Основни моменти в развитието на шестгодишните деца

Основни моменти в развитието на шестгодишните деца

Да си родител на шестгодишно дете може да бъде истинско удовлетворяващо преживяване. Детето е все още достатъчно малко, за да иска да прекарва време с вас и все още има голяма нужда от вашето внимание и подкрепа. В същото време то се превръща в самостоятелна личност. Приспособява се към училището и оценява приятелствата по нов начин. Освен това детето придобива различни умения и изключително бързо израства физически и емоционално. Ще разгледаме основните етапи, през които минава развитието на шестгодишното дете, неговия растеж и здраве и какво да правите, ако имате притеснения относно някои от тези аспекти.

Основни моменти в езиковото и познавателното развитие на шестгодишните

Ако шестгодишното ви дете говори неспирно и има мнение за всичко, знайте, че не сте единствени. „Толкова е забавно да бъдеш покрай шестгодишните“, казва Тифани Кимброу, практикуващ педиатър и преподавател в Детската болница на Ричмънд към Университета на Вирджиния.

„Шестгодишните разширяват способността си да описват и да изразяват своите мисли, чувства и преживявания.“

На тази възраст детето ви вече трябва да умее да преразказва любима приказка или сюжета на любимо филмче. В повечето случаи би трябвало да умее да се изразява граматически правилно и да бъде лесно разбираемо за околните. Също така ще забележите, че познавателните умения на детето ви са станали по-зрели и че то умее да вниква в по-сложни понятия; разбира причинно-следствените връзки и е способно да разбере разликата между въображение и действителност.

При това, според Джесика Мадън, практикуващ педиатър и неонтолог, децата на тази възраст започват да развиват мислене на „по-високо ниво”. „Могат да разграничат миналото от настоящето, да разберат, че подобни неща могат да се групират по общ признак и схващат основните математически понятия като „повече“ и “по-малко“, обяснява доктор Мадън.

Проверка на развитието на езиковите и познавателните способности

  • Детето разбира понятието „10“ и може да изброи 10 предмета
  • Детето може да се съсредоточи върху дадена задача за поне 15 минути
  • Детето умее да изпълни поредица от поне три команди
  • Детето започва да чете думи, които вижда и да изписва букви и думи

Основни моменти в моторно-двигателното развитие на шестгодишните, ръце и пръсти на ръката

Шестгодишните са много активни същества, винаги в движение, непрекъснато изпробват новопридобитите си физически умения. На тази възраст детето ви би трябвало да бъде много по-самостоятелно в движенията си, да умее да ги контролира и координира много по-добре от преди.

„Шестгодишните надграждат върху вече усвоени умения, усъвършенстват ги и експериментират с нарастваща самоувереност“, казва доктор Моли О’Ший, педиатър в Центъра за педиатрично здраве на Бирмингам, щата Алабама. Повечето деца на тази възраст с лекота използват съоръженията на детската площадка, умеят да хвърлят и хващат топка и могат да се научат да карат колело на две гуми.

„Ще забележите още, че детето ви подобрява своята ловкост, както и координацията ръце-очи“, казва доктор О’Ший. „Моторно-двигателните способности също достигат зрялост, което позволява на шестгодишните да изписват своето име, да рисуват хора с частите на телата им, умеят да закопчават ризата си и да си мият сами зъбите.“

Проверка на развитието на моторно-двигателните способности

  • Детето развива способността си да прескача препятствия
  • Детето може да скача на въже
  • Детето умее да изписва името си, както и да изписва повечето букви и цифри
  • Детето може да нарисува човек с поне 8 различими части на тялото

Основни моменти в социалното и емоционалното развитие на шестгодишните

Тръгването на училище е важно събитие за вашето дете и е нормално да му трябва време да се приспособи. То се учи да се отделя от вас и да се възприема като отделна личност, макар че някои деца на тази възраст все още изпитват тревожност при раздяла с родителите.

„Дори на моменти детето ви да изглежда много привързано към вас, това е възрастта, в която то се научава да отстоява своите права и се опитва да намери своето място в света. Това означава също, че те често завързват по-дълбоки приятелства на тази възраст“, казва доктор Кимброу.

По този начин децата се учат на емпатия и влагат повече усилия да разберат как се чувстват другите. „Променя се фокусът на внимание, който досега е бил върху тях самите.

Шестгодишните проявяват по-голямо внимание и грижа за другите“,

добавя доктор Кимброу.

