Оригами и ползите за детското развитие

Оригами и ползите за детското развитие

Да превърнем обикновен лист хартия в цвете, птица, дракон, коте, лодка и още куп други интересни и цветни фигурки? Чудесно занимание за моментите, когато сме вкъщи с децата и се нуждаем от разнообразни и занимателни идеи за запълване на свободното време на малчуганите. И най-хубавото е, че единственото, от което се нуждаете е просто лист хартия и сръчни ръце.

Оригами е тип японско изкуство и представлява начин на прегъване на хартия. Целта на това изкуство е създаването на триизмерни хартиени фигури, използвайки геометрични сгъвания. При оригами не се използват ножици и лепило.

Оригами и детското развитие

Нагъването на хартия се счита като великолепно средство за развитие на координацията между ръцете и очите, както и концентрацията на малките деца. Използването на ръцете директно стимулира някои области от мозъка. Тъй като успешното изработване на оригами изисква създаването на прецизни геометрични сгъвания, то също учи децата да обръщат внимание на детайла и да отделят време за правилното сгъване. Оригами често се използва като занимание в детските градини и началното училище. Работата с цветове и триизмерни обекти също повишава осъзнаването на перспективата и артистичната чувствителност.

Оригамите се използват за терапевтични цели като арт терапията и рехабилитацията след наранявания или инсулт. Британецът Джон Смит открива т.н. Pureland Origami, в които се използват само прегъвания под формата на планини и долини, за да улесни хора със затруднена моторика. Разработват се алтернативни манипулации за създаване на подобни ефекти, тъй като тези по-сложни процеси, обичайни за стандартните оригами, са могат да бъдат истинско затруднение.

Funny kids in rain boots playing with paper ship by a puddle Free Photo


Какви са ползите от оригами за децата?

  • Развива пространственото мислене
  • Помага им да си представят последователност от действия и резултатът от тях
  • Развива фината моторика
  • Развива координацията
  • Насърчава концентрацията
  • Забавно е – можете да си направите куклен театър и още десетки, ако не и стотици интересни и забавни фигурки.
  • Развива креативността
  • Подобрява училищните способности
  • Развива математическото мислене и разбиране за геометрията

Kids and mother playing with paper boats in lake Premium Photo


Оригами като хоби

Изработването на оригами е популярно хоби в Япония както за възрастни, така и за деца. Преди откриването на теливизионните и видео игрите, оригами е обичайна форма за забавление на закрито за японските деца. Определени магазини са предлагали различни видове оригами хартия, често са били предлагани нови дизайни, отпечатани с популярни герои от комиксите с вълнуващи образци и цветове, както и мастила, които си променят цвета в зависимост от температурата. Някои оригами представляват играчки, като хартиени шлемове на самураи, топки, кутии, водни бомби, скачащи жаби, нинджа-звезди, хартиени самолети и анимирани/движещи се лица.

Оригами се използва за различни религиозни и церемониални цели като украсата на храмове, подготовка на новогодишни празненства и украса за специални събития. Понякога оригами се използва за практикуване на Дзен Будизъм със специално отношение към ритуала, концентрация, вътрешно състояние на артиста и смисъла на дизайна. Прието е възрастните да посещават курсове водени от майстори на оригам, за да научат как да сгъват сложни фигури.

Един от най-известните оригами дизайни е японският жерав.

В японската култура жеравът предвещава добро. Легендите разказват, че желанието на всеки, който сгъне хиляда хартиени жерава, ще се сбъдне.

Sadako Sasaki. Il Morto del Giorno di oggi non si può… | by Il Triste Mietitore | TristeMietitore | MediumМного японци приготвят гирлянди от хиляда хартиени жерава, когато приятел или член от семейството се разболее, като молитва за неговото оздравяване.Една известна история е превърнала оригами-жеравът в символ на мира. През 1955 г. момиченце на име Садако Сасаки, което като дете е било изложено на радиация при бомбардировката на Хирошима, е на смъртно легло, болно от левкемия. Тя решава да сгъне хиляда жерава с надеждата да оздравее. След като разбира, че няма да оцелее, тя по-скоро пожелава да има мир на света и край на страданията в него. Садако сгъва повече от 1300 жерава преди смъртта си и е погребана заедно с гирлянда от хиляда жерава в чест на нейната мечта. Жеравите не успяват да удължат живота на Садако, но вдъхновяват нейните приятели да построят статуя в Парка на мира в Хирошима: младо момиче стоящо с разтворени ръце и с хартиени жерави излитащи от нейните ръце. Историята на Садако е драматизирана в много книги и филми.


