Как да помогнете на детето си да следва по-добре инструкции

Как да помогнете на детето си да следва по-добре инструкции

Често ли имате проблем да накарате детето си да прави това, което му казвате? Не е необичайно децата да правят това, което искат. И да не искат да правят това, което им се казва. И когато това се демонстрира публично, родителят обикновено се чувства доста неловко. В тази статия са разгледани няколко метода, които родителите могат да използват, за да насърчат малките деца да изпълняват по-добре указанията. С тяхна помощ децата могат да започнат да разбират по-ясно защо е важно това. И ще бъдат по-подготвени когато настъпи моментът да следват указанията в академична среда.

Използвайте асертивни думи, когато говорите с деца

Децата са самостоятелни личности със свой собствен характер, харесвания и нехаресвания. Така че понякога, когато им кажете какво да правят, те може да не се подчинят.

Въпреки това начинът, по който говорите на децата, може да ви помогне да ги насърчите да слушат. Затова се уверете, че когато говорите на детето си, го правите с настойчивост.

Това е най-ефективният начин да накарате децата да започнат да слушат това, което казвате и да се задължат да правят това, което се очаква от тях. Да говорите асертивно означава, че сте уверени, дружелюбни, но твърди и ясни с думите си. И освен че е важно да говорите асертивно, е задължително да го правите постоянно. Така детето ви разбира, че очаквате от него да ви слуша всеки път, когато се обръщате към него по този начин.

Поставете се на нивото на детето си

Когато говорите на детето си за нещо, което трябва да направи, е добре да говорите с него на нивото на очите му. Когато говорите на нивото на очите на детето, то ще бъде по-склонно да слуша това, което искате да кажете. И ще разбере по-добре, че това, което казвате, е важно да се чуе. Освен това, ако сте на нивото на очите на детето, докато общувате, то разбира, че сте готови да изслушате неговите въпроси, мисли и притеснения. Това е сценарий, в който не само давате насоки, но и предлагате да го изслушате.

Използвайте името на детето си при даване на указания

След като сте застанали на нивото на очите на детето си, не забравяйте, че когато отправяте молба за изпълнение на указания, е добре да ползвате често името на детето. Всеки обича да чува собственото си име, особено когато води лични разговори. Дори при възрастните използването на нечие име в разговора предизвиква интерес и насърчава конструктивното слушане. Така че, за да привлечете вниманието на детето си, използвайте неговото име. И го правете, докато то е готово да започне да ви слуша конструктивно.

Използвайте конструктивен и оптимистичен език

Когато давате на детето си указания, които то трябва да следва, най-конструктивно е да използвате позитивен език. Например, вместо да кажете: „Никакви топки вътре“, можете да кажете: „Моля, играй с топките само навън“. Наистина, никой не обича да му се казва какво да прави. Но ако се подхожда с уважение и позитивизъм, ние сме по-склонни да правим това, което се очаква от нас. Макар, че е необходима практика и съзнателно мислене, струва си родителите да се стараят да използват позитивни думи, когато съветват децата си. С този подход децата не само ще са по-склонни да следват указанията, но и ще са по-подготвени да говорят с другите по същия положителен и конструктивен начин.

Насърчаване и показване на маниери

Маниерите трябва да са неразделна част от детското развитие. А най-добрият начин да накарате децата да покажат добри маниери, е когато родителите също ги практикуват.

Когато родителите използват добри маниери, децата са наясно, че това не е по избор, а задължително. Така те ще ги използват дори когато родителите не са наблизо. Освен това, когато децата имат добри маниери, те ще са по-склонни да слушат и да следват указанията, които авторитетна личност иска от тях. За да въведете добри маниери, започнете с това да научите децата си да казват „моля“ и „благодаря“, когато искат или получават нещо.

Следване на указания при ранното обучение

Въпреки, че родителите трябва да положат усилия, за да накарат децата си да следват указанията, другите също могат да помогнат. Разбира се поставянето на детето в среда, която насърчава спазването на указания, помага за това поведение. И ако това се случи в ранна възраст, то може да спомогне за утвърждаването на това правилно поведение.

Източник: www.ivyprep.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Photo credit: Freepik