Други важни моменти в развитието на шестгодишните

„Макар че на тази възраст децата имат по-добре развити умения за самоконтрол, не се изненадвайте, ако детето ви все още „преживява“ своите емоции“, казва доктор О’Ший. „На тази възраст правенето на сцени и търкалянето по земята до голяма степен са останали в миналото, но установяването на контрол върху емоциите има нужда от подкрепа и напътствия“, съветва тя. Може също така да забележите, че детето ви среща трудности да се контролира в моменти на разочарование, например, когато се учи на ново умение в училище, или когато загуби на някоя игра. Шестгодишните често изпитват завист, включително срещу своите брат или сестра и си съперничат с приятелите си. Важно е да се разбере, че подобно поведение е често явление сред децата на тази възраст и е част от тяхното развитие, така че трябва да проявите разбиране и да им покажете по-зрял начин за справяне с трудни емоции и конфликти.

Как да помогнете на шестгодишното дете да се учи и расте

Тъй като детето ви се развива по нов начин – когнитивно, емоционално и социално, има много неща, които можете да направите като родител, за да го подкрепите.
Ученето на думи и задълбочаването на уменията за ранно четене е нещо, на което се набляга в училище при шестгодишните деца. Това е умение, което може да насърчите вкъщи. Изградете си навик да четете на детето преди сън. Можете да подредите „уютен кът“ у дома с възглавници, одеала и рафт с интересни книги. Четенето е чудесен начин вашето дете да се отпусне и да си почине.

Приятелството и общуването в тази възраст придобиват ключово значение и съществуват много начини, по които да окажете подкрепа. Организирайте срещи за игра с приятелите му и го насърчете да тренира някакъв спорт или да взема уроци по изобразително изкуство, например. Разговаряйте с децата си за техните приятелства и подходете с разбиране в трудни моменти, когато те се учат какво е честна игра и как да не прекрачват определени граници в общуването.

Как да осигурите добро развитие на шестгодишното си дете

Шестгодишните не растат толкова бързо на височина, както бебетата и малките деца. Можете да очаквате детето ви да израсте през тази една година с 5 – 5.5 см и да наддаде 2-3 кг. Детето ви може да започне да мисли и чувства повече за своето тяло и да започне да се сравнява с другите. Важно е да не критикувате, а да подчертаете, че нормалните тела са с различен размер и форми.

Обръщайте внимание на здравето на своето дете, особено в тази възраст, когато то е заето в училище и има и други ангажименти. Детето ви трябва да спи достатъчно – между 9 и 12 часа е нормалното количество сън в тази възраст. Обърнете внимание на хранителния му режим и му осигурете големи количества плодове и зеленчуци, както и поне един час активно движение на ден.

Как да разпознаете проблемите в развитието на шестгодишните

Всяко дете е различно, що се отнася до растежа и развитието му и ако вашето дете не е покрило всички критерии, изброени до тук, това не е непременно проблем, особено ако все пак детето постига някакъв напредък. Но има и определени критични признаци, по които да познаете, че детето ви има нужда от допълнителна помощ.

Кийра Смит, педиатър-терапевт в Aloha Integrative Therapy, казва, че обръща внимание върху определен тип поведение или умения, преди да реши да препоръча лекарска намеса.
„Разглеждам сензорната система на детето и как тя влияе на ежедневни функционални умения като хранене, спане, игра и учене“, казва Смит. Тя отбелязва, че би се притеснила, ако едно дете яде по-малко от 20 различни видове храна, покрива ушите си с ръце по-често от връстниците си, когато чуе силни звуци, често се върти на място, или не общува с връстниците си.

Всъщност, ако имате някакви съмнения или тревоги, свързани с растежа и развитието на вашето дете, е най-добре да се обърнете към педиатър. Той може да установи дали признаците, които ви притесняват, са основателна причина за тревога и при необходимост да ви насочи към специалист.

Заключение

За мнозина от нас родителството става по-лесно, когато децата навършат шест години. Те тръгват на училище и не изискват толкова непрестанни грижи, както преди. В същото време тази възраст си има своите предизвикателства. Често децата трябва да положат усилия да се приспособят към училището и към разрастващите се социални контакти в техния живот.

Като родител може да изпитвате несигурност за това каква е вашата роля – доколко може да оставите детето само да се справи и кога и колко помощ да му окажете. Запомнете, че на тази възраст детето ви все още се нуждае от вас в много аспекти, а и вие си го познавате най-добре и можете сами да прецените кога да му помогнете в зависимост от неговия темперамент и характер.

Ако изпитвате притеснения за развитието на вашето дете, не се колебайте да се посъветвате с неговите учители, или да се консултирате със специалист.

Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение. Свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Можете да запазите час с терапевтите на Център за детско развитие “Малки чудеса” на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Зорница Цонева
Photo credit: Freepik