Когнитивните дефицити в детството и отражението им в живота на възрастен

Когнитивните дефицити в детството и отражението им в живота на възрастен

Деца, изпитващи когнитивни затруднения, като понижено внимание, слаба памет или липса на инхибиране, могат по-късно като юноши и млади хора да имат проблеми с психичното здраве, разкрива ново изследване. Идентифицирането на специфични маркери в детска възраст с цел ранна подкрепа, може да помогне за свеждането до минимум на риска от развитие на определени психопатологични проблеми в юношеска и зряла възраст.

Когнитивните дефицити са основна характеристика на психичните разстройства и са важни при изготвянето на дългосрочна прогноза – работата на изследователите показва, че индивидуалните модели на такива дефицити предшестват специфични психични разстройства.

Анализирайки данни от първоначална британска група от 13 988 лица, родени между април 1991 г. и декември 1992 г., изследователите откриват редица ключови връзки между когнитивните проблеми в детството и проблемите с психичното здраве в по-късна възраст.

Водещият автор на изследването д-р Изабел Моралес-Муньос, от Института за психично здраве на Университета в Бирмингам и Финландския институт за психично здраве в Хелзинки, коментира: „Нашето изследване подчертава потенциалното въздействие на когнитивните дефицити в детството върху психичното здраве на младите хора, което предполага конкретни асоциации с определени състояния. Стратегиите за превенция, фокусирани върху облекчаването на тези специфични когнитивни проблеми, биха могли да помогнат за намаляване на вероятността такива деца да развият обусловени от това проблеми с психичното здраве в юношество и в зряла възраст.“

Изследването е първият анализ, проследяващ субекти в продължение на значителен период от време, целящ да се изследват специфични връзки между когнитивните дефицити в детството и някои психопатологични проблеми у младите хора.

Психичните разстройства заемат значителна част от заболяванията в световен мащаб и поне 10% от децата и юношите по света имат психично разстройство. 75% от психичните разстройства, диагностицирани при възрастни, започват в детска и юношеска възраст.

„Изключително важно е да се изучи първоначалната поява на психични разстройства на ранен етап и да се прецени кои рискови фактори предшестват тези състояния и по какъв начин. Тези фактори са основните характеристики на психични разстройства като психоза и афективни разстройства“, коментира съавторът проф. Матю Брум.

„Дефицитите в когнитивните функции, вариращи от намалено внимание и работна памет до нарушено социално познание и език, са често срещани при психиатричните разстройства. Те сериозно компрометират качеството на живот и биха могли да предшестват сериозни психични заболявания с няколко години“, коментира старшият автор на изследването проф. Стивън Маруаха.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Евелина Банкова
Редактор: Деси Толумска
Източник: https://neurosciencenews.com