Граници, рутина и ранен час на лягане – 13 навика, с които да отгледаме уравновесено дете

Граници, рутина и ранен час на лягане – 13 навика, с които да отгледаме уравновесено дете

Чудите ли се как да отгледате уравновесено дете с толкова много противоречиви съвети за родители? Преди да заровите глава в пясъка, проверете тези 13 навика, които всеки родител може да приложи.

Напоследък непрестанно четем статии за ‚глезени деца‘, подхвърляни напред-назад из семейството. Всъщност не е нужно специално внимание, за да попаднете на публикации за това колко ‚мързеливи‘, ‚нарцистични‘ и ‚ужасни‘ са станали децата в наши дни.

Като родител, четейки тези статии, може да се почувствате парализирани от стряскащи, плашещи и объркващи послания. Как е най-правилно да постъпя? Къде сгреших? Трябва ли да вдигна ръце и да започна направо да спестявам пари за бъдещата терапия на моите деца?

Сякаш сме толкова обсебени от осъждането на днешното възпитание на децата си, че изглежда по-безопасно (и много по-лесно) да не правим нищо, да пуснем телевизора и да се скрием във виртуалния “розов свят”.

Но трябва да знаете нещо

Промяната започва с един родител и едно дете. Пред вас се разкрива прекрасен прозорец от възможности, за да построите базата, от която вашето дете отчаяно се нуждае и за която то жадува.

Поставянето на основите за качества като щедрост, отговорност, оценяване, топлота, доброта, отзивчивост и етика започват още в ранните детски години.

Ето я и трудната част

Тя започва с нас родителите. Децата не могат дори да помислят на нужното зряло ниво, за да се разчупи един поведенчески цикъл, камо ли да направят нещо по темата. Така че промяната винаги трябва да започне с нас, като техни родители.

Ето 13 прости начина да отгледаме добре уравновесено дете. Нека се върнем към основите:

1. Граници

Супер просто, нали? Но… е трудно да се поставят граници на децата и да се придържаме към тях. Това важи в особена степен когато децата оказват съпротива, пищят безспирно или ни заплашват с фрази като “Мразя те“. Помнете, че когато децата се държат по този начин те посрещат собствените си нужди по единствения начин, който познават. В зависимост от границата, може да отнеме дълго време докато детето ви приеме любящо това родителско изискване.

Щом децата намалят съпротивите и писъците, идва момента, в който те започват да приемат границата. Ако вашата граница е като стена (а не като врата, която объркващо се вее отворена от време на време), то вашето дете ще отстъпи и накрая ще започне да изразява своята нужда по алтернативен начин.

Светът е едно много хаотично място. Границите помагат на вашето дете не само, за да се усеща здраво заземено, но и да укрепне. Погледнете себе си и вижте кои са истинските ви граници. След това си спомнете, че те са тухлени стени, а не врати.

2. Рутина

В детството има толкова много нови и предизвикателни неща за децата. Да се научат на самоконтрол и емпатия.

Да се научат как да бъдат приятели и да комуникират с другите. Това са много ГОЛЕМИ неща за тях.

Използването на таблица с рутина в картинки може да помогне на децата да се чувстват заземени и спокойни. Всъщност да знаеш какво да очакваш по време на хранене, сутрин и вечер по време на лягане носи облекчение дори на най-безгрижните деца.

Имате опърничаво дете? Още по-добре! Навиците позволяват на децата да имат усещане за контрол, нещо много важно, ако те са опърничави.

3. Ранен час на лягане

Сънят е здравата основа за развитието на един здрав мозък. Той ни помага да обработим събитията от деня и да се поучим от тях. Детските мозъци се развиват постоянно и създават нови нервни връзки. Те трябва да са абсолютно заспали, за да може да подхранят тези връзки.

С цялото прекарано време между детските дейности, ученето и моментите пред електронните устройства, децата си лягат по-късно и се затрудняват при подготовката за лягане. Едно от най-базовите неща, които можете да направите за поведението, здравето и благополучието на вашето дете е да му помогнете да си набави нужния сън.

4. Емпатия

От какво всъщност имат нужда децата, за да бъдат щастливи и успешни? Отговорът учудва повечето хора – емпатия. Това е отличителната черта, която ни позволява да се “поставим на мястото на другия‘. Ново проучване сочи, че емпатията играе основна роля в бъдещето определяне на детското щастие и успех.

Макар децата да са предразположени да бъдат състрадателни, те не са родени с чувство на емпатия, също както не знаят по рождение да си поръчват кафе в Starbucks. Това е поведение, което се научава.

„Емпатията дава доброта, социално ориентирано поведение и морална смелост и е ефективно средство срещу тормоза, агресията, предразсъдъците и расизма. Затова списание “Форбс” призовава фирмите да установят принципи на емпатия и перспектива. “Харвард Бизнес Ревю” нарича емпатията една от основните съставки за управленския успех и перфектното представяне“ – казва Др. Мишел Борба, експерт по психология и възпитание.

