Сензорни кошчета за игра на бебета

Сензорни кошчета за игра на бебета

Ако имате бебе, което все още изследва света чрез устата си, понякога е трудно да намерите идеи за забавление и игри. Продължете с четенето, защото ще научите много идеи за сензорни кошчета за вашето бебе, които може да направите още днес!

Споделените тук идеи за сензорни кошчета за бебета са от сензорния терапевт Алекса, която посвещава времето си и на създаване на игри и обучителни ресурси за най-малките. Те са забавни и безопасни за ядене, но все пак винаги наблюдавайте вашето малко дете, докато играе. Важно е да отбележим, че под “безопасни за ядене” се има предвид, че няма опасност за детето, ако сложи тази смес или храна в устата си при игра, а не че то се храни с нея. Предложените идеи целят основно стимулиране на сензорните пътища чрез допира на ръцете и краката.

Защо да използвате сензорни кошчета за бебета

Добавянето на сензорни кошчета към времето за игри е страхотна дейност, която стимулира координацията око-ръка, развитието на езика и фината моторика на детето.

Всички тези умения ще му помогнат да развие сила и координация на ръцете за обличане, завързване на обувки и дори държане на молив и писане на собственото име.

 • Сензорните кошчета са практически инструмент за обучение на деца, чрез който да изследват света с помощта на усещанията. Те насърчават опознаването като включват различни сетива – допир, зрение, слух, вкус и обоняние, за да може децата да учат и изследват.
 • Сензорните кошчета стимулират развиването на езика.Играенето с тях предлага възможността за работа върху развитието на езика и възможността за откриване на скрити предмети.
 • Сензорните кошчета развиват фината моторика.Когато децата използват своите ръце и пръсти за изследване на предметите, те подобряват фината си моторика с помощта на загребване, хващане, разбъркване и изливане с различни предмети и инструменти.

Ако сте готови да се забавлявате, тогава да започваме! Нека да стартираме от по-простичките идеи и да засилваме креативността с всеки ред!

Сензорни кошчета за бебета без бъркотия

Игра с шалове

sensory bin babiesИграта с шалове е една от задължителните дейности в моите сесии. Тези разноцветни шалове предлагат много различни възможности, но днес искам просто да напълните едно кошче с любимите играчки на вашето дете (или изберете подходяща тема) и запълнете кошчето с шалове.

Какво е необходимо:

 1. Пластмасово кошче или кошница
 2. Разноцветни шалове за игра

Как да го направим:

 • Вземете плитка кошница или пластмасово кошче и го напълнете с цветни шалове.
 • Скрийте играчките на вашето дете под шаловете и поставете кошчето пред бебето.
 • Оставете го да изследва, като го насърчавате да намира всяка една от скритите играчки.
 • За различни вариации на тази игра, може да скриете музикални инструменти, играчки за баня или дори да създавате теми покрай тях – фермерство, всичко в червено и т.н.

Схванахте идеята, нали?

Прасенца в одеяло

Това занимание е много лесно за правене и са необходими много малко материали. Аз предлагах това сензорно кошче, когато беше време за приготвяне на вечеря. Готвех, а бебето играеше доволно близо до мен.

Възраст: над 5 месеца

Какво е необходимо:

 1. Хартиено тиксо
 2. Форма за мъфини
 3.  Играчки за баня

Как да го направим:

 • Поставете по една играчка за баня във всяка форма за мъфини.
 • Залепете отгоре хартиено тиксо.
 • Поставете кошчето пред вашето дете и го оставете да изследва.
 • Целта е да махне тиксото и да спаси прасенцето.

Радвайте се, когато успее!

Сензорно кошче с предмети, различни на допир

Възраст: над 5-6 месеца

Как да го направим:

 • Вземете различни предмети от дома, които се различават коренно при допир.
 • Например – копринен шал, пухкав килим или дори груба шкурка.
 • Доближете тези предмети до вашето бебе и го оставете да изследва различните текстури.

 

Сензорни пакетчета за писта с препятствия

Сензорните пакетчета не са само за времето, в което вашето бебе лежи по коремче. Те всъщност са много забавни за опознаване. Спомням си, когато моя син започваше да пълзи и аз му правех път с различни пакетчета за изследване. Ето три идеи, които може бързо да направите.

Възраст: над 3-4 месеца

Какво е необходимо:

 1. Торбичка с цип (от по-големите)
 2. Крем за бръснене
 3. Ориз
 4. Меки пухкави топчета
 5. Тиксо

Как да я направим:

 • Напълнете само около ¼ от първата торбичка с крем за бръснене.
 • Премахнете излишния въздух и залепете за пода с тиксо от четирите страни.
 • Повторете с останалите материали, за да направите път от сензорни торбички.

