Днес е международният ден на хората, които заекват

Днес е международният ден на хората, които заекват

Днес е международният ден за осведоменост относно заекването. Много деца се сблъскват с този проблем в някакъв етап от живота си (около 20%), а при 1% от тях се установява като трайна част от живота им. За съжаление науката знае твърде малко относно това явление – в повечето случаи произхода е неустановен, редица фактори биха могли да допринесат за появата му, но е трудно да се изтъкне една категорична причина. Терапията няма строго установен модел за помощ, често е насочена повече към модела на поведение и комуникация на околните с детето, вместо към самото дете.

Една от възможните причини е наследствеността. Често в разговор със семейството на дете, което заеква, става ясно, че някой от родителите също е заеквал в някакъв период от живота си. Понякога се касае за липса на синхрон на речевото и мозъчно развитие – представете си мислите ви да текат толкова бързо, че да нямате време да ги “облечете” в думи. Като резултат самото дете блокира и започва да повтаря някоя дума или звук, докато на мисловно ниво успее да формулира това, което се опитва да каже.

Често като причина за заекването се споменава голям стрес в живота на детето. Някои деца могат да започнат да заекват, ако са поставени в стресова ситуация като тръгване на ясла/детска градина, трудности в учебния процес и неотговаряне на очакванията, насилие, развод или друга стресова ситуация.

При голяма част от децата, ако заекването се появи преди 7 годишна възраст, е възможно то да отшуми напълно. При деца до 3 годишна възраст дори не може да се говори за заекване, тъй като речевото развитие тепърва се формира. Децата повтарят звукове, срички или думи, в търсене на правилния начин да изкажат мислите си. При децата между 3 и 7 години заекването може да отшуми също толкова внезапно, както се е появило. За съжаление, за децата на по-голяма възраст преодоляването на заекването се оказва по-комплексно и в някои случаи може да остане като траен проблем.

Има един основен и много важен съвет, на който повечето психолози и речеви терапевти наблягат. Не позволявайте думата “заекване” да се фиксира в съзнанието на детето. Не обръщайте никакво внимание на заекването, дори сърцето ви да е свито и да се къса на милион парчета. Не поправяйте детето, не настоявайте да се изкаже правилно, не давайте вид, че се притеснявате много, както и не довършвайте изреченията му. Защото често нещата се задълбочават, когато детето започне да осъзнава, че има проблем и да внимава все повече как говори. Опитайте да поговорите с всичките си близки, приятели, познати, учители на детето и им обяснете за проблема. Постарайте се да бъдете пределно ясни, че не е желателно да реагират по никакъв начин на заекването и още по-малко да му “помагат” да се изкаже.

Най-доброто, което можете да направите за детето си е да изградите в него увереността, че думите му са важни за вас и че ще слушате какво има да каже, независимо колко време ще отнеме това. Постарайте се да направите така, че детето да се чувства спокойно, уверено и да знае, че няма от какво да се притеснява или да бърза да се изкаже.

Най-трудно е с децата от обкръжението на вашето дете – приятели, познати, ясла, детска градина, училище. Това, което можете да направите е да поговорите със семействата на тези деца или със самите деца, както и да помолите учителите да го направят, като на простичък език им бъде обяснена ситуацията. Не придавайте прекалено голямо значение на заекването, не го представяйте в драматична светлина, а по-скоро обяснете, че всички хора са различни и правят нещата по различен начин. Едни говорят бавно, други бързо, едни го правят ясно и отчетливо, други не могат да изговарят някои звуци или думи, а някои просто повтарят звукове, срички или думички. И това е нещо, което просто трябва да приемем като част от човека, защото всеки човек на този свят е различен и уникален с нещо. Децата обикновено бързо разбират това обяснение, приемат го и спират да обръщат внимание на заекването.

Друг интересен съвет на терапевтите е да си вземете домашен любимец или да осигурите възможност на детето да общува повече с животни. Години наред учените изследват връзката между децата и животните и как този контакт може да бъде ползотворен. И това е още една ситуация, в която животните могат да окажат безценна подкрепа. Защо? По простичката причина, че детето може да общува свободно с животните, докато те, лишени от всякакви очаквания, предразсъдъци и ограничения на човешкото мислене, могат просто да дарят децата с обичта си. Децата се отпускат в присъствието на животните и водени от това, че те няма да коментират говора им, да довършват изреченията им или да ги съветват да си поемат въздух преди да говорят, започват да общуват с тях с лекотата и освободеността, от които имат нужда в общуването по принцип.

