Искате ли щастливи деца? Дайте им повече емоции и по-малко вещи

Искате ли щастливи деца? Дайте им повече емоции и по-малко вещи

Много изследвания показват, че ако искате да сте щастливи, трябва да влагате повече средства в преживявания, вместо във вещи. Оказва се, че същата теория важи и за щастието на децата. Проучване сочи, че децата  също получават много повече емоции от преживяване, отколкото от нова играчка.

Синди Чан, асистент в университета в Торонто и главен автор на изследването, отбелязва, че хора, получили „експериментални“ подаръци, като например билети за концерт, билети за зоологическа градина, забавления в увеселителен парк или просто семейна почивка, се чувстват по-свързани с подаряващия, отколкото тези, които получили просто материални подаръци.

 

Защо тези емоционални детски спомени са толкова важни?

 

Те изграждат емоционална основа, на която децата могат да се опрат, когато станат възрастни, когато са тъжни, притеснени или са подложени на стрес. Според детския психотерапевт д-р Марго Съндърланд, положителните спомени помагат на децата да регулират стреса, да засилят концентрацията си и да подобрят общото си физическо и психическо здраве. Щастливите спомени служат като „котви“, които дават на децата уют, когато бушува океанът на живота.

Опитът помага на децата да изградят солидна основа на щастливи спомени, но и спомагат за развитието на мозъка. Преживяванията, развиват социалното, физическото, когнитивното и сетивното им чувство. Всеки път, когато правите нещо, което е извън ежедневните ви дейности, давате на децата си възможност да видят, помиришат, чуят и докосват неща, които допринасят за цялостния им опит и помагат да обогатят възприятията си.

Изследването обаче ни кара да си зададем един въпрос: Има ли значение точно какво ще бъде преживяването и колко скъпо трябва да е то?Дали един семеен излет би изградил толкова силна памет у детето, както една семейна ваканция в света на Дисни?

Ще се радвате да чуете отговора – не, няма значение. Всъщност, децата ще се чувстват много по-спокойни на специален семеен излет в близкия парк, в който любимите им хора са ангажирани и щастливи с тях, отколкото, ако са отправени на вълнуващо, но стресиращо дълго пътуване до „най-щастливото място на Земята“.

Здравата основа на спомените, изградени върху семейния опит, ще донесе на децата ви щастие и комфорт в идните години, а това е безценно. Ако подаръците са за изразяване и подсилване на обичта, един от най-добрите начини да го направите е със собственото ви време. То винаги ще бъде наистина един хубав и безценен подарък.

Източник: www.mnn.com