 

Метално сензорно кошче по метода на Монтесори

Кошниците със съкровища на Монтесори са страхотни сензорни кошчета, които може да направите. Има много различни теми, които може да използвате и има какво да се научи с тях. Ето я моята най-любима, която може да създадете веднага с неща, които вече имате у дома.

Възраст: над 6-7 месеца

Какво е необходимо:

 1. Дървена кошница
 2. Метални неостри предмети

Как да я направим:

 • Бебетата изследват със своята уста, така че вземете предмети, които не са остри, например чаша, бъркалка или лъжица.
 • Поставете всички предмети в кошницата и оставете вашето бебе да изследва.

 

Морски сензорни кошчета за бебета

Морските животни винаги са били любими предмети за правене на сензорни кошчета. Те предлагат прекрасна възможност за развиване на езика и речника. Тези сензорни кошчета са много забавни и бебетата могат да прекарат часове в играене с тях. Това беше една от любимите дейности, когато ходехме на баскетболните мачове на най-големия ми син.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно

Какво е необходимо:

 1. Голяма кутия от зърнена закуска (или каквато и да е с голям отвор)
 2. Големи морски фигурки

Как да я направим:

 • Поставете всичките фигурки в големия контейнер.
 • Поставете големия контейнер в голям сензорен кош (по избор).
 • Оставете вашето бебе да се занимава с ваденето на животни и връщането им обратно в кутията.

 

Сензорни кошчета с топки

За да направите сензорен кош с топки, просто вземете различни видове топки и напълнете кутия, кошче или кошница с тях.

Възраст: над 5-6 месеца

 

 

Сензорни кошчета в тон с цвета на седмицата

color blue Ранното показване на ярки цветове е страхотен начин да насърчите любопитството. Съберете играчки и предмети от дома, които са в еднакъв цвят и създайте малка опознавателна кошница.

Възраст: над 5-6 месеца

 

 

 

Сензорни кошчета с цветни макарони

Макароните имат уникална консистенция, която е нещо различно за изследване от бебета. Вземете големи макарони, оцветете ги с хранителни нетоксични бои и оставете вашето бебе да изследва. Ако то се опита да ги слага в устата си- попречете му или му дайте биберон.

Възраст: над 5-6 месеца

 

Игра със силиконови чашки за мъфини

Лесна дейност, която може да извършвате с вашето бебе, на което все още може да му растат зъбки, е да сложите няколко силиконови чашки в пластмасово кошче и да го оставите да изследва. Малките обичат да мачкат, вземат и лапат тези цветни чашки.

Възраст: над 5-6 месеца

 

 

 

Водни сензорни кошчета за бебета

Тава с кърпи при никнене на зъбки

Никненето на зъби е нормално нещо, но често нарушава спокойствието, съня и щастието на едно бебе. Предложете тава със съвсем малко количество студена вода и кърпи, така ще успокоите възпалените венци.

Възраст: над 5-6 месеца

 

Музикално сензорно кошче с вода

Звукът, който се издава при удряне на тенджера с дървена лъжица, е музика за ушите на едно бебе. Добавете малко вода и не само звукът ще се промени, но и плискащият ефект ще е забавен за вашето бебе.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно

Сензорно кошче за водна топка

Същото кошче – различна дейност. Добавете съвсем малко вода и няколко топки и ето – вие създадохте най-забавния басейн.

Сложих и кофа до кошчето, за да поставя и изважда топките от там и да работи върху координацията око-ръка.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно.

Наливайте най-много 1 см вода в кошчето.

 

Сензорни кошчета с безопасни за ядене предмети

На мен ми беше много трудно да измислям идеи, когато моят син все още слагаше всичко в устата. Три години по-късно аз не само измислих много идеи, които да споделя с вас, но дори организирам мои собствени лекции на тема сензорни кошчета с безопасни за ядене предмети.

За да ограничите цапането е добра идея да поставите голяма кърпа или покривка на пода.

Сензорно кошче с маршмелоу

Създаването на сензорни кошчета с храна, безопасна за ядене за бебета, ми беше любимата дейност. За Свети Валентин, аз създадох сензорно кошче с маршмелоу за бебетата. Тук говорим за изследване чрез вкуса! Беше много вкусно!

Какво е необходимо:

 1. Маршмелоу в различни размери
 2. Червени лентички (по избор)
 3. Сензорно кошче

Как да го направим:

 • Поставете различните видове маршмелоу в кошчето.
 • Аз добавих червени лентички и китайски бисквитки с късмети, за да придам малко цвят и тема, тъй като беше Свети Валентин, но не е задължително.
 • Представете кошчето на бебето и го оставете да изследва различните консистенции, да усеща пухкавостта и лепкавостта на бонбоните маршмелоу.

