Справяне с гнева при деца с ADHD

Справяне с гнева при деца с ADHD

Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието, съкратено ADHD (на английски: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) и гневът могат да бъдат свързани. Някои деца с ADHD изпитват чести изблици на гняв. Въпреки че са често срещани, тези интензивни емоции могат да затруднят детето да поддържа приятелства и да се държи добре в училище, както и да затруднят живота вкъщи.

Разбирането на причините за гнева и разочарованието сред децата с ADHD, заедно с някои стратегии за справяне с тези интензивни емоции, може да помогне за предотвратяването на тези кратки изблици на гняв да причинят дългосрочни щети.

Връзката между ADHD и гнева

Децата с ADHD често изпитват емоции с по-голяма интензивност, сравнено с техните връстници, които не страдат от разстройство с дефицит на вниманието. Нещо повече, съпътстващите състояния като импулсивна агресия и опозиционно предизвикателно разстройство (ODD), както и страничните ефекти от лекарствата, могат да допринесат за това детето ви да се чувства зле, да бъде агресивно, нетърпеливо и гневно. Ето някои от най-честите причини, поради които децата с ADHD могат да проявяват гневни изблици:

Импулсивност
Импулсивността е симптом на ADHD, който често се дължи на неспособност за фокусиране и контрол на поведението. Импулсивната природа на ADHD означава, че ако детето ви се чувства ядосано, то го съобщава веднага. Тези деца нямат няколкото секунди време преди действие, които имат децата без ADHD и все още не са разработили стратегиите, които възрастните с ADHD развиват.

Повече от 50% от подрастващите с ADHD изпитват импулсивна агресия, известна още като афективна агресия. Тя се характеризира със силни, непланирани емоции (обикновено гняв), които често се проявяват в пика на ситуацията.

Емоционална чувствителност
Децата с ADHD са склонни да бъдат емоционални, чувствителни и усещат нещата много дълбоко. Те също така трудно регулират тези чувства. Това може да ги накара да плачат лесно, което може да бъде много неудобно за тях, или да се чувстват силно ядосани.

Всъщност, до 50% от децата с ADHD изпитват липса на емоционална дерегулация или с други думи лоша способност да управляват емоционалните си реакции, или да ги поддържат в приемлив диапазон. Това може да се отнася за широк спектър от емоции, включително тъга, гняв, раздразнителност и разочарование.

Настроение и нарушения на настроението
Настроенията се променят много бързо, когато имате ADHD. Може да има много епизоди на щастие, тъга и разочарование – и всичко това в един следобед.

В допълнение, децата с ADHD, изпитват високи нива на съпътстващи разстройства на настроението, които могат да причинят раздразнителност или гняв, включително:

  • Тревожни разстройства
  • Биполярно разстройство
  • Депресия

Фрустрация
Фрустрацията е емоция, която произтича от предизвикателствата, които пречат на постигането на целите. Способността да се справяте с тази емоция е известна като толерантност към фрустрация. Ниската толерантност към фрустрация може да означава, че детето ви бързо започва да се чувства разочаровано и това може да доведе до гневни изблици.

Лошо самочувствие
Често децата с ADHD имат ниско самочувствие. Симптомите на ADHD могат да затруднят академичните постижения на децата и да възпрепятстват създаването и поддържането на приятелства, което може да доведе до чувство на изолация и понижено самочувствие. Ниското самочувствие и безпокойството, причинено от ситуации, които детето не може да контролира, също могат да го накарат да изпитва гняв.

Излишна енергия
Излишната енергия, или хиперактивност, може да се прояви като физическа и/или словесна свръхактивност. Енергията и безпокойството, които идват заедно с ADHD, могат в един момент да се окажат твърде трудни за справяне, затова понякога се превръщат в гневни думи или физически реакции.

Опозиционно предизвикателно разстройство
Приблизително една трета от всички деца с ADHD имат също и опозиционно предизвикателно разстройство (ODD). Децата с ODD проявяват предизвикателно, враждебно поведение към авторитетни фигури.

Те често губят самообладание, спорят с възрастни, активно се противопоставят на правила, обвиняват и умишлено досаждат на другите, докачливи са, лесно се дразнят, гневни са и негодуващи като цяло.

