Важни постижения в развитието на детето – от 6 до 54 месеца

Важни постижения в развитието на детето – от 6 до 54 месеца

Всяка минута от развитието на нашето мъниче и свързана с радост и трепетно очакване. Когато бебето започне да лази, изправи се или направи първата си стъпка- това сякаш е малко вълшебство. Всеки, който се грижи за малкото дете проявява жив интерес към етапите на развитие, които предстоят. Понякога това е съпроводено с известна доза притеснение и тревога, дали всичко е наред, има ли някакво забавяне и ако е така, кога да се потърси помощ.

Тук може да откриете ориентировъчния период, в който детето би трябвало да достигне определен етап в своето развитие. Те разбира се служат, за да могат родителите да определят къде се намира тяхното мъниче. Всяко дете се развива със своето темпо, но ако все пак забележите забавяне в някой от посочените етапи с половин година или повече би било добре да обърнете внимание и да потърсите съвета на педиатър или специалист в съответната област.

Моето дете от 0 до 6 месеца

Първите години от живота на детето са време на изумително израстване във всички области на детското развитие. А през първите месеци родителите трепетно очакват всяко първо нещо – от обръщането на главичката наляво-надясно, до умението да я държи изправена, да поднася палче към устата си, за да се самоуспокоява – всяко ново умение носи несравнима емоция и вълнение у новите родители. До 6 месечна възраст детето обикновено се е научило да държи главичката си изправена без опора и да се избутва леко с ръчички нагоре. Движенията му стават все по-плавни, а контролът му върху тях все по-овладян. Детето вече е в състояние да държи играчки и да ги поднася към устата си. След 3-тият месец се научава да гука, да се смее, да плаче по различен начин, когато е гладно, не му е неудобно, уморено е или го боли, да издава различни звуци.

Моето дете от 6 до 8 месеца

След 6-тия месец бебето обикновено е в състояние да се обръща от корем по гръб и обратно, а контролът върху ръцете му е много по-добър. Постепенно се научава да седи само, без помощ и опора. То умее да гука, бръмчи с устни, да пищи и да се смее, както и да имитира звуци, които издават другите. Бебето вече реагира на името си.

2

Моето дете от 9 до 11 месеца

След 9-тия месец бебето все повече се опитва да овладее движението и се опитва да се изправя и придвижва. Говорното развитие напредва все повече. Първоначално бебето гука, плаче, смее се и издава различни звуци, за да изрази своята радост, притеснение или нужда от внимание, но в този период започва и т. нар. лепет – продукция на срички от типа па-па; ба-ба; ма-ма, те не са целенасочени и макар понякога да звучат като думи, всъщност нямат смислова стойност. Бебето започва да разбира все повече – то е в състояние да имитира жестове, да посочва неща, разбира какво искате да кажете, когато разперите ръце и къжете „Ела тук“, започва да разбира и думичката „Не“.

3

4

Моето дете от 12 до 14 месеца

След годинката детето обикновено може да пълзи или да направи няколко стъпки без помощ. В състояние е да посочи какво иска, да клати главичката си, когато не е съгласно с нещо, да помаха с ръчичка за „чао-чао“. Вече е усвоило произнасянето на „мама“ и „тата“, опитва да произнася първите си думички. Може да отговаря на прости въпроси като клати глава за „да“ и „не“.

5
Моето дете от 12 до 17 месеца

В този период детето започва все по-добре да овладява начините за комуникация, да търси вниманието на другите и да изразява своите предпочитания все по-ясно чрез тропане, посочване или протягане с ръчички. Детето вече може да произнася някои съгласни или дори да произнася някои изолирани думички.

6
Моето дете от 15 до 19 месеца

7

Моето дете от 18 до 23 месеца

В този период детето обикновено вече е в състояние да казва няколко изолирани думички, както и да имитира лесни думи, казани от възрастен. Желанието за комуникация и взаимодействие с околните нараства все по-осезаемо. Детето е умее да изпълнява лесни инструкции като „Дай“, „Ела“, „Сложи играчките тук“. Проявава все по-голям интерес не само към хората, които се грижат към него, но и към децата. Може да играе на някои ролеви игри, като например хранене на бебе. Имитира поведението ви, опитва нови неща, подава предмети на хората като част от игра, показва чувства като изблици на гняв, страх от непознати, привързаност към познати и близки хора. Сочи, за да покаже нещо на някого.

8
Моето дете от 19 до 23 месеца

9
Моето дете от 24 до 29 месеца

След 2-годишна възраст детето започва да проявява все по-голяма самостоятелност. Играе на игри с другите деца, например гоненица. Вълнува се от присъствието на други малчугани наоколо. Подражава, най-вече на възрастните и по-големи деца. Моториката му е все по-добре развита, например може да направи кула от няколко кубчета. Намира скрити предмети, изследва как функционират нещата, като ги докосва и изпробва. Започва да различава цветове и форми, както и да изпълнява указания от две части, като например „Вдигни куклата и я сложи в кутията“.

10
Моето дете от 27 до 30 месеца

Втората година е период на бурно развитие и важни промени в живота на детето. На тази възраст децата започват да се ориенитрат в света около себе си. Те опитват да правят повече неща самостоятелно, без ваша помощ. Вашето 2-годишно дете започва да проявява повече въображение в играта, а тя от своя страна е начин за общуване и разбиране на света. Играта е от съществено значение за развитието на детето, тъй като тя подпомага социализирането, ученето, творческото решаване на проблеми и себеизразяването, дори когато детето все още не говори. 2-годишното дете демонстрира все повече своите развиващи се двигателни умения, креативност, социалност и самостоятелност. В този период настъпват големи промени във вербалното и когнитивно развитие.

