4 забавни мита за психотерапията

4 забавни мита за психотерапията

Хората, които никога до сега не са виждали терапевт – или са имали лош опит в миналото – може да имат някои погрешни схващания относно психотерапията. Е, като всяка професия и в тази има гама от стилове и степени на компетентност.

Запознайте се с някои от най-често срещаните митове:

1. Хората стават терапевти, защото се опитват да решат собствените си проблеми (с други думи “Терапевтите са луди”)
Терапевтите всъщност са абсолютно нормални хора. В много случаи те са личности, на които им се е налагало да преодоляват трудни ситуации в живота си, които са ги вдъхновили да учат, за да помогнат на другите изпаднали в тяхното състояние. Не се притеснявайте, лицензираните специалисти са компетентни и психически стабилни за своята НЕ ЛЕКА работа.

2.Терапията е твърде скъпа и може да продължи завинаги.
Преди няколко десетилетия, може и да е било така. В днешни дни ПОЧТИ не се срещат хора, които ходят на терапия цял живот. Всъщност много хора намират 10-20 сесии за достатъчни, за решаването на проблеми, с които се борят от години. Разбира се продължителността на терапията е строго индивидуална. Но запомнете – Промяната не трябва да отнема един живот /независимо дали е Вашият или този на терапевта/.

3.Терапията ви превръща в някой друг.
Психотерапевтите са фокусирани върху това да ни помогнат да живеем живота, който искаме да живеем, а не върху това да ни превръщат в някой друг. Добрите терапевти помагат на хората да бъдат хората, които искат да бъдат, а не такива, които терапевтите смятат, че трябва да бъдат.

4.Всичко, което иска да прави терапевта, е да говори за Вашето детство.
Отново една преувеличена представа. Нашите терапевти са фокусирани върху това да ви помогнат с проблеми, които срещате днес. Макар че понякога може да бъде полезно да говорите за Вашето детство, това зависи от целите на терапията и целите на клиента.

Ако не желаете да ходите години на терапия, да се превръщате в някой друг, можете да се възползвате от нашите услуги. Прочетете повече за тях ТУК