Основни етапи в развитието на детето на 1 година

Основни етапи в развитието на детето на 1 година

Растежът и развитието на вашето дете на 1-годишна възраст

През 12-те месеца между навършването на 1 и 2 години ще видите отрочето ви да се държи все по-малко като бебе и все повече като прохождащо малко дете! Ще станете свидетели на физическата трансформация, когато вашето 1-годишно дете започне да овладява нови двигателни умения. Те ще му помогнат да придобие малко независимост и вероятно ще започнете да виждате как се появява неговата уникална личност.

„Вие навлизате в красиво, но и предизвикателно време“, обяснява Виктория Тененбаум, сертифициран поведенчески анализатор с бакалавърска степен по образование и магистърска степен по приложен анализ на поведението. Тя добавя, че бебетата се учат от заобикалящата ги среда, а родителите и хората полагащи грижи за тях, са моделите за подражание, които те наблюдават и следват, когато откриват света.

Да знаете да поставяте граници, да насърчавате положителното поведение у децата, да им помагате да изследват средата си и да ги оставяте да сгрешат от време на време, ще ви помогне да се насладите на тази преходна фаза към прохождането!

1-годишен език и когнитивни етапи

Вероятно ще забележите някои големи промени, когато става въпрос за когнитивното развитие на вашето вече пораснало бебе. Между 12 и 24 месеца детето ви вероятно ще може да разпознава наименувани предмети, като котка или куче. Също така ще може да прави прости имитации и ще показва по-добра способност да следва вашите инструкции.

Ето някои от най-важните езикови и когнитивни етапи.

 • Детето става по-приказливо

В края на първата година на вашето бебе е вероятно то все още да разчита на невербални комуникационни стратегии, като посочване, жестове или хвърляне на предмети.

Но гукането и виковете от ранните разговори на бебето ще отстъпят място на отделни бърборещи звуци като „да“, „ба“, „га“ и „ма“. Детето ви бавно ще започне да ги събира в разпознаваеми думи и като цяло ще започне да разбира повече от това, което казвате.

Преди втория рожден ден на детето ви, вероятно то ще може да използзва прости изречения с две до четири думи и да сочи прости предмети, когато ги назовете. (Колкото очарователно, толкова и вълнуващо!)

 • Детето следва прости указания

Мисловните умения на вашето прохождащо малко дете ще се подобрят драстично, около 18-месечна възраст. То ще може да повтаря действия, като си спомня минали събития и да запечатва в ума си образи на неща, които са извън полезрението му.

Най-полезното развитие за вас обаче ще е неговата новооткрита способност да следва прости инструкции! Може да не си спомни съвсем само да си вземе якето, преди да излезете навън, но ще разбере, ако го помолите да го вземе. (Разбира се, мъникът не винаги ще иска да се съгласи!)

 • Детето става по-независимо

Вашето 1-годишно дете ще започне да се опитва да бъде независимо по много начини. Може да настоява да се опитва да се облича и може да иска да изпробва нови физически умения.

Въпреки това е вероятно също така да бъде вкопчено във вас и да ви търси за утеха, когато се чувства уморено, уплашено или самотно. Когато детето ви навърши 2 години, вероятно ще усетите и някакво предизвикателно поведение, тъй като то ще настоява да прави това, което иска, дори когато казвате „не“.

 • Езиков и когнитивен списък
 • Отговаря на името си
 • Опитва се да повтори думите, които казвате
 • Показва любопитство към предметите от ежедневието и как работят те
 • Може да намира скрити предмети
 • Маха за довиждане

1 година – етапи на движение, ръка и пръсти

12-те месеца ще маркират някои големи промени при вашето дете. За кратък период от време, то ще премине от пълзене към ходене и преди да се усетите, ще се опитва да се катери по стълбите и да опознава дома си без никаква помощ.

Ето няколко от най-големите физически етапи за вашето 1-годишно дете.

 • Първи стъпки

Някои бебета прохождат на около годинка, докато други малко по-късно (около 14 – 15 месеца). Независимо кога ще се случи това, има определени признаци, които показват, че вашето малко дете е готово да предприеме тези желани първи стъпки:

 • Изправя се до стоеж
 • Държи се за нещо (например маса), докато се опитва да ходи
 • Стои право без опора

Има доста неща, които можете да направите, за да помогнете на вашето бебе да се научи да ходи! След като то се научи да се изправя, можете да го държите за ръцете, докато се клатушка. Най-добрите играчки за 1-годишните деца са играчките за бутане, които могат да бъдат много забавни. Потърсете з драви елементи, които ще помогнат на вашето мъниче да поддържа баланса си, докато тества своите нови двигателни умения.

