Какво е свръхчувствителен родител

Какво е свръхчувствителен родител

Свръхчувствителния родител е човек, който лесно се превъзбужда от външни стимули и има висока чувствителност на сензорна обработка (SPS). Има повишена чувствителност към гледки, звуци, миризми, вкусове и докосвания. Децата им могат или не могат да наследят тази черта.

Тези родители забелязват повече неща в обкръжението си и обмислят сериозно, преди да решат какви действия ще предприемат. Мозъкът им е склонен да обработва информацията по-задълбочено, а нервната им система се възбужда по-лесно. Следователно, те са предразположени да бъдат по-чувствителни към стимули, реагират по-бързо на тях и имат по-силни емоционални реакции.

Свръхчувствителните хора са лесно засегнати от силни звуци, ярка светлина, физическо докосване или силни миризми.

Признаци, че сте свръхчувствителен родител

Макар всеки чувствителен човек да е различен, изследователите са открили някои общи черти. Може да сте свръхчувствителни, ако отговорите с „да“ на следното:

 • Забелязвате детайлите във вашата среда повече от обикновен човек
 • Вие сте по-засегнати от негативните чувства на околните
 • По-чувствителни сте към болка
 • Откривате, че трябва да се оттеглите в натоварен ден, за да останете сами
 • Внезапните шумове ви стряскат
 • Вашият сензорен усет може лесно да бъде претоварен от ярки светлини, силни миризми, груба материя или силни звуци
 • Когато сте били дете, родителите или учителите ви са гледали на вас като на чувствително или срамежливо дете

Предимствата да бъдеш свръхчувствителен родител

Да бъдеш свръхчувствителен родител е благословия и проклятие. Макар да живеете и с много стрес, вашата чувствителност е ценно предимство за детето ви.

 • Вие сте отговорен родител

Има добри новини, ако сте свръхчувствителен родител – обикновено ставате много добри родители.

Може да сте по-чувствителни към нещата. Но това също така означава, че разпознавате какво прави вашето дете специално и уникално. Можете да усетите нуждите на детето си и да реагирате бързо.

Вашата чувствителност към езика на тялото и невербалните знаци ви позволяват да разбирате и да общувате по-добре с детето си.

Децата ви се възползват от това, особено ако и те също са много чувствителни.

Вашето отзивчиво родителство може да помогне на детето ви да развие сигурна привързаност и да преуспее.

 • Разбирате вашите свръхчувствителни деца

Ако имате свръхчувствителни деца, разбирате точно през какво преминават и можете да бъдете съпричастни към преживяванията им.

Съветът, който им давате в нови ситуации, ще бъде по-приложим. Можете да споделите собствения си опит и техниките, които сте използвали за борба с превъзбудата.

 • Вие и вашето дете имате по-близки отношения

Способността да се настройвате към децата си и да отговаряте на въпроси, за които мислят само чувствителните хора, ви помага да изградите по-щастливи отношения с тях.

Недостатъците на това да бъдеш свръхчувствителен родител

 • Понякога се чувствате претоварени и виновни

Чувството, че си изцяло отговорен за друго човешко същество, може да бъде натоварващо. Много чувствителните родители са склонни да бъдат „тревожещи се“, фокусират се върху малките неща и мислят задълбочено за проблемите.

Често може да се сравнявате с другите и да чувствате, че не отговаряте на идеалите.

Когато трябва да се оттеглите от социални стимули или семеен живот, за да се възстановите, може да изпитвате чувство за вина. Трудно ви е да отделите време за себе си или да посрещнете собствените си нужди, когато в семейството има малки деца.

Всички родители са изправени пред тези предизвикателства на родителството, но това е невероятно трудно за вас.

 • Може да свръхзащитавате

Чувствителните родители са склонни да свръхзащитават, особено ако децата също са много чувствителни. Може да се възмущавате от начина, по който родителите ви са прекалявали и са ви карали да се чувствате неадекватни като малки, така че прекомерно компенсирате собствените си деца.

Когато родителите прекалено защитават децата си и ограничават преживяванията им, те ще се окажат с по-малко опит за подобряване на живота и възможности за усвояване на нови умения.

Свръхзащитното родителство често кара децата да имат ниско самочувствие и да им липсват основни умения за справяне.

 • Може да оказвате по-голям натиск

От друга страна, ако сте били глезени като дете или сте останали без важни умения, може да оказвате твърде много натиск върху собственото си дете, за да компенсирате собствената си липса на опит.

Как да се погрижат за себе си свръхчувствителните родители

За свръхчувствителните родители е важно да се грижат за себе си и да не се чувстват претоварени или изтощени.

Времето за себе си е важно за всички родители, но е изключително важно за свръхчувствителните родители.

 • Дайте си време за отпускане

Повечето родители разбират колко е важно да се грижат добре за себе си.

Създаването на последователни рутинни действия и отделянето на време за себе си са вдъхновяващи цели. Независимо от това, да кажете на родител да планира отпускане е все едно да кажете на дете да си зададе собствено време пред екрана. Може да е лесно да се съгласим на теория, но трудно да се осъществи на практика.

Вместо да отделяте повече време за покой наведнъж, промъкнете спокойни моменти тук-там в ежедневието си. Няколко дълбоки вдишвания, няколко скокове или минута медитация от време на време е всичко, което е необходимо, за да успокоите чувствителната си нервна система.

Превръщането на това в ежедневен навик, значително ще подобри психичното ви здраве.

 • Създайте граници

Родителите, които са чувствителни към нуждите на децата си, често са готови да помогнат и да поемат повече, отколкото могат. Поддържането на вашето физическо и емоционално благополучие зависи от поставянето на ясни граници и тяхното отстояване.

Добре е да кажете “не”, за да избегнете хронична превъзбуда, която е вредна за вашето здраве.

Защитата на вашето благополучие не ви прави лош родител. Както в самолета, слагате собствената си кислородна маска, преди да помогнете на другите.

 • Приемете себе си и помолете за помощ

Силно чувствителните мозъци просто работят по този начин. Не сте слаби и не е нужно да се ставате по-силни. Прегърнете способността си да бъдете настроени към негативните емоции на другите и да им покажете съпричастност. Когато е необходимо, помолете за помощ.

 • Създайте мрежа за подкрепа

Намерете и изградете приятелства с други хора, които също са по-чувствителни.

Когато срещнете някой, който да споделя с вас черта на висока чувствителност, вече няма да се чувствате сами.

Няма да ви бъде казвано да станете коравосърдечни. Новите ви приятели ще разберат през какво преминавате и с какво се справяте всеки ден.

 • Потърсете професионална помощ, ако е необходимо

Чувствителността към сензорната обработка често е генетична черта. Това не е разтройство и не е същото като разтройство на сензорната обработка. Следователно вашата чувствителна природа не е заболяване, което се нуждае от лечение.

Въпреки това, ако вашата чувствителност или силни емоции пречат на функционирането ви или намаляват качеството ви на живот, потърсете помощ от лекар или специалист по психично здраве.

Източник: www.parentingforbrain.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Цветелинка Пешева
Photo credit: Freepik