Двустранна интеграция – защо е толкова важна в развитието на детето

Двустранна интеграция – защо е толкова важна в развитието на детето

Тази статия предоставя полезна информация за развитие на двустранната интеграция (наричана още билатерална) на вашето дете. Това е процесът, който му позволява да използва и двете страни на тялото симетрично и плавно.

Докато мъничето ви расте от прохождащо до пораснало дете, е забавно да наблюдавате как достига до етапни цели в развитието, които го подготвят за учене. Един от тези етапи в развитието, който детето ви започва да развива почти автоматично, е доминиращата страна. С течение на времето то ще започне да показва признаци на предпочитане на единия крайник над другия, което е първа подготовка за писане и за спорт. Това наричаме доминираща страна.

Когато доминиращата страна на детето ви започва да се проявява, ще забележите няколко други вида етапи на развитие, които в крайна сметка ще го подготвят за писане, четене, решаване на проблеми, творчество, критично мислене и разсъждение.

Двустранната интеграция е един от тези важни етапи на развитие, който върви заедно с установяването на доминиращата страна. Тези етапи често се обозначават като двустранни етапни цели и всеки един помага при създаването на по-силна основа за обучението на вашето дете.

Защо латерализирането е важно

Искаме децата да установят доминираща страна, за да предотвратят предизвикателствата, свързани с ученето, когато пораснат. Пропуските в ученето биха могли да произтичат от лоша двустранна координация и кръстосана доминация, което може да попречи на детето ви да проследява, чете, слуша учителя, да развие разбираем, изразителен и възприемчив език. Ето какво да наблюдавате в развитието на детето си.

Двустранна интеграция

Латерализирането е доминация на едната страна на тялото. Хората имаме лява и дясна страна на тялото, следователно се нуждаем от дейности, които ангажират и двете страни на тялото ни, за да развием по-балансирани умения. Двустранната интеграция дава възможност вашето дете да използва двете страни на тялото си по координиран начин. Това включва ръце, очи, крака и двете мозъчни полукълба. Вашето дете трябва да развие двустранна координация във всички части на тялото, за да има добри двигателни умения и функции, ходене, логично мислене, изучаване… и списъкът продължава и продължава. Ето защо виждате двегодишно дете, което често се храни с двете си ръце и драска с пастели с двете си ръце.

Ако детето ви има достатъчно възможност да изпита сензорни и двигателни преживявания като бебе и малко дете, мозъкът съзрява последователно и двустранната интеграция преминава гладко. Въпреки това, когато става въпрос за определени функции и задачи, детето ви ще установи доминантност и мозъкът ще започне да се специализира в едната страна.

Латерализиране

Латерализирането описва важна промяна в мозъка на детето ви, когато то осъзнава двете страни на тялото и техните различия и прилики. Мозъкът започва да разпознава, че може би едната ръка или единия крак е по-добър при определени умения от другата. В крайна сметка ще искате детето ви да избере доминиращо стъпало, око, ухо и ръка за писане, за предпочитане от една и съща страна на тялото, за да се предотврати объркване в мозъка.

Ако детето ви покаже признаци на кръстосана доминация, понякога това би могло да създаде предизвикателства в учебния процес, докато расте. Тъй като мозъкът е разделен на две полукълба (дясно и ляво), може да забележите детето да ползва повече дясната страна на мозъка (творческата), докато е по-малко и в последствие, растейки, да се пренасочва към лявата страна, която се използва за по-високи учебни цели (логично мислене, четене, писане).

Кръстосана доминация

Ако детето ви показва признаци на кръстосана доминация, то обикновено редува ръце, крака и очи за различни задачи или превключва между различни ръце, крака и очи за различни дейности. Например, детето ви може да има доминиращо ляво око, но доминираща дясна ръка (противоположна доминация).

Много деца имат кръстосана доминация и не показват признаци на трудности с ученето, но за някои това може да създаде объркване в мозъка, когато става въпрос за учебния процес. Обяснението зад тази концепция е, че лявото и дясното полукълбо на мозъка съхраняват различна информация. Например визуалната информация влиза през лявото око и се съхранява в дясното полукълбо, а цялата слухова информация влиза през дясното ухо и се съхранява в лявото полукълбо на мозъка. Това, което трябва да се запитате, е как детето ви получава и тълкува различната информация? Дали предпочита визуалното обучение или това по слух? Ако е възможно, установяването на едностранна доминация ще му помогне да съхрани и да разбира по-добре информацията в класната стая.

В книгата “Рефлексите, ученето и поведението” на Сали Годард се посочва:

„Ефектът от кръстосаната доминация може да бъде невъзможността да се изпрати информация до най-ефективния център в мозъка за това умение и така да възникне конкуренция между два центъра. Все едно да има двама души отпред в кола като и двамата искат да шофират и се опитват да се ориентират“.

Кръстосана латерализация

Когато детето ви е малко и доминиращата ръка все още не е установена, може да забележите, че постоянно пресича средната линия, за да достигне до предмет. То ще използват дясната си ръка за цел, намираща се от лявата страна на тялото и обратно. Това означава, че упражнява невронните връзки в мозъка, настройва тялото и мозъка за успех в двигателните умения и обучението. Това е чудесен знак, че то преминава през етапите на кръстосаната латерализация, което е важно и за развитието на двустранната координация. Означава, че двете страни на мозъка комуникират помежду си, което е начинът, чрез който детето ви в крайна сметка ще научи буквите, ще разпознае звуците, формите, цветовете, числата и ще следва инструкции.

