Бебеносене на недоносени деца

Бебеносене на недоносени деца

Христина Лисник е майка на две момичета. От Януари 2017 г. е сертифициран консултант по ергономично носене на бебе. През октомври 2017 г. завършва второ ниво, а през септември 2018 г. и пълния цикъл на обучението си с Ниво 3 – носене на недоносени бебета и на близнаци и Ниво 4 – носене на деца със специални потребности и бебеносенето при родители със специални потребности. Създава втората в България и първата в София Библиотека за слингове и ергономични носилки „Слинготека – babywearing Library“.

Каква е разликата между носене в слинг на недоносено и на родено в термин бебе?

При носене на доносено бебе оптималните носилки за новородени са еластичен слинг шал, тъкан слинг и слинг с халки, като има различни варианти за връзване – FWCC, Kangaroo Carry и др.
От друга страна, при недоносени бебета, еластичният слинг не е добър избор, тъй като не осигурява добра опора на детето. Недоносените бебета са с по-нисък мускулен тонус и имат необходимост от добра подкрепа на гърба. Преждевременно родените бебета не са само по-малки като размер бебета. При тях дишането и сърдечната дейност често са неравномерни и е важно постоянно да ги наблюдаваме за признаци на дистрес.

Кои са подходящите слингове за недоносени бебета?

Оптимални слингове при преждевременно родени бебета са къс тъкан слинг шал (размер 4 х 3,6 м.) и слинг с халки. Като подходящо връзване с тъкан слинг шал е Kangaroo Carry. Специфичното при слинговете за недосени е, че са по тесни, около 40-50 см. и с по-ниска плътност. Хубаво е бебета да са достигнали тегло поне 1500 гр.

Какви са ползите за бебето и за родителя от тази практика?

Важността на т. нар. кенгуру-грижа за бебето и детето се изразява в някои основни неща: подобряват се основните показатели, стресът намалява и се повишава сигурността, заздравява се връзката бебе – родител, поддържа се естествената терморегулация на крехкото тяло, отделя се окситоцин, в следствие на което се подпомага кърменето.

Могат ли и татковците да практикуват бебеносене? Това разпространена практика ли е у нас и по света?

Да, разбира се. Татковците също могат да бебеносят своите деца. Това е не само нормално, но и е хубаво за връзката, която се създава между родител и дете.