12 вдъхновени от природата творчески занимания, за да отпразнувате пролетта (и да ангажирате децата)

12 вдъхновени от природата творчески занимания, за да отпразнувате пролетта (и да ангажирате децата)

Тези 12 вдъхновени от природата творчески занимания са прекрасен начин да се справите със скуката с идването на пролетта.

Кейти Енгъл


Като майка на три деца и специалист по ранно детско развитие, съм научила, че „търсенето на съкровища“ и намирането на материали за занимания, свързани с природата, е половината от удоволствието от играта. Тези пролетни занимания за деца ще ги ангажират и ще ги научат да ценят природата— а освен това и не са скъпи. Всъщност най-вероятно вече имате всичко, от което се нуждаете, вкъщи, в задния двор или пък можете да го откриете в парка или из квартала. А чистият въздух и слънцето ще повишат настроението както на децата, така и на вас.

1. Четка за рисуване от природата

1

Да, точно така. Излезте навън и помогнете на детето да открие различни предмети, които да послужат за четка за рисуване. Мислете за цветя, борови иглички, шишарки, дълги тревички и т.н. Може да решите да ги използвате така, както са си, като печат, или да се опитате да ги прикачите към пръчка (използвайте ластик за коса или връвчица), за да направите „дръжка“ за четката.

2. Увиване на прежда

2

Когато ги правехме с децата, ги наричахме „вълшебни пръчици“. Предизвикайте вашето дете да намери пръчка, която му харесва, и след това му дайте малко канап, прежда или дори плюшена тел (каквото имате под ръка), които да увие около пръчката. Бихте могли също да завържете по-дълги парчета връв в края и да добавите мъниста за още по-добър ефект.

3. Постройте убежище

3

Имате ли малки фигурки на животни, като например костенурки или динозаври? (На Батман или Елза също може да им хареса!) Вземете пръчки, камъчета и листа и им постройте убежище в картонена кутия. Нека детето да проектира пространството, като разположи пръчките и камъните там, където му харесва. След това използвайте пистолет за лепило (само възрастните), за да закрепите всичко на място.

4. Упражнение по рязане

4

Няма съмнение, че ножиците привличат децата, и аз нямам нищо против това, тъй като е чудесен начин да се упражнява координация око-ръка. Това умение е трудно, но важно. Вместо да използвате хартия, променете нещата и им дайте да режат листа, тънки клонки или просто тревички. Сложете материалите в малко кошче или върху табла, дайте на детето ножица, подходяща за възрастта му, и нека рязането да започне! Ако му е трудно, му кажете да помни, че „палецът трябва да е към небето!” Ако не можете да гледате детето, докато реже с ножицата, бихте могли да промените играта и вместо нея да му дадете перфоратор. (Така ще имате и малко “естествени конфети!”)

5. Оцветяване на камъчета

5

Това занимание изглежда просто и лесно, но имаше огромен успех при моите деца. Те си намираха средно големи камъчета навън, а аз им давах да използват „специалните“ боички, за да оцветят камъчетата (използвахме акрилни бои, за да не се измият). Дори им давах лепило и мърдащи очи, за да създават забавни малки човечета. След това години наред ще можете да излагате гордо камъчетата в градината!

6. Супа от цветчета

6

Потърсете навън цветчета и други естествени предмети в различни цветове и ги добавете към кофичка или купа с вода. Ако времето е достатъчно топло, това е чудесно занимание за навън. Правете се, че създавате магическа отвара и се нуждаете от специални съставки. Нека детето да развихри въображението си! Вземете черпаци и лъжици от кухнята или използвайте пръчки от задния двор за разбъркване. Супата от цветчета може в началото да изглежда пъстра като дъга, а впоследствие да се превърне в мътна и мръсна „супа от кал“, но няма нищо лошо в това!

7. На лов за цветовете на дъгата

7

Отидете „на лов“ за цветове в задния ви двор или из квартала и вижте колко от цветовете на дъгата можете да намерите. Донесете придобивките си вкъщи, за да ги изследвате, и обсъдете различните цветове, които сте открили. Ако имате книжка за цветовете, сравнете ги с нея. Можете ли да намерите (и групирате) подобни по цвят маркери, боички, магнитчета, лего части или шарени блокчета? Има ли такива, които са абсолютно еднакви? Кои цветове се повтарят най-често? Има ли цветове, които трудно сте намерили сред природата?

8. Сетивни игри

8

Улеснете нещата, като използвате кошче за сетивни изследвания. Сложете вътре щипки, купи, чашки или дори фигурки на животни. Това ще позволи на малкия човек да определи накъде да тръгне играта, като просто му предоставите тези материали и оставите въображението му да поеме нещата нататък. Имате мъниче, което все още слага всичко в устата си? Оставете го да изследва безопасно, като слага намерените сред природата находки в чисти съдове, където да ги разглежда или да играе с тях.

9. Покана за рисуване

9

Организирайте “покана за рисуване”, като съберете малко цветя и наредите върху масичка всички материали, от които ще се нуждае детето: хартия, четки, боички, маркери и т.н. Ако времето позволява, изнесете масичката или статива навън. Нека детето само да открие тази покана и вижте как ще реагира. Насърчете го да нарисува това, което вижда. Попитайте го за цветовете и формите, които забелязва.

10. Упражнение по броене

10

Излезте с детето на “лов за числа” и вижте дали може да намерите предмети, подходящи за броене до десет (или повече!). Започнете с тези въпроси: “От какво искаш да намерим едно нещо?” А след това кажете, “А сега от какво да намерим две?” Донесете всички находки вкъщи и ги пребройте. Може да решите да напишете числата (от едно до десет) на лист хартия или да използвате магнитни числа, ако имате такива. (Аз използвах дървени кръгчета и перманентен маркер, с които направих нашите числа.) Успяхте ли от първия опит? Може да се наложи да излезете пак и да намерите още от някои от предметите.

11. Допълнения към Play Doh

11

Играта с Play Doh може да бъде едно чудесно и отпускащо занимание. Нещата, събрани сред природата, могат да бъдат чудесна добавка към пластилина: включете пръчки, камъчета и листа, както и пластмасови животни, или всичко друго, което ще помогне на детето да създаде „малки светове“ и да ангажира въображението си в играта. Или просто добавете цветни листенца към пластилина, за да постигнете забавно и различно преживяване.

12. Природно изкуство

12

Какво можете да направите с нещата, събрани сред природата? Използвайте ги, за да създадете така нареченото “преходно изкуство”. Това означава да използвате свободно стоящи елементи, за да направите нетрайни модели, дизайни или произведения на изкуството. Или пък направете вашите дизайни по-трайни, като помогнете на детето да ги залепи върху картон или хартия, след като вече е доволно от това, което е сътворило.


Източник и снимки: https://www.todaysparent.com

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Яна Желева