Рецепта за безопасна за ядене кал

Играенето с кал е забавно, но не и ако вашето бебе се опитва да я яде през цялото време. Все пак може да продължите играта с кал, но трябва да я направите у дома.

Малко брашно и много малко какао на прах и вие вече имате ядяща се мръсотия; добавете вода и имате безопасна за ядене кал!

 

 

 

Сензорни кошчета с плодове

През първата година храната е само за експериментиране с консистенциите и сензорните кошчета са отлична идея за това. Аз обичам горски плодове, защото те могат да се мачкат, да се използват като боя и са много вкусни! Пъпешът и динята пък са отлични за изрязване на парченца с различни форми.

Поставете няколко горски плодове* върху табличката на столчето на бебето или в пластмасово кошче и позволете на вашето бебе да се изцапа, да опознава нови вкусове и да свикне с нови текстури.

Знаете ли, че деца, които играят със сензорни кошчета, са по-малко злояди, когато пораснат?

Един от моите любими цитрусови плодове, с които да експериментирам, е лимон! Не знам дали е жълтият ярък цвят или фактът, че е кисел и искам да видя изражението на бебетата, когато го ядат.

Може да направите сензорно кошче с вода и да добавите няколко резенчета лимон или да експериментирате с желе и резенчета лимон.

Експериментирайте с всякакви видове цитруси, като портокали, мандарини и лайм.

! Възраст: над 1 година. Винаги предлагайте малките кръгли плодове (грозде, боровинки) без семки и костилки и нарязани на четвъртинки. Съобразете се с евентуални алергии, които може да има вашето бебе.

Плажно сензорно кошче

Внесете плажа вкъщи с безопасна за ядене рецепта! Когато аз правех това в моите часове, бебетата го обожаваха. И разбира се, моят син си изсипа целия пясък върху главата. За щастие, беше лесно да се почисти. Най-хубава част е, че е много лесно за правене! Всичко, което ви трябва са крекери, солети или детски бисквити и блендер – смлени те ще бъдат вашият “пясък”.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно

 

Сензорно кошче с хидрогел топчета

Edible water beadsСтандартните хидрогел топчета от магазина могат да са много опасни за бебетата и подрастващите, които все още пъхат всичко в устата си. Поради тази причина предлагам безопасен за ядене вариант, който е лесно да се направи. Трябва само да сварите кус-кус и вашите топчета са готови! Може и да ги оцветите с хранителни бои.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно

 

Сензорно кошче със спагети в цветовете на дъгата

Кой не си мечтае да може да плува в басейн пълен със спагети?!?

Може да направите това сензорно кошче със спагети, като дори ги боядисате и когато сте приключили с играта, може да ги замразите за следващия път.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно

 

Сензорно кошче със сварени овесени ядки

sensory playТова беше една от най-забавните ни дейности! Бебетата обожаваха да играят с овесената каша. Просто сварете овесени ядки с малко повече вода, поставете ги в кошчето и вижте как бебетата си изкарват страхотно, играйеки с нея. Някои даже се разплакаха, когато играта свърши и всичко трябваше да се почисти.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно

 

Басейн от шоколадов пудинг

След като прочетете този пост, няма да виждате храната по същия начин. Всичко ще е възможност за сензорна игра. Точно това се случи по време на нашия клас с тема Фермерство. Ние създадохме кална зала за прасенца, използвайки суха каша и шоколадов пудинг. Бебетата го обожаваха! Някои даже решиха да се присъединят към прасенцата и да имат плуващо преживяване.

Сензорно кошче с малки патета

5 little ducks sensory binВодата е една от първите дейности със сензорни кошчета, които направих с моето бебе и винаги я правя още на първия ден в сензорните класове за бебета. За родителите водата е по-малко плашеща, отколкото, да кажем, басейн с каша, защото се чисти по-лесно и бебетата я обожават. Аз съчетавам тази дейност с гумени патета и четене на книжки.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно.

Наливайте най-много 1 см вода в кошчето.

 

Сензорно кошче с морски раковини

Следващия път, когато отидете до морето, съберете няколко големи раковини, добавете малко вода и ето вече имате сензорно кошче с раковини. Раковините са различни по форма, големина и текстура, което ги прави страхотно забавление.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно.

Наливайте най-много 1 см вода в кошчето.

 

Табла „Зимен желатинов свят“

Желатинът (за предпочитане неароматизиран) е страхотна сензорна дейност. Той предлага различна текстура, студен е и подходящ за мачкане. Той позволява да се изследват докосването и вкуса.

