Наемането на хора със синдром на Даун в ресторанти от висок клас е победа за приобщаването

Наемането на хора със синдром на Даун в ресторанти от висок клас е победа за приобщаването

Следващия път, когато сте в Белгия, отбийте се в 65 Degrés, висок клас френски ресторант, чийто персонал се състои почти изцяло от хора със синдрома на Даун.
65 Degrés, който се намира в Брюксел, сервира изискани френски ястия като филе от риба по мерландски, картофена паста и патешки гърди с мед. Също така можете да се насладите на вкусни десерти и да избирате от меню за пиене кафе или алкохол. Ресторантът носи името си от температурата на перфектно сготвено яйце – средната температура между сготвени белтъци на 62 градуса и жълтъци на 68 градуса.

Персоналът на 65 Degrés се състои почти изцяло от хора с интелектуални увреждания. Повечето от текущия персонал – около 15 души – има синдром на Даун. Четиримата основатели на 65 Degrés, открили заведението през 2018, за да дадат възможност на хора с увреждания да работят в кухнята и като севритьори. Според основателите, наемането на хора с увреждания не е единстевно с цел приобщаване, но е и добро за бизнеса им.

„Можеш да отидеш в много добър гастрономически ресторант, вероятно ще получиш добро обслужване, вероятно ще получиш и много добра храна“, споделя Валентин Когела, съ-основателят на ЕАНМ.

„Ние работи с хора, които са толкова щастливи, че работят и изпитват такова удоволствие, когато идват на работа всеки ден, и са толкова честни и открити, че когато попитат някого – „как мина вашия ден?“ – те наистина се интересуват от това“.

Според изследване от 2015г. на повече от 500 хора със синдром на Даун в САЩ, 57% казват, че работят, но само 3% са на пълно работно време. Най-честата работа е тази в хранителната сфера, офис работа, чистене/поддържане на дома или работа в хранителен магазин. Други участници в изследването споделят, че са самоосигуряващи се (3%) или че са доброволци (20%) и 30% от тях не са работещи. През 2015 степента на безработни на национално ниво е 5% от всички работници, включително и хора с увреждания.

Най-честите пречки за намиране на работа на пълно работно време, които са посочени от респондентите, са недостъпен транспорт и липсата на програми за обучения. Приобщаващи бизнеси, които наемат, плащат и осигуряват обучения за хора със синдром на Даун, като 65 Degrés и Bitty & Beau’s Coffee, верига намираща се в САЩ, играят важна роля в намаляването на безработицата при хора с увреждания.

daunСега 65 Degrés постигна важна победа. Ресторантът беше определен като най-доброто място за хранене в Tripadvisor, побеждавайки над 2 000 други, благодарение на добрата си храна и несравним персонал, според Ройтерс.
„Клиентите са тук, за да ни видят и да се насладят на кухнята и атмосферата на ресторанта“, споделя пред Ройтерс сервитьорът Мари-Софи, която има синдром на Даун.

„Трудно е. Но ние се гордеем със себе си.“

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Цветелина Томова
Източник и снимки: https://themighty.com