Положителните страни на ADHD

Положителните страни на ADHD

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е медицинско състояние, което засяга способността на човек да се съсредоточава, да задържа вниманието си или да управлява поведението си.

Специалисти обикновено диагностицират това състояние в детска възраст. При някои хора обаче, то се диагностицира едва в зряла възраст.

Трите основни характеристики на хората с ADHDса:

  • липса на внимание;
  • хиперактивност;
  • импулсивност.

ADHD може също така да причини много високи нива на енергия при даден човек.

Няма категоричен тест за диагностициране на ADHD. Въпреки това специалистите могат да определят при децата или възрастните това състояние въз основа на симптомите.

Симптомите, свързани с ADHD, включват:

  • силна нетърпеливост;
  • трудности за спокойно изпълнение на задачи;
  • трудности при следване на инструкции;
  • често губене на вещи;
  • често изглеждат така, сякаш не обръщат внимание;
  • говорят привидно непрекъснато.

ADHD може да създава трудности. Някои хора смятат, че хората с ADHD са „неконтролируеми“ или трудни, защото не се справят със следване указанията.

Въпреки че ADHD може да означава поведенчески предизвикателства, наличието на това състояние се оказва предимство за някои хора.

Силни страни на личността на хората с ADHD

Не всеки човек с ADHD има еднакви личностни характеристики, но има някои силни страни, които могат да превърнат това състояние в предимство, а не в недостатък.

Примери за такива черти са:

– Енергичност. Някои хора с ADHD често имат привидно безкрайно количество енергия, която успяват да насочат към успешен резултат на игрището например, в училище или на работа.

– Спонтанност. Някои хора със ADHD могат да превърнат импулсивността в спонтанност. Те може да са душата на компанията или да са по-отворени и склонни да опитват нови неща и да променят статуквото.

– Творчество и изобретателност.Животът с ADHD може да даде на човек различна перспектива за живота и да го насърчи да подхожда към задачите и ситуациите с повече мисъл. В резултат на това някои хора с ADHD могат да бъдат изобретателни мислители. Други думи, с които биват описвани са оригинални, артистични и творчески натури.

– Хиперфокусираност.Според изследванията, някои хора с ADHD могат да станат хиперфокусирани. Това ги кара да са толкова съсредоточени върху дадена задача, че може дори да не забелязват света около себе си. Ползата от това е, че когато му бъде възложена задача, човек с ADHD може да работи по нея докрай, без да нарушава концентрацията си.

Понякога човек с ADHD може да се нуждае от помощ, за да използва тези си качества в своя полза.

Учителите, консултантите, терапевтите и родителите могат да изиграят тази важна роля. Те могат да помогнат на лицето с ADHD да изследва творческата си страна или да посвети енергията си на завършването на дадена задача.

Изследвания на ползите от ADHD

Изследванията на ползите от ADHD често се основават повече на разкази на хора с ADHD, отколкото на реални статистически данни. Някои хора с това заболяване споделят, че то им се е отразило добре.

Проучване от 2006 г., публикувано в списание „Детската невропсихология“, установява, че групите с ADHD показват по-високи нива на креативност при изпълнението на определени задачи, отколкото техните връстници без тази диагноза.

Изследователите помолили участниците да нарисуват животни, които живеят на планета, различна от Земята и да създадат идея за нова играчка.

През 2017 г. проучване изследва креативността при възрастни с ADHD. Участниците в изследването били помолени да измислят нови начини за използване на колан, книга, консервна кутия и кърпа.

Като цяло хората с ADHD и хората без генерирали еднакъв брой идеи. Изследователите също така установили, че няма разлики в креативността между хората, които приемат лекарства за ADHD и тези, които не приемат такива.

Въпреки това, когато на участниците в изследването било казано, че имат възможност да спечелят бонус, хората с ADHD генерирали повече идеи, отколкото хората без ADHD.

Предишни изследвания също така показват, че наградите и съревнованието могат да бъдат полезни мотиватори за хората с ADHD.

Тези констатации помагат да се подкрепи идеята, че хората с ADHD често са креативни и иновативни.

Бележки за креативността

В проучване от 2017 г. хората с ADHD по-често съобщават, че са творчески настроени в областта на изпълнението (напр. актьорско майсторство или свирене на музика на публично място) или в механичната/научната област (напр. създаване на експерименти), отколкото в областта на изкуството (напр. рисуване на картина на нещо, което никога не са виждали, като извънземно).

Знаменитости с ADHD

Много хора с ADHD са превърнали своите уникални поведенчески предизвикателства в признат успех. Спортистите с ADHD могат идеално да се възползват от допълнителната си енергия в съответните области.

Сред знаменитостите, които казват, че имат ADHD, са:

– музикантът Адам Ливин от Maroon 5

– актьорът Чанинг Тейтъм

– музикантът Дейв Грол от Foo Fighters

– политическият коментатор Джеймс Карвил

– музикантът Джъстин Тимбърлейк

– танцьорка на бални танци Карина Смирноф

– журналист Лиза Линг

– плувецът Майкъл Фелпс

– предприемач Ричард Брансън

– астронавт и сенатор на САЩ Скот Кели

– бейзболистът Шейн Викторио

– гимнастичката Симона Байлс

– музикантката Соланж Ноулс

– Тери Брадшоу, член на Залата на славата на NFL

– футболистът Тим Хауърд

– Телевизионен водещ Тай Пенингтън

– актриса и музикант Зоуи Дешанел

В заключение:

Диагнозата ADHD не трябва да поставя човек в неблагоприятно положение в живота.

Напротив, ADHD е допринесло за успеха на много изпълнители, спортисти и бизнесмени. Има много хора, които са достигнали върховете в областите, в които работят, имайки ADHD.

ADHD е състояние, което може да се управлява в голяма степен и съществуват редица начини за лечение, които помагат за подобряване на концентрацията и поведението на човека. Те включват медикаменти и терапия.

Когато бъдат обучени на адаптиращи техники, които да помогнат за управлението на времето и организационните умения, хората с ADHD са в състояние да постигнат по-добри нива на концентрация.

Източник:https://www.healthline.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Photo credit: Freepik