Колкото повече прегръщаме децата си, толкова повече се развива мозъкът им

Колкото повече прегръщаме децата си, толкова повече се развива мозъкът им

Както гласи популярната фраза: „Любовта действа по мистериозни начини“. Ние сме родени да обичаме и се оказва, че любовта и проявите на привързаност са нужни, както за позитивното емоционално, така и за физическото развитие. И ако трябва да сме честни, няма по-добро чувство от това да обхванеш в топла прегръдка любимия човек или пък да получиш такава.

Роклята на окситоцина

Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, който хипоталамусът произвежда и хипофизната жлеза секретира. През 1906 г. учените го наблюдават и идентифицират за първи път. Окситоцинът е от съществено значение в родилния процес при всички бозайници, защото стимулира контракциите на матката, както и лактацията. По-късни проучвания откриха, че ролята му е много по-дълбока и широкообхватна и засяга социалното взаимодействие и връзката между хората. Учените го наричат „хормонът на любовта“.

Този специален хормон се среща и при двата пола, като стимулира всички аспекти на репродуктивния процес, като се започне от доверието и сексуалната възбуда. Окситоцинът стимулира центровете на удоволствие и възнаграждение в мозъка, и е неврологичната основа за социална свързаност, особено с хората, които са най-близки до вас.

Мозъкът ни възнаграждава, че живеем с други хора. Окситоцинът повишава чувството за доверие, присъщо за всички близки лични връзки.

Хората са социални животни

Някои животни са единаци, но хората не са. Социалното включване и общуването са необходими за оцеляването ни. Доказателство за това е, че при социална изолация се стига първо до депресия, а често в най-сериозните случаи и до заболяване.

Невробиологичният механизъм на любовта и привързаността е чудесен кръг: влюбваме се, ражда ни се бебе, отглеждаме детето с любов и внимание, а детето продължава процеса Привличането и свързването помежду ни са физиологични и емоционални прояви на нуждата да се репродуцираме и да осигурим безсмъртие на биологичния си вид.

Още повече, че окситоцинът е от основно значение за ембрионалното развитие на мозъка. По-точно играе роля в образуването на кръвоносни съдове в хипофизната жлеза, която контролира няколко физиологични процеса, сред които стрес, растеж и репродукция.

Значението на връзката с родителите

Сигурните връзки между хората (и другите бозайници) изискват доверие. Когато имаме тази основа, можем да се борим със стреса и да избягваме разрушително пристрастяващо поведение. Този сложен процес започва с изграждането на връзка между родителите и детето.

Мозъкът произвежда големи количества окситоцин, за да стимулира раждането по време на бременност. След раждане нивата на окситоцин на бебето са по-високи дори от тези на майката. Освен това в комбинация с пролактин (друг хормон), окситоцинът стимулира производството на кърма. Нивата остават високи и за бебето, и за майката, докато трае кърменето.

Химичната реакция, която следва, е просто изумителна. Чрез три различни пътя на освобождаване окситоцинът функционира по-скоро като системен активатор. И често влияе върху освобождаването на други сигнални вещества като опиоиди, серотонин, допамин и норадреналин. Чрез тези активации се улесняват различни поведенчески и физиологични ефекти и се координират адаптивни модели, които се влияят от вида на стимулите и факторите на околната среда.

Окситоцинът може да бъде освободен чрез активиране на няколко вида сетивни нерви (включително в кожата)… Лекият натиск, топлината и галенето допринасят за освобождаването на окситоцин, причинено от „приятна“ или „лека“ сетивна стимулация на кожата.

Опиоидите, серотонинът и допаминът са все хормони на удоволствието.

Интересно е да се отбележи, че новородените инстинктивно използват ръцете си в допълнение на устата, за да стимулират притока на мляко. Този тип стимулация на кожата насърчава производството на окситоцин в майката за отделяне на мляко.

Инстинктивната връзка родител-дете

Изумително изследване сред родителите с бебета открива, че нивата на окситоцин се повишават, когато има положително общуване между родител и дете. В допълнение – повишените нива на окситоцин са открити и в родители, за които близките връзки с партньора и собствените им родители им доставят удоволствие.Това означава, че предаваме хормона на любовта чрез позитивно социално общуване.

Интересно е, че са забелязани понижени нива на окситоцин в урината на майки, за които родителството е стресиращо, а общуването с бебетата им е свързано с негативни емоции.

Окситоцинът е незаменим

Отделянето на окситоцин по време на сексуална активност, бременност, раждане, кърмене и т.н. е директно свързано със способността да се доверявате и да формирате значими връзки. След отбиване на бебето от майката, мозъкът произвежда осктитоцин в резултат на изпълнено с обич докосване. Здравословното личностно общуване също стимулира отделянето на хормона. Прегръщането на детето е най-естественият инстинкт на всеки родител, защото носи приятно усещане и за двамата.

Както видяхме, физическата обич в детството е инстинктивна и носи приятно усещане, защото насърчава създаването на солидна емоционална (и физическа!) основа и способност за развиване на доверие и силни междуличностни връзки с другите.

И така, всички мистерии на любовта никога няма да бъдат напълно разгадани, ние знаем, че това е част от това кои сме ние като биологичен вид. И любовта е нужна за нашето оцеляване.

Разпространете тези прегръдки – всеки има нужда от тях.

Източник:https://dailyhealthpost.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Михайлова