Развитие и важни етапи при тригодишното дете

Развитие и важни етапи при тригодишното дете

Докато нарастват обхватът на вниманието и вербалните умения на вашето 3- годишно дете, то ще може по-добре да следва инструкции и да изразява собствените си нужди, чувства и мисли. Преходът от малко дете към дете в предучилищна възраст обаче често може да не е гладък. Очаквайте определен дял от сривове и истерии, но знайте, че те идват заедно с глуповатост и креативен дух, които ще ви донесат и много радост.

Физическо развитие

3-годишните деца не растат само на височина и тегло,  те също така и доразвиват грубите и фините двигателни умения. Като всичко друго, усъвършенстването на тези умения варира според детето и според неговите способности и физически размери. Когато вашето 3-годишно дете расте, то учи все повече за своето тяло и как да го контролира. Балансът им ще стане по-добър, и с практика детето ви ще може да прави неща, които не е можело до сега.

Ключови етапи

 • Груби двигателни умения: Повечето 3-годишни деца могат да ходят в права линия, да балансират на ниска греда за баланс, да прескачат или галопират и да ходят назад. Обикновено могат да карат триколка, да хващат голяма топка и да скачат с два крака.
 • Фини двигателни умения: До 3-годишна възраст децата обикновено могат да мият и подсушават ръцете си, да се обличат с малко помощ и да обръщат страници в книга. Повечето деца в предучилищна възраст могат да държат инструмент за писане с пръсти, а не с юмруци.

Родителски съвет

Да, с всичкото това бягане, катерене, скачане и непрекъснато движение може да бъде трудно да се смогне. Може да е изкушаващо да кажете на вашето 3-годишно дете да „стой мирно“, но даването на свободата на децата да бягат, да се катерят и скачат е от съществено значение. Децата в предучилищна възраст трябва да упражняват физическите си умения, за да могат да развият по-добър баланс и координация.

Емоционално развитие

Избухливостта обикновено достига своя пик около тази възраст, когато детето ви се научава да се справя със стресови ситуации. Така че, въпреки че вашето 3-годишно дете може да настоява за самостоятелност, то ще се бори да се справи с разочарованието, когато му се даде възможност да опита нещо самостоятелно.

Някои 3-годишни деца трудно се отделят от хората, които се грижат за тях. Така че, детето ви може да плаче, когато го оставите в детската градина или може да се натъжи, докато отива там , дори да му харесва там.

Ключови етапи

 • ​​ Научава се да споделя и да се редува, макар не винаги да му харесва.
 • Започва да разбира емоциите, както собствените, така и на другите. Вашето дете може да използва прости изрази като „Ядосан съм!“, „Тъжен съм!“ или „Щастлив съм!“ за да ви каже как се чувства.

Родителски съвет

Използвайте думи за чувства в ежедневните си разговори с детето си, като тъжен, ядосан и щастлив. Изграждането на емоционален речник улеснява детето ви да се научи как да използва думите си, за да изрази себе си.

Социално развитие

Около третия рожден ден на вашето дете може да забележите промяна в начина, по който то взаимодейства с другите. Това често е моментът, в който много деца започват да преминават от паралелна игра (където децата играят близо едно до друго) към групова или интерактивна игра (където те всъщност си сътрудничат и играят с другите). Това означава, че те ще се нуждаят от помощ, за да се научат как да се ориентират в тези взаимоотношения.

И макар че все още може да има специален възрастен в живота на вашето дете, който то не обича да изпуска от поглед, 3-годишните са способни да започнат да развиват истински приятелства с нови хора ( понякога и въображаеми). Децата в предучилищна възраст се влияят от нещата, които обичат. Така че е обичайно да копират любимите си герои от телевизия или книги.

Ключови етапи

 • Започва да проявява съпричастност, когато друг човек е наранен или разстроен и дори може да се опита да го утеши.
 • Може да започнат да се дразнят, ако почувстват, че са били онеправдани от друго дете или брат или сестра.
 • Показва привързаност към другите самостоятелно (без да му предлагате да даде прегръдка на приятел).

Родителски съвет

Вашето дете ще започне да разбира разликата между „моето“ и „твоето“, така че може да видите как с усилие споделя с приятели. Вместо да се намесвате и да казвате кой с какво да играе, може да бъде полезно да насърчите детето си да го разбере самостоятелно. Ако някой стане агресивен, намесете се и се справете със ситуацията.

Когнитивно развитие

Когнитивното развитие при 3-годишно дете не е само в научаването на азбуката или как да брои. Той обхваща целия учебен процес на усвояване на информация, който включва задаване на въпроси, обработка и разбиране на отговора.

Повечето 3-годишни деца са като гъби и попиват всичко около тях. Като родител, помогнете им да разберат какво да правят с тази информация. Защото те сега могат да стоят мирни и да се фокусират за по-дълго време, могат и да възприемат повече.

През тази година умът и въображението на вашето дете ще разцъфтят. Когато развива паметта си и започне да разбира повече за света около него, очаквайте много въпроси. Може да усетите, че има моменти, в които не знаете как да му отговорите. Опитайте се да сте търпеливи с постоянните въпроси на детето ви, защото това е неговият начин да научи повече за света.

Може да е предизвикателство да разберете какво всъщност разбира детето ви и какво все още трябва да научи, но това са някои от основните етапи, които искате да постигне до края на годината.

Реч и език

Вашето мъниче сега би трябвало да има около 300 думи в словесния си арсенал и най-вероятно разбира много повече от това. Не само, че детето ви трябва да говори с прости изречения, но разбирането му също става по-добро всеки ден.

Игра

Както отбелязахме горе, вместо да участва в паралелна игра, вашето 3-годишно дете може да започне да играе съвместно с други деца и да развива приятелства. Децата могат да започнат да се редуват на тази възраст, така че може да видите как детето ви започва да се занимава с прости игри или дейности, които изискват от тях да упражняват търпение.

Ключови етапи

 • Харесва му да слуша книги и може дори да се опита да „прочете“ някоя само.
 • Идентифицира прости форми и цветове.

Родителски съвет

За да помогнете на детето си да продължи да подобрява езиковото си развитие, ангажирайте го в разговори възможно най-често. Отговорете на техните въпроси (ще има много!) и задайте няколко свои. Четете книги и говорете за героите и историята.

Какво би било обезпокоително?

Всички 3-годишни деца се развиват различни темпове. Често децата, които са малко изостанали, ще настигнат връстниците си в някакъв момент в близко бъдеще. Въпреки това, Центъра за контрол и превенция на заболяванията препоръчва да говорите с лекаря на вашето дете, ако вашето 3-годишно дете проявява някой от тези признаци:

 • Не може да работи с прости играчки (сортери, прости пъзели, игри с различни ключалки)
 • Не участва в игра “наужким”
 • Не гледа в очите
 • Не говори с пълни изречения
 • Не разбира прости инструкции
 • Не иска да си играе с други деца или играчки
 • Текат лиги от устата му или има неясен говор
 • Пада много или има проблем със стълби
 • Губи уменията, които вече е имало

Имайте предвид, че тези етапи в развитието не са непроменяеми. Всяко дете е уникално и вашето дете може да не постигне всичко това до 3-годишна възраст или може да се развие по-бързо. Ако имате някакви притеснения относно детето си, говорете с педиатъра му или учителя му.

Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение. Свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Можете да запазите час с терапевтите на Център за детско развитие “Малки чудеса” на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Любка Димитрова
Photo credit: Freepik