 • По-концентрирана игра

Играта е важна част от развитието на детето на тази възраст. Новооткритата сръчност на Вашето 1-годишно дете ще го накара да желае да изследва близките обекти.
Разклащането или удрянето на музикални инструменти и играта с играчки, които имат лостове, колела и движещи се части, са популярни на тази възраст. Кубчетата също са добър избор, особено когато детето ви може да събори кула, която сте изградили заедно.

 • Овладяване на захващането

Захващането е способността на вашето малко дете да хваща много прецизно предмети със своя палец и показалец. Може да сте забелязали, че детето ви се е опитвало да прави това преди първия си рожден ден, но сега то става много добро в овладяване на захващането! Това е особено полезно, когато детето се храни и играе с играчки. Освен това умението ги подготвя за момента, когато ще държат молив!

Списък с физическите етапи:

 • Играе игри като „криеница“
 • Слага и вади предмети от кутии
 • Опитва се да имитира писане
 • Посочва с показалеца си

Емоционални и социални етапи на 1-годишна възраст

Въпреки че може да забележите как вашето 1-годишно дете става малко по-предпазливо към непознати, вие също ще видите и неговото невероятно желание да общува с другите, особено със своите братя и сестри, както и с хората, които редовно се грижат за него. Вашето дете може дори да се развълнува, когато види други деца!

Ето някои емоционални и социални етапи, за които може да следите.

 • Интерес към други деца

В по-голямата си част 1-годишните деца предпочитат да играят до други деца, а не с тях. Но може да забележите, че понякога детето ви започва да включва други деца в играта си.

Разбира се, вашето 1-годишно мъниче няма да разбере какво означава да споделя и може да пази ревниво собствените си играчки. Не настоявайте то да споделя с другите деца – вместо това му дайте няколко предмета, които са забранени за всички останали, за да може да почувства, че има някакъв контрол върху играта си.

 • Реакции към емоции

Ще забележите, че вашето 1-годишно дете се усмихва и се смее в отговор на някой друг или докато си играе с играчки. (Което прави времето ви за игра с него още по-забавно!)

Разбира се, то може също да се разплаче, когато види че друго дете е разстроено, но това изобщо не е нещо лошо! Проучванията показват, че малките бебета са в състояние да проявяват съпричастност, което означава, че реагират на болката на другите, сякаш се случва на тях самите. Ако вашето 1-годишно дете има брат или сестра, вероятно сте забелязали това доста пъти.

 • Радва се на книгите

На тази възраст вашето бебе обича да разглежда книги с вас. Да им четете книжки не е просто забавление, а чудесен начин да ги подготвите за предучилищна възраст. Защо? Децата, на които се четат повече книжки като малки, са склонни да се справят по-добре в училище.

След първия си рожден ден децата започват да правят големи крачки в своя езиков запас, докато се запознават с буквите, формите, цветовете, времето, животните, сезоните и т.н. – всичко това може да се научи чрез четене!

Други важни етапи на 1-годишна възраст

Ето какво още трябва да знаете за вашето растящо 1-годишно дете.

 • Изследват храната

Сега, когато вашето бебе започва да оценява твърдата храна, може би се чудите какви други видове храна можете да въведете на тази възраст.

Американската академия по педиатрия препоръчва бебетата и малките деца да имат диета, богата на здравословни мазнини, като тези в авокадото, зехтина, рибата, ядковото масло и млечните продукти. Опитайте се да избягвате доколкото е възможно наситени и трансмазнини, включително пържени храни, храни за бързо хранене и пакетирани храни. Поддържайте дневния калориен прием на вашето дете около 1000 килокалории, за да предотвратите прехранване и риск от наднормено тегло.

 • Показват тревожност при раздяла

Това е твърде познат сценарий – напускате стаята само за момент и бебето ви започва да плаче неудържимо. Здравей, тревожност при раздяла! Вашето 1-годишно дете става много привързано и това е нормална част от неговото развитие.

Навярно може да е изкушаващо просто да се измъкнете, когато трябва да го оставите с член на семейството, детегледачка или на детска градина, но най-доброто, което можете да направите, е да му кажете твърдо сбогом и да го уверите, че ще се върнете. Колкото по-непреклонни сте в позицията си, толкова по-лесно ще стане и за двама ви.