11
Моето дете от 30 до 35 месеца

Макар че темповете на развитие са индивидуални, повечето деца овладяват поне 50-тина думи до втория си рожден ден. Езиковите умения при момчетата може да се забавят малко в сравнение с тези при момичетата. Но преди третия си рожден ден децата могат обикновено да правят прости изречения от две до четири думи. Освен това уменията за мислене и решаване на проблеми се развиват във все по-голяма степен. Това е период на голяма умствена пластичност. Мозъкът на малкото дете се развива с изключителна бързина.

12
Моето дете от 32 до 36 месеца

Ще забележите, че 2-годишните имат много по-добър контрол върху движенията на ръцете и пръстите си. Контролът върху ръцете и пръстите е признак, че се изграждат фините двигателни умения. Повечето 2-годишни деца могат да редят кубчета или да поставят кръгли или квадратни фигурки в съответните дупки. Рисунките започват да придобиват някаква форма, вместо хаотичното драскане по листа, детето рисува по-концентрирани форми, включително кръгове и линии, които са хоризонтални, вертикални, диагонални или извити. Мускулите вече са добре развити, което подобрява уменията за катерене и бягане. Повечето 2-годишни могат да се катерят по мебелите, да тичат на кратки разстояния, да стоят на пръсти. Детето пада все по-рядко в сравнение с преди, може да изкачва стълби, придържайки се към парапета. Детето обича играта с топка и в тази възраст вече е по-умело в хвърлянето й и опитите да я хване с две ръце. Може да не успява всеки път, но започва да разбира концепцията за улавяне и хвърляне. Учи се да рита топката, така че игрите на открито са чудесен начин да помогнете на детето да овладее тези умения.

13
Моето дете от 35 до 36 месеца

В този период детето вече е в състояние да използва ципове и закопчалките на дрехите обувките. Може да дърпа панталоните си нагоре и надолу, да се опитва да си мие косата и зъбите.

14
Моето дете от 36 до 48 месеца

Когато вашето 3-годишно дете расте, то учи все повече за своето тяло и как да го контролира. Балансът им ще стане по-добър, и с практика детето ви ще може да прави неща, които не е можело до сега.

15
Моето дете от 42 до 47 месеца

Около третия рожден ден на вашето дете може да забележите промяна в начина, по който то взаимодейства с другите. Това често е моментът, в който много деца започват да преминават от паралелна игра (където децата играят близо едно до друго) към групова или интерактивна игра (където те всъщност си сътрудничат и играят с другите). Това означава, че те ще се нуждаят от помощ, за да се научат как да се ориентират в тези взаимоотношения. И макар че все още може да има специален възрастен в живота на вашето дете, който то не обича да изпуска от поглед, 3-годишните са способни да започнат да развиват истински приятелства с нови хора ( понякога и въображаеми). Децата в предучилищна възраст се влияят от нещата, които обичат. Така че е обичайно да копират любимите си герои от телевизия или книги.

16
Моето дете от 47 до 48 месеца

Да, с всичкото това бягане, катерене, скачане и непрекъснато движение може да бъде трудно да се смогне. Може да е изкушаващо да кажете на вашето 3-годишно дете да „стой мирно“, но даването на свободата на децата да бягат, да се катерят и скачат е от съществено значение. Децата в предучилищна възраст трябва да упражняват физическите си умения, за да могат да развият по-добър баланс и координация.

3-годишните деца не растат само на височина и тегло, също така и доразвиват грубите и фините двигателни умения. Като всичко друго, усъвършенстването на тези умения варира според детето и според неговите способности и размер. Когато вашето 3-годишно дете расте, то учи все повече за своето тяло и как да го контролира. Балансът им ще стане по-добър, и с практика детето ви ще може да прави неща, които не е можело до сега. Повечето 3-годишни деца могат да ходят в права линия, да балансират на ниска греда за баланс, да прескачат или галопират и да ходят назад. Обикновено могат да карат триколка, да хващат голяма топка и да скачат с два крака. До 3-годишна възраст децата обикновено могат да мият и подсушават ръцете си, да се обличат с малко помощ и да обръщат страници в книга. Повечето деца в предучилищна възраст могат да държат инструмент за писане с пръсти, а не с юмруци.

17
Моето дете от 48 до 53 месеца

Отглеждането на четиригодишно дете е прекрасно и вълнуващо преживяване. Четиригодишните деца са изобретателни и мислещи малки хора. Пригответе се за момента, в който ще започнат игрите с въображение и вие ще можете да водите по-задълбочени и увлекателни разговори с детето си. Фината моторика на вашето четиригодишно дете се усъвършенства с всеки изминал ден и скоро то ще стане много опитно в бягането, катеренето и скачането.

18

Имайте предвид, че тези етапи в развитието не са напълно константни. Всяко дете е уникално и вашето дете може да не постигне всичко това до посочената възраст или може да се развие по-бързо. Всяко дете се развива със своето темпо, но ако все пак забележите забавяне в някой от посочените етапи с половин година или повече би било добре да обърнете внимание и да потърсите съвета на педиатър или специалист в съответната област.

Специалистите на Център за детско развитие „Малки чудеса“ винаги са на разположение да отговорят на всички Ваши въпроси или притеснения. Запазете своя час тук или на телефон 0887 545 446.