Ако детето ви има трудности в преминаването на средната линия и не развие кръстосаната си латерализация, може да забележите спад в неговите слухови и визуални учебни способности в класната стая. Например, то може да има трудности с прости задачи, които изискват двустранно латерализиране, като да държи хартия с лявата си ръка, докато пише с дясната. Вашето дете би могло също така да покаже признаци на запазен още от бебешка възраст асиметричен тоничен рефлекс на врата (ATNR), който му пречи да премине средната линия.

Етапи на двустранната интеграция

Това, което е удивително в двустранната интеграция и латерализирането е, че двете вървят ръка за ръка. С порастването на вашето дете, двустранната интеграция в крайна сметка преминава в странична доминация. Като в примера по-горе, вашето малко дете може да започне да оцветява с двете ръце, но в крайна сметка ще избере предпочитаната дясна или лява ръка да оцветява, рисува и пише като порасне.

Карол Крановиц посочва в книгата си “Детето без синхронизиране се забавлява” (“The Out-Of-Sync Child Has Fun”), че двустранната интеграция се развива, докато бебетата растат и се учат да движат крайниците и торса си. Докато се развиват, понякога движенията им са симетрични, понякога в противоположни посоки, а друг път координират движенията между крайниците си. Двустранната интеграция се случва на етапи. Когато детето ви расте, може да забележите, че преминава през всеки двустранен етап на интеграция в последователен ред. Изследванията показват, тъй докато детето расте и се развива, различните двустранни умения и упражнения нарастват постепенно.

Петте етапа на двустранна интеграция са:

  1. Симетрична двустранна интеграция
  2. Реципрочна двустранна интеграция
  3. Асиметрична двустранна интеграция
  4. Преминаване на средната линия
  5. Балансирано развитие за академични умения.

Симетрична двустранна интеграция

Когато детето ви е в процес на развитие на симетрична двустранна интеграция, двете страни на тялото са огледални. Докато го наблюдавате, ще забележите, че всяка страна на тялото отразява точното движение или действие едновременно. Например, детето ви може да сложи двете си ръце на лицето, да пляска с ръце и да люлее двата крака. Когато пораснат и станат по-активни, ще видите как използват симетричните си двустранни умения, за да скачаат на въже, да ползват точилка, да пукат мехурчета с двете ръце и да използват определени музикални инструменти като барабани или ксилофон с двете ръце едновременно.

Реципрочна двустранна интеграция

В този етап на двустранна интеграция едната страна на тялото прави точно обратното движение или действие на другата. Пълзенето или промъкването са първокласни примери за тази фаза, както и люлеенето на едната ръка напред, докато другата се люлее назад. Други дейности, които включват реципрочна дву-латерализация, могат да са ходене, катерене по стълби, каране на велосипед, прескачане, скачане, и плуване. Това са всички ритмични дейности, които следват реципрочните модели на движение.

Асиметрична двустранна интеграция

Това е много важна и критична фаза на двустранната интеграция за вашето дете. Това е моментът, в който всяка страна на тялото се научава да изпълнява различна и отделна задача, но двете страни си сътрудничат за една и съща дейност. На този етап мозъкът трябва да координира два потока с различни умения. Докато вашето дете развива своята асиметрична двустранна интеграция, то ще започне да използва уменията си за оцветяване, докато другата ръка държи листа или ножици, за да нареже парче хартия, ще маже масло върху хляб, ще разбърква храна в купа или ще ниже мъниста на конец. Доминиращата ръка върши основната задача, докато недоминиращата стабилизира действието.

Пресичане на средната линия

В предишния етап мозъкът е постигнал целта да координира и двете страни. В тази фаза пресичането на средната линия се равнява на крайниците или сетивата, като пресича въображаема линия, която разделя тялото наполовина на дясна и лява страна. Това е моментът, когато детето ви може да започне да дриблира футболна топка, да рита с доминиращия крак в кръстосан пропуск, да взима молив през рамото си, да удря топка с бухалка или да докосва краката си с противоположните ръце.

Балансирано развитие и академичните умения

Този етап натрупва всички движения и постижения от предходните фази и ги поставя в движение. Академичните умения изискват добра двустранна интеграция и затвърдено развитие на пресичането на средната линия. Без способността да пресича плавно средната линия, един ученик ще се бори с четенето и писането.Например, когато едно дете чете, очите трябва да следват целия ред, преди да преминат към следващия ред текст. Без добре развити двустранни интеграционни умения, очите на детето ви ще следват първите няколко думи и след това ще направят пауза, за да продължат и завършват останалите думи на същия ред. Тази пауза означава, че детето ви не може инстинктивно да пресече средната линия с очите си.

Всеки вид оцветяване, писане или рисуване ще бъдат засегнати, ако двустранната интеграция е слабо развита. Ако ръката не е в състояние да пресече лесно средната линия, мозъкът спира да помисли за движението, вместо то да бъде инстинктивно. Асиметричните двустранни умения също са от съществено значение за писането, тъй като недоминиращата ръка се очаква да държи листа, докато доминиращата оформя букви и думи за писане.

Когато разбираме етапите, през които преминава детето, за да овладее пълна двустранна интеграция, можем да проверим уменията му, за да определим как напредва. От децата се очаква да започнат да посещават детско заведение с определени двустранни умения като контрол на грубите движения на крайниците, качване по стълби, държане на пастел, ходене и носене на малко кошче с играчки. По-фините движения на тези дейности ще дойдат по-късно. Тъй като детето се премества в детска градина и по-високи класове, учителите очакват, че едно дете е увеличило контрола на всички мускулни движения и може да упражнява прецизност в фини двигателни умения.

Източник:ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Станислава Жекова
Photo credit: Freepik