За ранното детско развитие

За ранното детско развитие

През първите пет години от живота различните преживявания и взаимоотношения стимулират детското развитие, създавайки милиони връзки в мозъка на детето. Всъщност тези връзки се развиват несравнимо по-бързо през първите пет години, отколкото по всяко друго време в живота. Това е времето, в което се полагат основите на възприятията, здравето и добрите модели на поведение.

Бебетата се раждат готови да се учат, а стимулиращата и грижовна среда, с разнообразни дейности, осигурява на децата редица начини да играят, да се развиват и учат, както и възможност да упражняват наученото.


Взаимоотношенията: основата на детското развитие

Взаимоотношенията на децата засягат всички области и етапи от тяхното развитие.Чрез различните връзки с околните, детето научава жизненоважна информация за заобикалящия го свят. Например то научава дали светът е безопасен и сигурен, дали е обичано и от кого, както и какво се случва, когато плаче или се смее.

Вашето дете също така се учи, наблюдавайки отношенията между други хора – например виждайки как се отнасяте с останалите членове на семейството. Това обучение е основата, на която се базира развитието на комуникативните, поведенчески и социални умения на вашето дете.

Връзката между детето и Вас е една от най-важните в неговия живот. Взаимоотношения с други членове на семейството, с педагози и с други деца, са също от съществено значение за правилното детско развитие.


Игра: как се осъществяват детското развитие и обучение

В ранните детски години играта е основният метод за обучение и развитие.Играта е забавна за вашето дете. Тя му предоставя възможности да изследва, да наблюдава, да експериментира и да намира решения на различни проблеми. Вашето дете се нуждае от подкрепата ви и постоянно насърчаване, за да прави всичко това. Въпреки това е важно и да го оставяте да изпробва нещата само и понякога да прави грешки. Ключът е в баланса подкрепа-независимост, а няма нищо по-добро от това детето само да разбере как работи светът.

Достатъчното време, прекарано в игра, говорене, слушане и взаимодействие с вас, помага на детето да научи и развие ключови житейски умения. Тези умения включват комуникация, мисловна дейност, решаване на проблеми, движение и връзка с други хора.Играта е страхотен метод за изграждане на стабилни взаимоотношения. Играта с вашето дете представлява простичко послание – ти си важен/а за мен. Това послание помага на децата да разберат кои са и как се вписват в света.


Други фактори, които формират детското развитие

Гените на детето и фактори, като здравословно хранене, физическа активност, здраве и място на живот, също допринасят за развитието и благосъстоянието на вашия малчуган.


Здравословно хранене

Здравословната храна дава на вашето дете енергията и хранителните вещества, от които то се нуждае, за да расте здраво и да се развива правилно. Също така помага и за формирането на здравословни предпочитания. Създаването на добри хранителни навици в ранна детска възраст предразполагат към тяхното по-нататъшно развитие.


Физическа активност

Редовната физическа активност е жизненоважна за здравето на детето. Тя го кара да се движи, развива моторно-двигателните му умения, помага му да мисли и да се ориентира правилно в заобикалящата го среда. Следователно, вашето дете се нуждае от разнообразни възможности за активна игра както вкъщи, така и навън.


Здраве

Незначителни детски заболявания като настинки, болка в ушите и гастроентерит обикновено не оказват дългосрочни ефекти върху човешкото развитие. Но забавянията в развитието и хроничните усложнения, могат да повлияят на цялостното детско развитие. Специалистите по здравни грижи и детско развитие могат да ви помогнат да разберете повече за състоянието на вашето дете и как то би могло да се отрази върху неговото развитие, съответно – как да го подкрепите, за да развие в най-пълна степен своите умения.


Физическа среда и локална общност

Детското развитие се подкрепя от положителни взаимоотношения с приятели и съседи, с неограничен достъп до детски площадки, паркове, магазини, детски центрове, училища и библиотеки.


Детското развитие: различията между децата

Като цяло, развитието се случва в една и съща последователност при всички деца, но уменията могат да се развият на различни години и не по едно и също време. Например децата първо се научават да стоят самостоятелно и след това да ходят. Този етап от развитието може да се случи във всяко време между 8 и 18 месеца.Така че, ако се чудите дали детето ви напредва спрямо очакваното, помнете, че развитието отнема време и то не е еднакво при всички деца. Тези различия са напълно нормални.

*Ако имате усещането, че нещо не се развива “както трябва” при детето ви, доверете се на интуицията си и посетете специалист, за да обсъдите притесненията и въпросите си.

Да бъдеш родител

Независимо дали сте родител, баба, дядо или друг член на семейството, вие сте ученик. Нормално е да се чувствате уверени в това, което знаете. Също така е нормално да признаете, когато не знаете нещо, да попитате и да потърсите помощ.Когато се фокусираме върху отглеждането на малко дете, може лесно да пренебрегнем полагането на грижи за себе си и собственото здраве. Когато обръщаме адекватно внимание на собствените си физически, ментални и емоционални нужди, това непременно помага и за правилното развитие на нашите деца.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: София Павлова
Източник: https://raisingchildren.net