Скъпи деца, нормално е да сте ми ядосани…

Скъпи деца, нормално е да сте ми ядосани…

Може да сте ми ядосани.

Понякога вземаме решения за вас, които може би не ви харесват или ви е трудно да разберете. Чувствате се безгласни и разочаровани. Понякога реагирам пресилено или ви разбирам погрешно. Понякога просто сте имали лош ден. Всичко е наред, аз също имам такива дни. Понякога сте уплашени и реагирате гневно. Може да ни се ядосвате. Всичко е наред.

Ето това бих искала да знаете:

Няма нищо друго на света, за което да ме е грижа повече, отколкото ме е грижа за вас. Никой друг, освен вас, не бих искала да защитя от всяка болка.
Ако можех щях да накарам света да спре да се върти заради вас. Бих заглушила всяка лъжа и бих накарала всеки глас да говори само истината: а тя е, че сте прекрасни, чудесни и неудържими. Бих издълбала върху камък думите:

Вие сте достатъчно силни, за да преминете през трудностите.

За мен няма нищо по-тежко от това да ви оставя да се нараните, знаейки, че не мога да поправя всичко. Мога да вървя с вас и да ви държа ръката. Мога да говоря истината и мога да ви обичам, въпреки всичко, но не мога да ви отнема болката.

Това, което мога да направя обаче, е следното:

Мога да ви дам пространство, в което да сте ми сърдити и гневни, бих могла да ви оставя да бъдете и да се отдадете на своите чувства.

Понякога се опитвам да ви насърчавам още преди да сте готови. Давам ви “светлата перспектива”, а може би нямате нужда от това. Съжалявам! Ще се опитам да стоя до вас във вашето чувство и да бъда вашето безопасно място.

Преди си мислех, че гнева и страха са “лошите” емоции, които трябва да покрия и залича със сладолед и евтина телевизия. Казах си, че вероятно има нещо погрешно в сърцето ми, когато гласа на гнева започнеше да се надига. Мислех си, че съм слаба и несигурна, когато страхът ме поглъщаше, но това не е вярно.Понякога трябва да вървим през болката, за да можем да погледнем по различен начин. Ако направите това, мои обични, няма да бъдете погълнати, нито пък вашият живот

Обещавам ви!

Искам да знаете, че когато сте с мен, можете да чувствате всичко, което имате нужда да чувствате. Да погребете чувствата си не върши работа- знам, защото съм се опитвала.

Ако можех, бих построила висока-километър стена около сърцата ви, за да ви защитя от болезното, но не е по силите ми, мили мои. Излежда, че това всъщност не е и признак на любов въобще. Няма да харесате или пък разберете някои решения, които взимаме за вас. Понякога ще ви разочароваме и ще се чувствате гневни, без да знаете защо. Знайте обаче, че ви обичаме, че съм С ВАС на всяка стъпка по пътя!

Не искам никога да ви разочаровам , но истината е, че понякога го правя и сигурно няма да оправдавам очакванията ви до края на живота си.

Не съм имала по-добра причина да бъда съвършена, освен заради вас, но дори това няма да е достатъчно.

Животът е хаотичен.

Понякога сърцето ви ще е разбито на милиони парчета и няма да можете да видите шанса, то да бъде събрано и излекувано отново. Понякога бъдещето изглежда избледняло, а миналото изглежда ярко и светло, но нека ви кажа нещо: ще се справите и ще бъдете добре. Ще извървим пътя заедно, чувствайки чувствата си и ще успеем да погледнем нещата по нов начин.

Стъпките може би не се виждат ясно и са объркани, може би няма да сте винаги добра компания за другите и страха ще диктува мислите и позицията ви, и това е нормално. Аз съм с вас. Аз съм с вас, когато слънцето свети и когато небето помръкне с грохот.

Източник:wonderoak.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Колева
Photo credit: Freepik