Как да помогнете на детето да се научи да чете

Как да помогнете на детето да се научи да чете

Четенето на книги на глас е един от най-добрите начини да помогнете на детето си да се научи да чете. Това може да бъде забавно и за вас. Колкото повече вълнение проявявате, когато четете книга, толкова повече ще се радва детето ви. Най-важното нещо, което трябва да запомните е да оставите детето си да определя собственото си темпо и да се забавлява каквото и да прави. Направете следното, когато четете на детето си:

 • Прокарвайте пръста си под думите, докато четете, за да покажете на детето си, че следите историята.
 • Използвайте забавни гласове и животински шумове. Не се страхувайте да преувеличавате! Това ще помогне на детето ви да се развълнува от историята.
 • Спрете, за да разгледате снимките. Помолете детето си да назове неща, които вижда на снимките. Говорете за това как картините са свързани с историята.
 • Поканете детето си да се присъедини, когато в текста има повтаряща се фраза.
 • Покажете на детето си как събитията в книгата са подобни на събитията в живота на детето ви.
 • Ако детето ви зададе въпрос, спрете и отговорете на него. Книгата може да помогне на детето ви да изрази мислите си и да реши собствените си проблеми.
 • Продължавайте да четете на детето си, дори след като то се научи да чете. Детето може да слуша и разбира по-трудни истории, отколкото може да чете самостоятелно.

Слушайте детето си да чете на глас
След като детето ви започне да чете, накарайте го да го прави на глас. Това може да помогне за изграждането на увереността на вашето дете в способността му да чете и да му помогне да се наслади на усвояването на нови умения. Редувайте четенето с детето си, за да моделирате по-усъвършенствани умения за четене.

Ако детето ви поиска помощ с дума, дайте я веднага, за да не загуби смисъла на историята. Не насилвайте детето си да произнася думата. От друга страна, ако детето ви иска да изрече дума, не го спирайте.

Ако детето ви замества една дума с друга, докато чете, вижте дали има смисъл. Ако детето ви използва думата „куче“ вместо „кученце“ например, значението е същото. Не спирайте четенето, за да го поправите. Ако детето ви използва дума, която няма смисъл, помолете го да прочете изречението отново, защото не сте сигурни, че разбирате току-що прочетеното. Уважавайте детето си. Дайте си малко почивка при или преди най-ранните признаци на умора или разочарование.Най-вече не забравяйте хвалите детето си! Вие сте първият и най-важният му учител. Похвалите и подкрепата, които давате на детето си, когато се научи да чете, ще му помогнат да се наслади още повече на четенето и ученето.

Да се научи да чете в училище
Повечето деца се учат да четат до 6 или 7 годишна възраст. Някои деца учат на 4 или 5 годишна възраст. Дори, ако детето се е научило по-рано да чете, вероятно в училището другите деца съвсем скоро ще го “настигнат”. Обикновено учениците успяват да се научат да четат през втори или трети клас. Натиска над детето ви да чете, преди да е готово, може да попречи на интереса на детето ви да учи. Децата, които наистина обичат да учат, са по-склонни да се справят добре в училище. Тази любов към ученето не може да бъде принудителна.

Когато детето ви започне начално училище, то ще започне своето официално обучение по четене. Има много начини да научите децата да четат. Единият от тях се основава на разпознаването на думите и учи децата да разбират значението на цяла дума от начина, по който тя се използва. Научаването на звуците, които буквите представляват – фонетиката – е друг начин децата да се научат да четат. Фонетиката се използва за подпомагане на „декодирането“ или озвучаването на думи. Фокусирането върху връзките между изговорената и писмената дума е друга техника. Повечето учители използват комбинация от методи, за да научат децата как да четат.

Четенето е важно умение за учене на децата. Натискът над детето да се учи, преди да е готово, може да направи разочароващо ученето на четене. Но четенето заедно с вас и игрите с книги правят четенето забавно. Родителите трябва да участват в обучението на детето си. Насърчаването на любовта на детето към ученето ще допринесе много за осигуряване на успех в училище.

Съвети за четене
Следват няколко съвета, които трябва да имате предвид, когато детето ви се учи да чете:

 • Отделяйте време всеки ден за четене заедно. Много деца обичат да им се четат истории преди лягане. Това е чудесен начин да се отпуснете след натоварен ден и да се приготвите за сън.
 • Оставете книги в стаята на детето си, за да може да им се наслаждават сами. Уверете се, че стаята е удобна за четене с удобно легло или стол, рафт за книги и лампа за четене.
 • Четете книги, които детето ви харесва. След известно време детето ви може да научи думите на любимата си книга. Когато това се случи, оставете детето си да завърши изреченията или да се редува да рецитира думите.
 • Не тренирайте детето си по букви, цифри, цветове, форми или думи. Вместо това направете игра от нея и намерете начини да насърчите любопитството и интересите на детето си.

Източник: https://www.healthychildren.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Маринова