Защо хленчи бебето: шест основни причини

Защо хленчи бебето: шест основни причини

За децата, които още не могат да говорят, плачът и хленченето са естествен език за общуване с околния свят.

Малките деца хленчат често и причината не е желанието им да действат на нервите на родителите, а защото това е единственият им начин да съобщят, че нещо не е наред. Затова родителите трябва да установят и елиминират причината за недоволството, докато хленченето не е преминало в ефективен плач, защото тогава ще стане по-сложно да се успокои детето.

За щастие, причината може да бъде разпозната в зависимост от времето на деня, възрастта и нуждите на бебето. Като правило, колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно е да се разбере от какво е недоволно.

  • Умора

Малките деца имат необходимост от режим на съня и ако тази рутина е нарушена, няма начин да се избегне хленченето. В зависимост от възрастта нормалният интервал на бодърстване е между 1 и 3 часа и за излизането от границите на този интервал, както и за последвалата преумора, детето съобщава с плачливост. Затова регулираният график за сън е основен начин да избегнете капризниченето.

  • Глад

Ако бебето вече е започнало да хленчи от глад, значи отдавна е имало нужда да бъде нахранено. Затова е необходимо да се научите да разпознавате първите признаци на глада. Ако се облизва, примлясква, върти главичка с отворена уста и с търсещи движения, засмуква юмручета или пръстчета, то е гладно. Ако не забележите навреме тези сигнали, детето ще започне да хленчи. Тъй като бебетата се нуждаят от различни количества кърма (адаптирано мляко) всеки следващ ден от своето развитие, може би трябва да се ориентирате – ако тези признаци са зачестили – че е настъпил моментът за захранване според нуждите на възрастта.

  • Колики

Много бебета хленчат заради болката, предизвикана от прекомерното образуване на газове. Коликите могат да са мъчителни и изтощителни за бебето, особено ако то не може да заспи заради тях. Има няколко начина да помогнете на детето: да масажирате коремчето, да сгъвате и разгъвате крачетата му или да го гушнете и подържите изправено за известно време.

  • Никнене на зъби

При всяко бебе никненето на зъбите започва на различна възраст, затова е сложно да се прогнозира този период. Като правило най-тежко е поникването на първото зъбче, тъй като бебето е изненадано и не разбира какво му се случва. Също така мъчително може да бъде никненето на моларите заради по-големият им размер. Ако причината за хлечененето е в дискомфорта от никненето на зъбите, могат да помогнат охладените играчки-гризалки и по-големи парченца плодове или зеленчуци.

  • Недоволство и оплакване

Когато децата се опитват да предадат нещо на родителите си, но още не умеят да изразят нуждите си с думи, родителите често не ги разбират. Това може да предизвика раздразнение и плач. Единственият начин да избегнете това, е да успеете да отгатнете какво тревожи детето и да запомните сигналите, които го съпровождат, за да ви бъде по-лесно да идентифицирате нуждите в бъдеще.

  • Липса на внимание

Обикновено децата искат да бъдат център на внимание по всяко време. Понякога родителите отказват да откликнат на нуждата на малкото дете от страх да не го разглезят.

Но по-голямо количество внимание ще бъде само от полза на детето, защото то ще знае, че може да разчита на родителите си. Понякога по обективни причини не е възможно да отделяте пълноценно време на детето, тъй като имате неотложна работа. Няма нищо страшно, ако детето похленчи известно време в очакване на родителя, стига това очакване да не се проточи прекалено дълго или да не се случва прекалено често.

Източник:https://dailybaby.ru
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Йоланта Иванова

Photo credit: Freepik