Очевидно, някои опозиционни поведения са допустими при всички деца, а ODD се диагностицира само, ако моделът на поведение се среща значително по-често в сравнение с други деца на същата възраст. Ако смятате, че детето ви може да има ODD, запишете час при вашия педиатър.

Как да помогнем на детето си

Като родител може да е трудно да сте свидетел на това как детето ви губи контрол. Въпреки че не можете да накарате гнева да изчезне, можете да помогнете на детето си да управлява по-добре тези интензивни емоции. Ето няколко съвета за помощ.

Насърчавайте упражненията
Ако гневът е проблем за вашето дете, не забравяйте да осигурите подходящи начини за освобождаване на натрупаната енергия. Усилените игри и упражнения на открито могат да бъдат много мощни помощници на децата с ADHD. Бягане, скачане, прескачане, катерене – тези основни физически дейности помагат за освобождаване част от напрежението, безпокойството и допълнителната енергия, които често съпътстват ADHD. Уверете се, че детето ви ежедневно участва в подобен тип игри.

Опитайте бойни изкуства
Обмислете това да запишете детето си в клас по бойни изкуства. Това е отличен избор при дете с ADHD. Бойните изкуства спомагат за развитието на самодисциплина и самоконтрол, което от своя страна помага при импулсивността. Освен това те подобряват самочувствието и са отличен начин за освобождаване на енергия.

Помогнете на детето си да изразява емоциите си
Насърчавайте детето си да се изразява чрез думи, вместо да действа агресивно. В началото може да им е трудно, защото това е новоразвиващо се умение. С практика и малко помощ от ваша страна обаче, ще стане по-лесно. Умението на детето да формулира с думи това как се чувства, намалява нуждата да изразява себе си чрез гняв.
Например„Джими взе червената ми кола и това ме кара да се чувствам ядосан“.

Забележете моделите на поведение
Възможно е да има определени часове през деня, в които гневът на вашето дете достига своя пик. Регистрирането на различни модели на поведение ще гарантира да сте по-подготвени за справяне с тези изблици. Например, може да забележите, че гневът им е по-интензивен:

  • След училище, когато са в състояние да освободят сдържаните през деня чувства;
  • Когато са гладни или уморени;
  • Когато изпитват разочарование от дадена задача;
  • Когато ефектът от лекарствата за ADHD избледнява.

Ограничете времето пред екрана
Наблюдавайте програмите, които детето ви гледа по телевизията или на компютъра. Голяма част от предаванията по телевизията, филмите, видео игрите и т.н., са насилствени, агресивни и неподходящи.

Децата, които трудно контролират импулсите си, могат да бъдат по-лесно повлияни от агресивните действия, които виждат. Наложете правила около тези програми и обяснете на детето си защо не е подходящо да гледа тези предавания (или да играе тези видео игри).

Задайте ясни и последователни правила
Уверете се, че имате ясни домашни правила, свързани с поведението на детето. Когато детето ви е спокойно и склонно да говори, седнете и измислете правилата заедно. Обсъдете очакванията и последиците от поведението, включително система за възнаграждение. След като един път вече правилата са установени, се придържайте към тях.

Не променяйте правилата и не измисляйте последствия по време на гневен изблик на детето. Бъдете ясни: „Ако това се случи, това е последицата“. Добре изразените граници са полезни за всички. Ако детето ви работи с терапевт, може да поискате препоръки за дисциплинарни стратегии, които работят добре за деца с ADHD.

Заключителни думи

Трудно е както за родителите, така и за децата, когато дете с ADHD загуби контрол и се бори с гневни чувства. Ако детето ви има гневни изблици, и особено ако тези интензивни емоции пречат на неговите взаимоотношения, образование и качество на живот, важно е да го научите на уменията, от които се нуждае, за да се справи със своите чувства по здравословен начин. Всичко това, заедно с напътствията на лекар, може да гарантира, гневът да не пречи на благосъстоянието и успеха на детето ви.

Източник: https://www.verywellmind.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Деница Ганчева
Редактор: Габриела Горнева