 • Повече агресия

Може да забележите, че вашето 1-годишно дете става по-нападателно физически. Децата на тази възраст не разбират, че и другите хора имат чувства, така че могат да удрят, без да осъзнават, че нараняват някой друг.

„Много родители започват да се питат как да управляват някои видове поведение, които обикновено се асоциират с прохождащите деца“, казва Виктория Тененбаум.

„Когато нашите бебета станат по-независими, те започват да изразяват своята индивидуалност. През тази година те се сблъскват с много фрустриращи ситуации и родителите може да наблюдават емоционални изблици и предизвикателни моменти.“

Когато се появят тези видове предизвикателства, Таненбаум препоръчва да се опитате да се научите как да разберете поведението на бебето. Можете да се свържете с вашия педиатър, да намерите материали онлайн или да се свържете с поведенчески специалист, който да ви помогне в тази фаза.

 • Продължително кърмене

Експертите препоръчват, ако е възможно, да кърмите бебето си поне до навършването на 1 година. Дали ще изберете, или не, да кърмите след този момент, е напълно личен избор.

Кърменето има много ползи за вашето бебе. Изследванията показват, че това може да намали шансовете (или да спомогне за по-леки симптоми при) диария, ушни инфекции и бактериален менингит. Може също така да предпази децата от синдром на внезапна детска смърт (SIDS), диабет, затлъстяване и астма.

И все пак кърменето след 1-годишна възраст не е за всеки! Ако се чувствате виновни за желанието си да спрете да кърмите, не сте сами.

„Решението за спиране на кърменето на която и да е възраст може да бъде обезпокоително поради редица причини – тъга, че бебето расте, страх от загуба на специална връзка и време заедно или чувство на вина“, обяснява Карли Снайдер, доктор по медицина, репродуктивен и перинатален психиатър и директор по женско здраве към Family Health Associates.

Тя добавя, че каквото и да е време, посветено на кърменето, е чудесно. И допълва, че до навършването на 1 година вашето бебе е получило безкрайно много ползи от това, че е било кърмено, така че няма нужда да изпитвате вина.

„Вашата връзка с бебето ви е вечна, независимо колко сте кърмили!“ изтъква тя.

Как да помогнете на вашето 1-годишно дете да се учи и расте

Каква енергия! Вашето 1-годишно дете или се движи, или се опитва, което определено ви изправя на нокти. Вероятно се мъчите да накарате вашето придирчиво малко дете да се храни 3 пъти на ден и се молите то наистина да подремне.

Тази възраст предлага забавно време за игра с вашето бебе. Можете да го подкрепите в неговата прохождаща независимост, като му предложите избор – дръжте две различни играчки и го оставете да избере с коя иска да играе. Вероятно ще видите как уменията на детето да решава проблеми се подобряват, когато започне да разбира как да играе с играчките или как да поставя кубче в кутия.

За да помогнете на детето да развие вербалните си умения, говорете с него постоянно. Докато го обличате, говорете за цвета на дрехите, за усещането на тъканта, споменете частта от тялото, която докосвате. Назовете предмети, които използвате всеки ден, като кърпи, чаши, кола, кукли и т.н. Опитайте се да бъдете последователни и избягвайте да използвате умалителни имена. Това назоваване ще помогне на детето ви да научи имената на предмети и действия и да се подготви да говори самостоятелно.

Що се отнася до съня, повечето бебета на тази възраст се нуждаят от около 11 до 14 часа сън на ден, включително една или две дрямки през деня. Когато навърши 18-месечна възраст (или по-рано), вашето бебе може да започне да се бори с предиобедната си дрямка, което е знак, че може да е готово да обедини две дрямки в една единствена следобедна дрямка.

 • Сънят на 1-годишното дете
 • Нуждае се от 11 до 14 часа сън на ден, което включва една или две дрямки
 • Може да се откаже от предиобедната си дрямка около 18 месечна възраст
 • Рутината преди лягане може да помогне за подобряване на времето за сън

Тененбаум обяснява, че когато бебето расте и става по-независимо, може да започнете да наблюдавате промени в съня.

„Едно от значителните предизвикателства със съня започва, когато бебето започне да отказва да си легне“, казва тя.

„Внезапно, след обичайната рутина за лягане, бебето може да започне да плаче, да иска да го извадите от креватчето или да му е трудно да остави родителя да си тръгне.“ Това може да се случи и по време на дневната дрямка.

Подобно поведение може да е голямо предизвикателство и е важно да впрегнете цялото си търпение и да запомните, че децата започват да стават все по-ангажирани и възхитени от света около тях. (И да не искат да го пропуснат, докато спят!)

