Ползите от музиката за развитието на детето

Ползите от музиката за развитието на детето

Родителите инстинктивно използват музиката, за да успокоят и утешат децата, да изразят любов и радост, както и да ангажират и взаимодействат.

Те могат да надграждат върху тези естествени инстинкти като научат как музиката може да повлияе на детското развитие, да подобри социалните умения и да е от полза за малчуганите от всички възрасти.

Музиката и мозъкът – ползите от музиката

Проучване от 2016 г. на Института за мозъка и творчеството на Университета на Южна Калифорния установява, че музикалните преживявания в детството могат действително да ускорят развитието на мозъка, особено в областта на усвояването на езика и уменията за четене. Според Националната асоциация на разпространителите на музика (NAMM Foundation), свиренето на инструмент може да подобри математическото обучение и дори да повиши резултатите на изпитни тестове.

Но академичните постижения не са единственото предимство на музикалното образование и досега с музиката. Тя стимулира всички области на детското развитие и уменията за готовност за училище, включително интелектуални, социална-емоционални, двигателни, езикова и цялостна грамотност. Помага на тялото и ума да работят заедно. Излагането на децата на музика по време на ранното им развитие ги насърчава да научат звуците и значенията на думите. Танцуването на музика спомага да изградят двигателни умения като същевременно им позволява да практикуват себеизразяване. За деца и възрастни музиката действа и за укрепване на паметта.

В допълнение към ползите за развитието, музиката ни носи радост. Помислете само за слушане на хубава песен в колата със свален прозорец в един прекрасен ден!

Музикални игри за деца и възрастни

Опитайте тези дейности и игри с децата си, за да изпитате удоволствието и ползите от обучението, които носи музиката.

Бебета и музика:

Бебетата разпознават мелодията на песен много преди да разберат думите. Тихата фонова музика може да бъде успокояваща за тях, особено по време на сън. Пейте прости, кратки песни на бебета. Опитайте се да измислите един или два реда за къпане, обличане или хранене, за да им пеете, докато извършвате тези дейности.

Малки деца и музика:

Малките деца обичат да танцуват и да се движат на музика. Ключът към музиката за малки деца е повторението, което насърчава езика и запаметяването. Глупавите песни карат малките деца да се смеят. Опитайте да изпеете позната песен и да вмъкнете глупава дума на мястото на правилната дума, като „Паячето бяло“ вместо „зайченце“. Нека децата възпроизвеждат ритми като пляскат с ръце или почукват предмети.

Децата в предучилищна възраст и музиката:

Децата в предучилищна възраст обичат да пеят, просто за да пеят. Те не са наясно със своите способности и повечето са нетърпеливи да оставят гласовете си да звучат. Харесват песни, които повтарят думи и мелодии, използват изречения с определен ритъм, които ги карат да правят неща и да следват указанията. Децата в предучилищна възраст се радват на детски рими и песни за познати неща като играчки, животни, игрови дейности и хора. Те също харесват игри с пръсти и безсмислени рими с или без музикален съпровод.

Децата в училищна възраст и музиката:

В училищна възраст малчуганите започват да изразяват своите предпочитания и нехаресвания към различни видове музика. Те могат да проявят интерес към музикално образование като уроци по музика за деца.

Няма недостатък в запознаването на децата с музиката чрез забавни дейности.

Ние можем да се насладим на предимствата на музиката от момента, в който се родим. От чистото удоволствие от слушането на успокояващи звуци и ритмични хармонии, до придобиването на нови езикови и социални умения, музиката може да оживи и обогати живота на децата и хората, които се грижат за тях.

Още за децата и музиката

Музиката е вплетена в тъканта на живота ни. Има много забавни игри, които помагат за насърчаване на разбирането и любовта на децата към нея.

Експерти по ранно образование препоръчват и дейности за деца, които въвеждат в света на математиката и музиката.

Музиката е чудесна и за развитието на мозъка на вашето бебе.

Източник:www.brighthorizons.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мартин Димитров
Редакция: Миглена Христова
Photo credit: Freepik