По случай 22 октомври – Международният ден за информираност относно заекването от Сдружението за инициативи по заекването, припомнят за правата и задълженията на хората, които заекват. Списъкът е изграден въз основа на списък, съставен по време на 17-ата среща на американската Национална асоциация на заекващите в Чикаго, Илинойс, и допълнен на Третия световен конгрес на Международната асоциация за гладка реч в Ниборг, Дания.

Заекващите имат следните права:

– Правото да заекват или да говорят гладко до степента, в която са способни или която си изберат.
– Правото да общуват и да бъдат изслушвани независимо от степента на заекването си.
– Правото към тях да се отнасят с уважение и да се зачита достойнството им от другите хора, групи, институции и медиите, независимо от степента на заекването.
– Правото да се възползват от всички права, указани със закони или наредби, които важат и за гражданите, които не заекват.
– Правото да бъдат информирани за терапевтични програми, включително за оценките за възможност за успех, провал или повторно появяване на проблема.
– Правото да отстраняват несправедливостите при установена неспособност да се провежда терапия съгласно закона.
– Правото да получават терапия, отговаряща на специфичните им нужди, от професионалисти, обучени да терапевтират заекване и свързаните с него проблеми.
– Правото да избират и да участват в терапия, да избират да не се подлагат на терапия или да сменят терапията или терапевта без неудобство.

Заекващите имат следните задължения:

– Задължението да разбират, че слушателите или участниците в разговора може да не са информирани за заекването и неговите последици или може да имат различна гледна точка относно заекването.
– Задължението да различават онези реакции на слушателите или участниците в разговора, които са резултат от липса на информираност или познания (изненада или коментар), от реакции, които са резултат от липса на уважение (присмех, дискриминация).
– Задължението да информират слушателите или участниците в разговора, ако им е необходимо повече време, за да се изкажат.
– Задължението да подпомагат, когато е възможно, публичното обучение за заекването и неговите последици, особености и слабости.
– Задължението да възприемат и да се отнасят с хората, които имат различия или проблеми, с уважение и да зачитат достойнството им.


В Център за детско развитие „Малки чудеса“можете да намерите комплексна подкрепа при различни затруднения в развитието на детето, включително говорното развитие. Запазете час при някой от нашите терапевти.

Маргарита Габровска

логопед | специалист ранно детско развитие
Маргарита Габровска е логопед и специалист по ранна детска интервенция. В Център за детско развитие „Малки чудеса“ Маргарита ще дава логопедични консултации на родителите и ще работи индивидуално с деца. Логопедичната терапия в ранна детска възраст подкрепя процеса на развитие на комуникативни умения при деца с различни трудности.Маргарита е завършила Логопедия в Софийския университет има магистърска степен по Интегративна…

Татяна Митова

Логопед

Татяна Митова е логопед с опит в работата с деца със специфични езикови затруднения. Има бакалавърска степен по логопедия и магистърски степени от програмите „Комуникативни нарушения на развитието“ и „Предучилищна педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Завършила е обучение за работа по метода на Монтесори и обучение по Монтесори метод за деца със специални образователни потребности. Последните 10 години води…

Инна Минкова

психолог

Казвам се Инна Минкова.Във Фондация „Нашите недоносени деца“ съм от самото й създаване през 2012 г., работя активно с родители и семейства на деца, родени преждевременно. В Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“ с удоволствие ще партнирам на децата и техните семейства, за да са по-здрави и по-щастливи. Завършила съм клинична и консултативна психология в Софийски университет „Климент Охридски“…

Михаела Табакова

детски психолог

Михаела Табакова, специалност клинична психология – психоаналитична перспектива. Работи също така като детски психолог в детска градина и се обучава в лаканианска психоанализа.“Избрах да бъда детски психолог, защото вярвам, че нашите първи преживявания, емоции и социален опит могат да бележат пътят по-нататък. Обичам работата и контактите с деца, разкриването и опознаването на всеки потенциал. Свързах се с Фондацията, защото като…