Как да предпазите вашето 1-годишно дете

Сега, когато пред вас е вашето движещо се и независимо малко дете, трябва да имате предвид някои съвети за безопасност.

 • Обезопасяване на дома, когато сте с малко дете

Вашето 1-годишно дете няма как да знае кои предмети са неподвижни и кои не са безопасни. Когато започне да се учи да ходи, сгъваемите маси и деликатните чупливи и подредени предмети, които могат да бъдат съборени, могат да представляват опасност за него. Затова е важно да премахнете нестабилните предмети, които то може да използва за опора или баланс. Сега, когато детето е в движение, може лесно да достигне до различни части на къщата, така че се погрижете те да бъдат обезопасени. И не забравяйте да покриете контактите и острите ръбове на мебелите!

 • Безопасен сън

Въпреки че вашето малко дете става все по-независимо, все още е важно да следвате указанията за безопасен сън. На 1-годишна възраст може да ползвате леко одеяло или да позволите малка плюшена играчка, но трябва да избягвате прекалено големите играчки. Трябва също така да се уверите, че в близост до креватчето няма опасни вещи, които вашето бебе може да хване или увие около врата си, като завеси, щори за прозорци, картини или други висящи предмети.

 • Безопасност в близост до вода

Вашето 1-годишно дете вероятно обича да играе във водата, особено през топлите летни дни. Но е изключително важно никога да не го оставяте сами близо до вана, кофа с вода, плувен басейн или каквато и да е вода дори и само за момент. Децата на тази възраст са изложени на риск от удавяне дори в 5 см вода. Винаги стойте на една ръка разстояние!

Ако имате басейн в задния двор, се препоръчва да го оградите от четирите страни с ограда от най-малко 120 см. Много от нещастните случаи с удавяне се случват, когато дете излезе от дома и влезе в задния двор, така че вземете допълнителни предпазни мерки, за да защитите бебето си от басейна.

 • Безопасност на столчето за кола

Органите на реда препоръчват да държите детето си с лице гледащо назад в столчето за кола, докато достигне най-високото тегло или височина, разрешени от производителя на столчето за кола. Много от трансформиращите столчета за кола ви позволяват да държите детето си с лице назад от 2 до 5-годишна възраст.
Изследванията показват, че рискът от тежки наранявания или смърт от автомобилна катастрофа при малки деца, е пет пъти по-нисък, ако са обърнати назад спрямо движението, в сравнение с това да са обърнати напред. Колкото по-дълго можете да държите детето си обърнато назад, толкова по-добре!

Притеснителни признаци

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да говорите с педиатъра на вашето дете, ако до 18 месеца то:

 • Не може да ходи

 • Не сочи, за да ви покаже неща

 • Губи уменията, които е имало преди

 • Не имитира останалите

 • Не казва поне шест думи

 • Не научава нови думи

 • Не забелязва и не възразява, когато грижещият се за него излезе или се върне

Въпреки че всички бебета се развиват с различна скорост, трябва да говорите с педиатър, ако детето ви не отговаря на определени етапи от развитието или ако забележите потенциални забавяния в развитието.

Първият рожден ден на вашето дете идва с толкова много нови и вълнуващи етапи! Но наред с това той може да бъде и труден момент, тъй като детето се учи как да борави със своите новооткрити емоции, независимост и физически способности. Поради това е изключително важно да поддържате и собственото си психично здраве.

„Психичното здраве на родителите оказва силно въздействие през целия живот на детето“, казва д-р Карли Снайдер, психиатър.

„Когато бебето пораства, неговото чувство за безопасност и способност да се свързва с другите е дълбоко повлияно от взаимодействията с възрастните в живота му.“

Доктор Снайдер обяснява, че да бъдеш весел, ангажиран и щастлив с детето си е от решаващо значение за неговото развитие. Ако забележите, че не се чувствате добре емоционално, най-добре е да потърсите подкрепа от психиатър не само заради вас, но и заради вашето дете.

Не забравяйте, че детето ви очаква от вас напътствие, любов и увереност. „Вие познавате бебето си по-добре от всеки друг“, изтъква д-р Снайдер.

„Вашата задача е да го защитавате, да му се наслаждавате и да му помагате да расте и да се учи.“

Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение. Свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Можете да запазите час с терапевтите на Център за детско развитие “Малки чудеса” на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Каменова
Редакция за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Нориега
Photo credit: Freepik