Ако желаете да научите още за оригами

При оригами се използва само малък брой различни прегъвания, но те могат да се комбинират по различен начин, така че да се получи фигура със сложен дизайн. Най-общо, фигурата започва с хартия във форма на квадрат, чиито страни могат да бъдат различно оцветени и сгъването продължава без изрязване на хартията.

Противно на най-популярните вярвания, традиционните японски оригами , които се практикуват още от периода Едо (1603-1867), не са били така стриктно изпълнявани и понякога хартията се е изрязвала или се е започвало от правоъгълна, кръгла, триъгълна или друг тип лист хартия.

Днес оригами е популярно хоби навсякъде по света и форма на изкуство. Практикуващите го понастоящем развиват нови техники, включващи мокро сгъване, което позволява по-голяма свобода на дизайна. Математическите принципи на оригамите се използват в инженерната технология.

Произходът на оригами се оспорва, но произтича по-скоро от Япония, отколкото от другаде. Оригами е преди всичко традиционно изкуство, докато Акира Йошизава промотира един артистичен ренесанс на оригамите, като включва мокрото сгъване и негови собствени начини на сгъване.
През шейсетте, изкуството оригами става популярно и в света се разработват нови стилове.


Оригинални и традиционни конструкции

„Откриването“ на нагънатата хартия вероятно следва скоро след откриването на самата хартия. За първи път хартията е открита и популяризирана в Китай и много китайци предполагат, че оригамите са китайски начин на сгъване на хартия. Най-ранните известни традиции за японско сгъване на хартия имат церемониален произход каквото е японските noshi (бяла хартия сгъната с нарязани на ивици сушени морски мекотели или месо, прикрепени към подаръци и считани за символ на богатство), записани за първи път по време на периода Муромачи (1392-1573). В началото оригамите са били използвани само за религиозни цели поради високата цена на хартията.

След като новата технология за производство на хартия е понижила цената й и тя е станала по-достъпна, оригамите са станали популярни като форма на забавление и са се превърнали в традиционни хартиени фигури каквито са станали жеравите; по време на този период са били публикувани и първите книги за оригами.

Европейските оригами се появяват независимо; сгънатите баптистки сертификати от шестнайсти век представляващи малка птица (pajarita на испански или cocotte на френски) са единствените видове развити извън Япония.

Самата японска дума „оригами“ се състои от две по-малки японски думи: ori – сгъвам и kami – хартия. Не особено отдавна всички видове сгъване на хартия се групират под общото наименование оригами. Преди това, сгъването на хартия като вид игра има различни наименования. Не е ясно кога думата „оригами“ започва да се използва. Предполага се, че думата е била приспособена за детските градини поради това, че използваните писмени символи са били по-лесни за писане от малките деца. Друга теория е, че думата „оригами“ е директен превод от немската дума Papierfalten, привнесена в Япония около 1880г заедно с движението наречено „Детски градини“.


Оригами в съвременния дизайн и иновации

Сложните оригами-модели обикновено изискват тънка, здрава хартия за успешно сгъване – леките материали позволяват прегъване на повече пластове преди моделът да стане непрактично плътен. Съвременните оригами са освободени от традиционната техника на линейна конструкция от миналото и моделите днес са често мокро-сгънати с помощта не само на хартия или някакъв вид фолио. Нова генерация създатели на оригами експериментират с техники на пречуване и гладко-плавен дизайн, използван за създаване на реалистични маски, животни и други традиционни артистични теми.