Възраст: над 8 месеца, когато бебето може да седи стабилно самостоятелно.

Сензорни кошчета за бебета със зърнени храни

Друга лесна идея за сензорни кошчета, която може да направите, е да използвате зърнена закуска като основа. Нашето първо кошче беше пълно със закуска от зърнени топчета. Може да оставите бебето ви да изследва как топченцата падат, когато се поставят в друго кошче или звука, който издават. Мога да отбележа, че кучетата също се включват в тази игра, като изяждат падналото наоколо, което, ако трябва да съм честна, е страхотна помощ при почистването.

Сензорни кошчета с артистична цел

Сензорно кошче с безопасна за ядене боя

Най-доброто нещо, което може да направите за тези дейности, е да купите голям пластмасов кош. Сложете вашето бебе вътре и правете всяка цапаща дейност в него. По този начин намалявате цапаницата. Отдолу поставете голяма кърпа или покривка, за да пада боята, която излиза извън контейнера.

Безопасна за ядене боя може да приготвите като смесите кисело мляко с боя за храна и оставите вашето бебе да маца наоколо. Разбира се, няма да може да запазите неговите творения, но то много ще се забавлява. За да направите меки пастелни цветове, добавете само една капка от боята, но ако искате по-силни цветове, добавете малко по-голямо количество.

Възраст: над 1 година

 

Рисуване с вода

Това не е точно сензорна активност, но исках да я спомена! Ще ви трябва цветен картон, четка за рисуване и вода, може да направите първия си научен експеримент заедно. Боядисване с вода.

Водата ще направи реакция с хартията – цветът потъмнява, което е като магия за нашите малки деца, които махат с четката. Разбира се, техните творби не могат да бъдат запазени, защото след като хартията изсъхне, следите от водата ще изчезнат.

Възраст: над 10 месеца.

 

Сензорна текстурна боя

Тази дейност беше много забавна и забелязах, че синът ми почти не се опитваше да яде боята. Ние използвахме измиваща се нетоксична боя за пръсти със захарни пръчици, но вие може да използвате безопасна за ядене боя.

Покрийте вашия кош с хартия и добавете малко боя наоколо. Добавете малко захарни пръчици за по-голямо преживяване с различна консистенция.

Рисуване с лед

Тази игра е за топлите дни навън. Замразете малко вода във формички за близалки и дайте цветен картон или хартия.

Оставете леда да се разтопи малко преди да започнете да рисувате, за да може да оставя следи върху хартията.

Възраст: над 10 месеца

Сензорно кошче, което се използва като поднос за закуски! Този поднос с бита сметана е перфектен за цапане без да се притеснявате, че бебетата могат да сложат нещо в устата си. Всъщност е много вкусно!
Може да сложите вътре парченца плодове или просто да поръсите битата сметана със звездички.

Сензорно кошче „Есенно откритие“

Есента е перфектно време за бебетата за опознаване на сезона. Те обичат да изследват есенни сензорни кошчета с реални предмети като тикви или цветни листа. Затова защо да не им предложим тези предмети по безопасен начин със сензорно кошче „Есенно Откритие“. Вземете различни по големина тикви и други неща свързани с есента, които са безопасни за слагане в устата и оставете вашето бебе да изследва чрез вкус, мирис и допир!

Възраст: над 1 година

Какво е необходимо:

 1. Тикви
 2. Листа
 3. Есенни цветя

Как да го направим:

 • Напълнете вашия сензорен кош с всички неща от есента, които са безопасни за ядене. Може да използвате и фалшиви тикви, както аз направих, но истинските са много по-подходящи за този кош.
 • Представете го на вашето бебе и го оставете да изследва всеки един предмет.
 • Използвайте тази възможност да говорите за цветове, текстури и дори тегло.

Дейност с коледни захарни бастунчета

Тази дейност може да се направи по два начина. Може да използвате йогурт или бита сметана. Добавете малко безвредна червена боя и с клечка за зъби я разнесете, за да направите черти и да е по-цветно. Бъдете внимателни да не я смесите напълно.

Представете това на вашето бебе в сензорно кошче или върху хартия и го оставете да изследва с пръсти, ръце и, разбира се, с уста.

Последни мисли за сензорните кошчета за бебета

И ето всички идеи са вече пред вас! Сензорните кошчета, които може да направите за вашето бебе са безброй. Помнете да предлагате неща, които са подходящи за възрастта и може да се ядат безопасно. Винаги наблюдавайте вашето бебе и разбира се, правете много снимки!

Източник и снимки:kidactivitieswithalexa.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивон Кръстева
Редактор: Миглена Христова
Photo credit: Freepik