7 начина да се чувствате уверена като майка

7 начина да се чувствате уверена като майка

Преди да имате бебе, може би сте си “живели живота”, правили сте каквото искате, чувствайки се доста уверени в това.

Може би сте имали работа, в която сте се развили, образование, в което сте вложили много усилия, или комбинация от дейности и отговорности, с които сте знаели как да се справите.

И тогава един малък човек се появява на сцената и увереността ви се променя.

Да станеш родител е достатъчно предизвикателно, за да накара всеки да се почувства малко или много неуверен.

От насоки за кърменето,до управлението на нов (и постоянно променящ се) режим за сън, има толкова много неизвестни, които идват заедно с един мъничък човек.

Напълно нормално е да не се чувствате напълно уверени в способностите си като майка, когато наскоро сте станала такава.

Но добрата новина е, че има редица начини да изградите стабилно своята компетентност и доверие в себе си.

Ето седем стъпки за намиране на рутина, в която да се чувствате добре:

Разширете знанията си

Когато не знаете как да направите нещо, какво правите обикновено? Вероятно предприемате стъпки, за да получите информация и знания.

Както всичко друго, изучаването на израстването към родителството отнема време – и може би малко проучване.

Идеално е да започнете да събирате информация преди бременността, но дори и след появата на бебето, със сигурност не е късно да намерите правилните ресурси,за да разширите знанията си.

Четенето на книги за бебето, намирането на подходящи уебсайтове за родители или слушането на подкасти за майчинството, може да ви помогне да разберете какво е най-добре да правите.

Много центрове и организации също предлагат въвеждащи уроци по родителство.

Ако успеете да отделите време за тези информационни срещи, може да се изненадате колко полезни могат да бъдат те.

Какъвто и начин за обучение и получаване на полезна информация да изберете, едно е сигурно: колкото повече знаете, толкова повече можете да се чувствате уверени, прилагайки изпитани и верни принципи към вашето родителство.

Говорете с експерти

В медиите е пълно с “експерти по бебета”, много от тях са самопровъзгласили се.

За да получите най-подходящия съвет за вашата собствена ситуация, често е най-добре да разговаряте в реалния живот с квалифициран професионалист, който може да отговори на вашите конкретни въпроси.

Вашият педиатър, например, може да бъде най-достоверният източник.

Той не е там само за измерване на височината и теглото на бебето, а е обучен в много аспекти, свързани със здравето и грижите за бебето.

Затова се възползвайте от времето по време на прегледи, като говорите за притесненията си.

Така ще имате сигурността, че правите правилното нещо за детето си.

Други експерти, които могат да ви подкрепят във вашия родителски път, включват консултанти по кърмене и семейни терапевти.

Въпреки че техните услуги може да не са покрити от здравната каса, ако можете да си го позволите финансово, една или две сесии дори могат да помогнат за повишаване на увереността ви.

Положителен вътрешен разговор и грижа за себе си

Какъв е вътрешният ви монолог? Начинът, по който говорим със себе си, оказва голямо влияние върху нашата самоувереност, за добро или за лошо.

Вместо да се обвинявате за „провала“ в ситуация, в която сте нов родител, напомнете си, че сте нов в това и все още се учите.

Помислете как бихте говорили на приятел при същите обстоятелства. „Майките трябва да помнят, че са си най-добрият приятел, защото грижата за семейството през целия ден,определено прави така, че и майката да се нуждае от грижи“, съветва Кейт Зискинд, фамилен терапевт. Да се ​​обвиняваш няма да те направи по-добра майка, но да бъдеш мил към себе си – със сигурност може.

За да започнете почивния ден правилно, може да помислите върху някои положителни истини за себе си.

Майките могат да си кажат: „Аз съм красива! Ще имам прекрасен ден!“ всяка сутрин“, предлага Зискинд.

Опитвайте се подхранвате чрез добри практики за грижа за себе си – като здравословно хранене и включване на на партньора ви да гледа бебето,за да можете да наваксате със съня си. Никой не се чувства супер, когато е спал съвсем малко и хапнал нещо бързо на крак.

Изградете общност от познати майки

Намерете група майки в същия етап от живота и ще намерите съкровище от сътрудничество, комфорт и съчувствие.

От една страна, приятелството подобрява психичното здраве като цяло, което със сигурност помага в този труден период на преход.

Освен това, тази общност може да осигури пространство за обсъждане на вашите конкретни предизвикателства или за отхвърляне на нови идеи от тези,които също са били там.

Колкото повече време прекарвате с други майки, толкова повече ще виждате, че не сте сами. Всеки се бори с този нов етап от живота, но намира сила в групата

Бъдете избирателни относно съветите, които слушате

Въпреки че приятелите или членовете на семейството може да са добронамерени, когато ви дават съвети, понякога може да ви накара да се чувствате сякаш не правите нещата както трябва. Може би е време да станете проактивни относно защитата на собственото си ментално пространство.

Не винаги можете да попречите на другите да ви дават съвети. Това, което контролирате е дали позволявате това да влезе в главата ви или не.

И така, как една нова майка да поставя граници с “властни” съветници?

Променете темата, ако не искате да я обсъждате.

Можете да бъдете категорични, като уверите хората, че правите нещо по свой начин или просто кажете, че предпочитате да не говорите за това.

Как да реагирате, когато хората критикуват вашето родителство

Бъдете в крак с нещо, в което сте добри.

Вероятно има много неща, които все още се чувствате уверени да правите.

Имате ли опит с пианото или йога практика? Не спирайте да се занимавате с дейности, за които знаете, че сте добри.

Това не само ще повиши удоволствието ви от живота след раждането на бебето, но и ще ви напомни, че сте компетентен възрастен с много разнообразни умения.

Това повишаване на увереността може да се пренесе и върху вашето родителство.

Правете и трудните неща все пак

Независимо дали става дума за тръгване от вкъщи за по-малко от 20 минути или кърмене на придирчиво бебе на публично място, всеки ден след раждането възникват нови предизвикателства. Може да бъде изкушаващо да се скриете вкъщи, за да не се налага да се справяте с всичко, но изправянето пред изпитания е мястото, където сеслучва израстването.

Ако можете да преодолеете съмненията в себе си и просто опитате да се справите с тези задачи, ще откриете, че можете да ги изпълните.

Тук не става дума за изпълнение на нереалистични изисквания, а става дума за намиране на своя собствен път като родител.

Ще откриете своя начин за управление на трудни задачи, който е най-добър за вас и вашето бебе.

И докато се “сблъсквате челно” с предизвикателствата, не забравяйте да признаете успехите!Помислете колко много учите и растете заедно с детето си. Потупайте се по гърба, защото вършите най-трудната работа.

Източник: www.verywellfamily.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Луиза Попова
Photo credit: Freepik