Йозеф Алберс, бащата на съвременната теория за цветовете и на минималистичното изкуство, преподава метода на оригами през 1920-те и 30 те години. Неговите методи, включващи кръгли листове хартия, се нагъват на спирални и извити форми, са повлияли на съвременните японски оригами-майстори като Кунихико Касахара, Фридрих Фрьобел, основатели на детските градини, които признават сгъването, свързването, тъкачеството и изрязването като учебни помагала за развитието на децата още през ранните години на 19 век.

Работата на японеца Акира Йошидзава, създателя на оригами дизайна и автора на книги за оригами, вдъхновява съвременното възраждане на този занаят. Той открива процеса и техниката на мокрото сгъване и създава началната група символи, стандартната “Yoshizawa-Randlett” система символи, за написване на инструкции за оригами. Неговата работа е популяризирана от проучванията на Гершон Легман, публикувана в книгите на Робърт Харбин , където представяват Запада в широкия свят на хартиеното прегъване в средата на 60-те. Съвременното оригами привлича последователи от целия свят с дори по-голям брой сложни дизайни и нови техники като „мокро сгъване“ – техника за овлажняване на хартията по време на сгъването за да се позволи по-добро поддържане на формата.

Хартия и други материали


Въпреки, че почти всички ламинарни материали могат да бъдат използвани, изборът на материала може силно да повлияе на сгъването и крайния вид на оригамито.

За обикновено сгъване на жерав може да бъде използвана обикновена копирна хартия с тежест 70-90г/м2 .. По-тежки хартии от 100г/м2 могат да бъдат мокро сгънати. Тази техника позволява по-обли скулптури на модели, които стават по-здрави и твърди когато изсъхнат.

Специална оригами хартия, наречена “Ками” с размери вариращи от 2,5 до 25 см или повече, се продава на квадратни пакети. Обикновено, тя е оцветена от едната страна и бяла от другата. Но, също така се продават и оцветени от двете страни хартии, които могат да бъдат успешно използвани за направата на разнообразно оцветени модели. Оригами хартията тежи малко по-малко от копирната хартия и е подходяща за по-разнообразни модели.

“Фолираната хартия”, както точно означава наименованието и, представлява лист тънко фолио, залепено към тънък лист хартия. Към това се отнася и тъканното фолио, което може да бъде получено чрез залепване на парче тъкан към кухненско алуминиево фолио. Второ парче тъкан може да се залепи от обратната страна, така че да се получи сандвич от тъкан-фолио-тъкан. Фолио за печене е налична за продажба. Двата типа фолирани материали са подходящи за сложни модели.

Математика и оригами

Практикуването и изучаването на оригамите включва няколко теми от математически интерес. Например, проблемът на плоската сгъваемост (когато модел с ръб може да се сгъне до двуизмерен модел) е бил обект на значителен математически интерес.

Хартията притежава нулева Гаусова кривина по всички точки на повърхността си. Сухата хартия се прегъва естествено по права линия. Когато опитаме да направим по-извити, плавни и вълнообразни чупки обаче, това не се получава. Но когато хартията е влажна (може да се напръска с пулверизатор или да се навлажни с гъбичка) тя става по-гъвкава. Това зависи и от специфичният състав на хартията. Влажната хартия позволява да опитате вълнообразни и заоблени извивки. Ако използвате нокът, чупката става още по-добре изразена. Когато хартията изсъхне, формите се запазват. Всичко това показва различното поведение между сухият и влажен лист хартия.

Проблемът с твърдите оригами (ако заместим хартията с лист метал например) има значително практическо приложение. Например сгъването на карти тип Миура е устойчиво сгъване, което се използва за разгръщане на големи слънчеви панелни масиви за космически сателити.

Технически оригами

Областта на техническите оригами, известна още като оригами секкей се развива почти успоредно с математическите оригами. В ранните години на оригами, разработването на нови дизайни представлява поредица от проби-грешки, късмет и случайност. Но с напредването на оригами математиката, основната структура на новите оригами модели може теоритично да се нанесен на хартия преди да започне самото сгъване. И позволява създаването на екстремно сложни многокомпонентни модели като например многочленни стоножки и човешки фигури с пръсти на ръцете и краката.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“:В. Мавродинова
Адаптирана отЦентър за детско развитие „Малки чудеса“
Източник:https://www.newworldencyclopedia.org