Как времето прекарано пред екрана влияе върху здравето на децата

Как времето прекарано пред екрана влияе върху здравето на децата

Ежедневието на всяко семейство претърпя големи промени от началото на пандемията. Бяхме ограничени в много области – пътувания, социални дейности, културни мероприятия… Поради тези промени, времето, което децата прекарват пред екрана доста се увеличи и то не само заради виртуалното училище.

Какво значи времето прекарано пред екран

Времето прекарано пред екрана се определя като гледане на дигитални екрани като компютри, таблети, смартфони, телевизори и видео игри. Статистики показват, че голям брой деца прекарват около 3 часа на ден само в гледане на телевизия. Общо, прекараното време пред екрана може да бъде между 5 и 7 часа на ден.Прекомерното стоене пред екрани е свързано с намаляване на качеството на съня, на храненето и с по-малко физически упражнения.

Защо увеличеното време, прекарано пред екран, е проблем за здравето на детето

Увеличеното време пред екрана, намалява възможността да бъдете активни. Понижената активност не е добра за нашето здраве, енергия и сън. С прекарването на повече време пред екраните, ние ставаме по-разсеяни и не се замисляме с какво се храним и в какви количества.

Как може да намалите прекомерното време пред екрана и да подобрите здравето на детето си

  • Избягвайте да гледате телевизия по време на хранене. Близо и на масата за хранене изберете да няма екрани (мобилни телефони или таблети). Просто казано – не се хранете пред телевизора.
  • Дръжте децата си заети по друг начин. Когато трябва да свършите домашните си задължения, е изкушаващо да оставите децата да гледат телевизия или да играят игри на телефоните. Вместо това, насърчете децата да ви помагат в тези моменти. Малките деца имат готовност да учат и искрено желание да помагат вкъщи.Това може да е страхотно време да подканите децата си да свършат нещо в кухнята. Научете ги как да режат зеленчуци, как да приготвят масата за вечеря или да разбъркват храната, докато се готви.
  • Въведете ограничения за времето, прекарано пред екраните. Планирайте времето пред екрана като част от ежедневния график на детето. Може би 30 минути игра на телефона, след като домашната работа е завършена, или гледане на едно шоу след вечерята. Американската академия по педиатрия препоръчва не повече от един час на ден прекаран пред екрана, за деца на възраст от 2 до 5 години и не повече от 2 часа дневно за деца над 5 години.
  • Родителите могат да бъдат пример за децата. Независимо дали сте дете или възрастен; всички можем да се стремим към по-малко време пред екраните. Ако въведете правило в къщата за децата си, следвайте и вие този пример. Малчуганите ще ви последват!

Източник: urldefense.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Кристина Митевска
Photo credit: Freepik