Време е да подкрепим психичното здраве на мъжете

Време е да подкрепим психичното здраве на мъжете

Защо е необходимо да включим татковците в усилията за подобряване на семейното благополучие?

В последните няколко години усилено се говори колко важно е психичното здраве на майките за семейното благополучие като цяло. Що се отнася до бащите обаче, те все още остават на заден план. Американският съвет на педиатрите съветва да включваме активно бащите във всички аспекти на отглеждането, тъй като проучванията сочат, че активното бащинско присъствие е от съществено значение за емоционалното здраве на детето. За много мъже обаче новата роля, която поемат като бащи е объркваща и стресираща.
Въпреки нарастващата сензитивност по отношение на психичното здраве и емоционално благополучие, изглежда обществото ни отправя към мъжете едно ясно послание – да бъдат силни и стоически да понасят цялата тежест от факта, че трябва да издържат цялото семейство в този период. Звучи ли ви стресиращо?
Проучвания по темата разкриват факта, че повече от 25% от татковците изпадат в депресия още през първата година на отглеждането на дете. В повечето случаи тя не е диагностицирана от специалист и е нелекувана.
Липсата на подкрепа и информираност по отношение на младите татковци е сериозен пропуск в опитите ни да подобрим психичното здраве в семейството. Благодарение на специалисти в сферата в последно време започна да се дава повече гласност на този проблем.

Бащинството е сериозна промяна

Да станеш родител е трудна задача както за жените, така и за мъжете. Тази нова роля довежда до резки промени в начина на живот. Много здравни специалисти учат младите майки как да се справят с тези промени, но някак си отново забравят за татковците. В действителност мъжките хормони също се изменят през този период, което води до промени в настроението им.

Как хормоните засягат бащите?

Няколко месеца преди самото раждане нивата на тестостерон в мъжкия организъм спадат, за сметка на това хормони като вазопресин, пролактин и др. покачват нивата си, с цел да подготвят мъжкия мозък за предстоящите промени. Цели центрове на мозъка се променят в следствие на тези хормонални изменения през първата година на бащинството. Те спомагат мъжете да развият по – висока сензитивност към детския плач, възможност за изграждане на по – дълбока емоционална връзка и емпатия.

Психологическото въздействие от родителстването

В психологически аспект бащите се изправят пред най – сериозното предизвикателство в своя живот. Според д-р Брус Линтън, създател на Father’s Forum – национална организация за подкрепа на млади татковци, през този етап от живота си, мъжете са принудени да решат много тежки психологически задачи. Мъжът е принуден да реши своите подсъзнателни конфликти със своя баща, да преработи своите страхове, да се научи, че другите са зависими от него, но също така да се научи самия той да бъде зависим. Нито една от тези задачи обаче не е възможна без подкрепа и разбиране от страна на близките.
В началото татковците се сблъскват и с редица трудности в отношенията си със своя партньор. Внезапно се налага двамата партньори да напаснат вижданията си по повод отглеждането на детето. Тези съвместни усилия стават център на техния живот. В този момент секса и интимността остават на заден план. Често мъжете се чувстват пренебрегнати, стига се дори до обвинения, когато те се опитат да възвърнат интимността във връзката си.

Да помогнем на мъжете да бъдат добри бащи

За щастие съществуват и мъже, които получават необходимата подкрепа в този труден момент и това определено си проличава. С подкрепа и разбиране от техните партньори, т.нар. бащински групи и превантивна грижа за психичното здраве (когато е необходимо) те могат да намерят нови посоки, поводи за гордост и удовлетворение, опитвайки се да се справят с тези моментни трудности.
Когато таткото започне да се грижи за новороденото, да играе с него и да взаимодейства активно с него, в организма му се повишават нивата на т.нар. хормон на любовта – окситоцин. Освен това той започва да се чувства все по – значим и пълноценен в живота на своето дете, започвайки да го учи да опознава света. Първите няколко години са наситени с подобни моменти и позитивни емоции, посредством, които таткото усеща колко важна е връзката баща – дете.
В страни като Швеция, Норвегия и Финландия, където на мъжете е позволено да ползват отпуск по бащинство се забелязва, че това оказва влияние върху увереността на мъжа и увеличава тяхното желание да участват активно в грижите по отглеждането на детето.

Уверен баща = здраво семейство

Включвайки татковците в грижите за новороденото повлиява благоприятно върху цялото семейство. Социологически проучвания показват, че здравата връзка дете – баща оказва влияние и в по – нататъшното развитие на детето, предпазвайки ги от негативни последици например проблеми в училищната среда или противообществени прояви. Също така тази връзка спомага на детето да изгради по – добри социални умения, по- добри академични резултати и интелектуални способности. Доказано е, че при подобни случаи децата по – рано развиват говорни умения и имат богат речников запас.
Създаването на здрава връзка с бащата още от най – ранна детска възраст оказва трайно въздействие на емоционалния свят на детето. Бащата се явява като ролеви модел на своето дете, а то на свой ред подражава на авторитетната за него фигура.

Емоционално здравия татко също се грижи за доброто самочувствие на своята партньорка. Те подкрепят жените във всички етапи, през които преминават от бременността до следродилния период и първоначалния стрес при привикването с изцяло нов начин на живот. Подкрепяйки жените в този труден за тях момент, в действителност татковците спомагат за по – малка вероятност от тревожни състояния и особено за по – добро справяне със симптомите на следродилната депресия.

Да поговорим за психичното здраве на бащите

Благодарение на оказаното съдействие и подкрепа много бащи могат лесно да преминат през този период на сериозни предизвикателства. За съжаление обаче много малък процент от тях реално получават подобен тип подкрепа. Изследвания в тази насока дават ясна представа за реалността: младите татковци, страдащи от тревожни разстройства са същия процент като младите майки. И двата пола срещат трудности в този труден период.
Тревожните състояния при младите татковци са сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание. Един от четири татковци в САЩ е диагностициран с депресия до 4 седмици след ражането на дете. Към 50% от мъжете съобщават, че страдат от депресия когато и техните партньорки също са диагностицирани със следродилна депресия. Едва 18% от тях признават, че са потърсили професионалист. Дори и подобни статистики да не изглеждат толкова стряскащо, трябва да се има предвид, че повечето подобни случаи остават незабелязани от близките, недиагностицирани и нелекувани.

В името на общото благо и нашите мъже и бащи е време да престанем с твърденията, че ролята на мъжа не е от особено значение през първата година на детето. Ролята на бащата е също толкова важна, колкото и тази на майката, така че нека обърнем внимание на всеки един член от семейството в името на общото благо.

Източник:https://www.seleni.org

Превод: Десислава Стефанова