна възможност за зрителен контакт.

Плуването е брилянтно. Можете да заведете бебето си на плуване на всяка възраст, така че какво чакате?

Четене за удоволствие

Книгите могат да бъдат част от света на бебето от самото начало (ако не и от преди раждането). Отначало може да не разбират подтекста на любимия ви роман. Но нищо не ви пречи да четете книга заедно и да описвате картинките.

Книгите с висок контраст с много лица са особено очарователни за малките бебета. Или нарисувайте няколко картини върху бяла хартия с черен маркер.

Ако имате достатъчно късмет да имате такава, използвайте местната библиотека. Те са чудесен източник на нови книги, за да забавлявате вашето мъниче.

Но не е нужно да се ограничавате само до книгите. Вашето бебе обича да чува гласа ви и да научава нови неща. Усъвършенствайте уменията си на “екскурзовод”. Описвайте различните части от картина, играчка, изглед от прозорец или дремещ член на семейството.

„Играта на клаксон е забавна. Звукът “бибип”, когато докосвам носа на Рубен, винаги го разсмиваше силно, откакто беше малък. И беше толкова прекрасно да го видя как ми отвръща по същия начин, щом порасна още малко.” Катрин, майка на Рубен, 12 месеца

Бебето може да не осъзнае отначало кой вижда точно, но поставянето на огледало пред него може да осигури голямо забавление. Подложките с интерактивни арки, покрити със звънци, огледала и пухкави звезди също са чудесен начин за забавление.

Сензорни забавления

Привикването на бебето с различни текстури, цветове и звуци може да бъде само по себе си забавна игра. И не е нужно да разчитате на огромна колекция от книги. Различни материи, семейни снимки и вашето собствено въображение могат да създадат свят от нови преживявания.

Източник:www.nct.org.uk
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мартина Вакинова
Photo credit: Freepik