Кога започват да се усмихват бебетата

Кога започват да се усмихват бебетата

Нищо не може да се сравни с радостта да видите бебето си да се усмихва за първи път. Това е паметен момент, който всички родители очакват с притаен дъх. Тогава осъзнавате, че бременността с утринното неразположение, болки в ставите, подути глезени, и всички останали неудобства, си е струвала. Усмивката е като награда и за часовете, прекарани в родилни мъки и самото раждане.

Но бебешката усмивка не идва веднага. В първите дни, когато държите в ръце своето бебе, то може изобщо дори да не си отвори очите, камо ли да ви се усмихне. Често родителите са нетърпеливи и се чудят кога най-сетне усмивката ще разцъфне по лицето на бебето.

Не се притеснявайте – бебето ви ще започне да се усмихва скоро. Това всъщност е един от първите повратни моменти в неговото развитие и е знак, че то се развива нормално.

Да проследим как става това, какво трябва да знаете за важните моменти в бебешкото развитие и какво може да се направи, ако след няколко месеца бебето все още не се е усмихнало.

Важни моменти в развитието

Първата усмивка е първа проява на усвояване умението за общуване. Означава, че бебето започва да разбира своята връзка с околните, учи се да създава отношенияи започва да отговаря на стимули чрез емоциите си.

Усмивката е първата крачка на бебето в общуването – скоро ще последват смях, махане с ръце и крака, реакция при споменаване на името му и издаването на звуци.

Дори да познавате подробно основните моменти в бебешкото развитие, важното е да погледнете на нещата в перспектива.

Когато специалистите казват, че вашето бебе трябва да умее едно или друго нещо до определена възраст, това е само приблизителна преценка. Всяко бебе е уникално и достига етапите на развитие по различно време.

Така че дори да ви се иска вашето бебе да започне да се усмихва, колкото се може по-скоро, не забравяйте, че всичко си идва с времето.

На каква възраст започват да се усмихват бебетата?

Повечето бебета започват да се усмихват на около три месеца. Възможно еобаче бебето да заформи усмивка и по-рано. Три месеца е средната възраст, на която бебетата започват да усвояват общуване с околните чрез усмихване. След това те ще се усмихват все по-често и по повече поводи.

Дали не е просто нашето въображение?

Преди бебето да започне да се усмихва като способ за общуване, тоест с широко отворени очи и като реакция на някакъв вид стимул, може да забележете новороденото да се усмихва в съня си. Някои твърдят, че тези усмивки са плод на нашето въображение и това е напълно възможно, но мнозинството смята, че такива усмивки са рефлекс у новородените.

Американската академия по педиатрия посочва, че тези ранни усмивки започват в съня по неизвестни засега причини. Може да са резултат от някакъв вид възбуждане или са реакция на вътрешен импулс.

Кога можете да очаквате първата истинска усмивка на вашето бебе?

Между втория и третия месец повечето бебета започват да се фокусират върху очите на тези, които се грижат за тях. Започват да обръщат внимание на лицата, които виждат, реагират на звуци около тях и ето – може да започнат да се усмихват. Първите усмивки може да не се повтарят често, но все пак са усмивки.

На около четири месеца усмивките на бебето стават по-предсказуеми и вие ще можете да установите какво кара бебето да се усмихва. Това може да са определени звуци или физиономии, които правите.

Това са вълнуващо времена за вас и вашето бебе и е като компенсация за всички безсънни нощи и часове или за плача на бебето през първите три месеца от живота му.

До навършване на шестия месец бебето вече трябва да се усмихва редовно и дори да е започнало да се смее. По това време то може да реагира и на вашите емоции. Вашето дете вече изпитва удоволствие от играта и криеницата, например, със сигурност ще го накара да промени лицето си.

На тази възраст вашето бебе ще се радва на своя образ в огледалото и това също може да го кара да се усмихва.

Можете ли да накарате бебето да се усмихне?

Не е нужно да правите нещо специално, за да предизвикате усмивка у бебето. Усмивката е част от неговото нормално развитие. Вашата роля като родител е да сте грижовни, любящи и внимателни.

Но ако все пак се притеснявате, че бебето ви все още не е започнало да се усмихва, или просто искате да се похвалите с усмивката му, може да опитате следното:

 • Говорете или занимавайте бебето, докато го кърмите, обличате или просто си играете
 • Реагирайте с ентусиазъм, когато бебето започне да издава звуци или да отвръща на стимули
 • Пейте му и правете забавни физиономии
 • Четете му
 • Играйте на криеница
 • Обърнете внимание на това какво бебето харесва или не харесва и наблегнете на нещата, които харесва, за да му задържите вниманието и да го заинтригувате
 • Използвайте ответна игра – когато бебето се усмихне, усмихнете му се и вие, когато бебето издаде звук, имитарайте го

Ами ако бебето закъснее с първата усмивка?

Помнете, че всяко бебе е различно и следва собствен ход на развитие, а не нечие предписание.

Ако бебето ви започне да се усмихва няколко седмици след като е навършило три месеца, няма повод за тревога. Според Американската академия по педиатрия, ако бебето ви не е усвоило определени умения със същата скорост като други деца, това обикновено не се дължи на забавяне в развитието или наличието на друг проблем.

В същото време обаче, голямо разминаване в достигане на важните етапи в развитието могат да бъдат признак за потенциален проблем. Добре е проблеми в развитието да бъдат установени по-рано, отколкото прекалено късно, за да може да се приложи съответната терапия.

Кога да се консултирате с лекар

Винаги трябва да споделяте с вашия лекар или педиатър всяко съмнение или притеснение, свързани с нормалното развитие на бебето, дори те да не са основателни.

Лекарят е този, който може да установи дали действително има причина за притеснение и дали трябва да обърнете специално внимание на някой аспект в развитието на детето.

Признаците, на които трябва задължително да обърнете внимание по отношение на бебешкото развитие в първите 12 месеца, са:

 • Бебето не общува изобщо с околните
 • Бебето не ви поглежда в очите
 • Бебето не жестикулира или не размахва ръце
 • Бебето не издава звуци
 • Бебето е изгубило умение, което вече е придобило по-рано
 • Бебето е отпуснато и няма контрол върху мускулите
 • Бебето изглежда превъбудено и прави терепещи или неконтролирани движения

Няколко думи в заключение

В очакване на първата усмивка от бебето, е нормално да се вълнувате или да сте нервни. Забавно е да следите кога и защо се случват важните моменти в бебешкото развитие, но не прекалявайте.

Информирайте се кога вашето бебе се очаква да достигне до определени етапи, но помнете, че всичко е относително. Със сигурност първата усмивка ще се появи най-неочаквано.

Докато бебето ви е здраво и се развива с присъщото му темпо, опитайте да не го сравнявате с бебето на приятелите си или с историите, които други родители споделят (те може дори да не си спомнят точно кога какво е станало!). И винаги се консултирайте с педиатър, ако имате въпроси за развитието на бебето.

Ако имате нужда от консултация със специалист по ранна детска интервенция, който да проследи развитието на вашето дете и/или да подкрепи комуникативното развитие в ранната му детска възраст,  не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0887 545 446 или ТУК.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Зорница Цонева
Photo credit: Freepik