5. Прегръдки

Вирджиния Сатир, уважавана семейна терапевтка, казва следното: „Ние имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем. Имаме нужда от осем прегръдки на ден за поддръжка и дванадесет прегръдки на ден, за да израстваме.“

„Прегръдките предизвикват освобождаване на окситоцин, познат също така като хормонът на любовта. Този хормон на щастието има много важни ефекти върху нашите тела. Един от тях е стимулирането на растежа ни.“

Проучвания сочат, че прегръдките могат веднага да повишат нивото на окситоцин. Когато се освободи окситоцин, се освобождават и няколко хормона на растежа като инсулиновия фактор-I на растежа (IGF-1) и нервния фактор на растежа (NGF). “Подхранващото докосване на прегръдката може да засили растежа при детето“, казва Памела Ли, основател на движението„Възпитание на Мозъка“.

6. Родители, които обичат да играят

Децата не казват „Имах тежък ден, може ли да поговорим?“ Те казват „Ще си поиграеш ли с мен?“

Ние не отделяме вече много място в живота си за забавление и игри. Нашите дни са изпълнени със стрес, задължения и тежка работа, но без да го осъзнаваме ние сме по-отдалечени от децата си от всякога. Играта е “работата” на детето и за да се свържем с нашите деца ние трябва да играем с тях.

Отделете време, за да оставите телефоните настрана и да осъзнаете, че нашите деца имат нужда да си играем с тях. Може да звучи глупаво, но всички безсмислени смешни видео клипчета с котета и случайни рецепти ще бъдат там и след години, за разлика от децата ви.

7. Време на открито

„Движението чрез свободни активни игри, особено навън, подобрява всичко – от креативност до учебен успех и емоционална стабилност. Децата, които не правят това могат да имат много проблеми – от такива с емоционалния баланс (например да се разплачат като им падне шапката), до затруднения да държат молива или пък може да използват твърде много сила в контакта с другите деца“ казва Мерил Дейвидс Ландау, автор на „Просветлено Възпитание“.

8. Домашни задължения

„Макар да е трудно да упорстваш във времето децата да вършат домакинска работа, те всъщност печелят от този опит“.

Проучване сочи, че малчуганите, които имат серия от домашни задължения, имат по-високо самочувствие, те са по-отговорни и са по-способни да се справят с раздразнение и забавено удовлетворение, а всичко това води и до по-голям успех в училище.

Освен това, изследване на Марти Росман разкрива, че включването на децата в домакинските задачи в ранна възраст може да има позитивно влияние за тях по-късно в живота. „Най-добрия знак за бъдещ успех на младежи, в средата на двадесетте години, е бил, че са участвали в домашни задължения, когато са били на 3-4-годишна възраст“, казва Деб Кохен, автор на „Център за Обучение по Възпитаване“.

9. Повече ограничения за времето пред екрана

„За да може да се развиват нормално нервните връзки по време на критичния да тях период, децата имат нужда от специфични стимули от външния свят. Това са правила, които са се развивали през вековете на човешката еволюция, но не е изненадващо, че тези базови стимули не могат да се намерят в днешните екрани на таблетите. Когато малкото дете прекарва твърде много време пред екран и не получава достатъчно от нужните стимули от реалния свят, неговото развитие закърнява“, казва Д-р Лираз Маргалит, автор на „Поведението отвъд интернет“.

10. Изживявания, а не вещи.

„Децата изискват по-малко вещи и много повече смислени изживявания докато растат. Вещите не са нещо в живота, което те ще помнят, но времето, в което сте пробвали да ловите попови лъжички в езерото или пясъчния замък, който сте построили заедно и вълната е отнесла от брега, са нещата, които ще останат. Най-хубавите преживявания струват най-малко – пикник в парка, да правите балончета на двора, да рисувате с тебешир по тротоара или да ритате топка. Но всичките тези неща имат нещо общо – вие ги правите заедно. Това, което децата наистина искат в живота, е качествено време прекарано с техните родители“, казва Сали Уайт, автор на книги със съвети за родители.

11. Бавно минаващи дни

„Аз окуражавам родителите да отделят малко време, просто за да наблюдават децата си, без значение дали те играят, пишат си домашните или ядат закуска. Дайте си моменти, за да се “потопите” в тях. Помнете и си напомняйте колко удивителни са вашите деца. Тази почивка, дори кратка, може да забави темпото“ казва Джон Дъжи, клиничен психолог.

12. Четете книжки

„Едно от най-важните неща, които родителите могат да направят отвъд това да поддържат децата си здрави и в безопасност, е да им четат. Това значи да започнете, когато те са новородени и дори не могат да говорят и да продължите доста след годините, в които вече могат да четат сами. Много проучвания сочат, че ранното четене помага на децата да се научат да говорят, да общуват, да се свържат с родителите и да се научат да четат по-рано. А четенето с деца, които вече знаят да четат, им помага да се чувстват близо до вас, да разбират света около тях и да са по-състрадателни граждани на света“, казва Ейми Джойс, автор на книги със съвети за родители.

13. Музика

Науката е показала, че когато децата се учат да свирят на музикален инструмент, техните мозъци започват да чуват и да обработват звуци, които в противен случай не могат да чуят. Това им помага да развият “неврофизиологична разлика” между определени звуци, които могат да помогнат в ограмотяването, а това от своя страна може да доведе до по-добри резултати в образованието.

Източник: themilitarywifeandmom.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: Freepik