Депресията при децата. Как да разбера дали детето ми има нужда от помощ?

Депресията при децата. Как да разбера дали детето ми има нужда от помощ?

Симптомите на депресия при децата варират. Състоянието често остава недиагностицирано и нелекувано понеже симптомите биват възприемани като нормални емоционални и психологически промени. Ранните проучвания се фокусират върху скрита депресия, при която на депресивните настроения при децата се гледа като на непослушание или гневни настроения. Това наистина се случва, най-вече при по-малките деца, при които се появява тъга или лошо настроение подобно на това при депресираните възрастни. Главните симптоми за депресия се състоят в тъга, чувство на безнадеждност, както и в промяна в настроенията.


Знаците и симптомите на депресия при децата включват:

 • Раздразнителност или гняв
 • Продължително чувство на тъга или безнадеждност
 • Социално отдръпване (затваряне в себе си)
 • По-голяма чувствителност към отказ (отхвърляне)
 • Промяна в апетита, повишен или намален апетит
 • Промяна в съня (будуване или прекомерен сън)
 • Гласови изблици или плач
 • Проблеми с концентрацията
 • Умора и понижена енергия
 • Физически оплаквания (като болки в стомаха или главоболие), които не се повлияват от лечение
 • Проблеми при събития и дейности у дома или с приятели, в училище, по време на извънкласни дейности, или с други хобита и интереси
 • Чувство на безполезност или вина
 • Нарушен мисловен процес или концентрация
 • Мисли за смъртта или самоубийство

Не всички деца имат всички тези симптоми. Всъщност повечето деца ще имат различни симптоми в различните периоди и при различни обстоятелства. Въпреки че децата може да продължат да се справят добре в структурирана среда, повечето със сериозна депресия ще имат забележими промени в социалните дейности, загуба на интерес в училище, лошо представяне в училище, или промяна във външния вид. Може да започнат да употребяват алкохол и наркотици, особено ако са над дванадесет годишна възраст. Макар да е рядкост малките деца също правят опити за самоубийство – и може да го направят импулсивно, когато са разстроени или гневни. Момичетата са по-склонни към самоубийство, но е много по-вероятно ако момчетата направят опит- той да е успешен. Деца със семейна история на насилие, злоупотреба с алкохол, физическо или сексуално малтретиране са в по-голям риск от самоубийство, както и тези със депресивни симптоми.

Кои деца изпадат в депресия?
Близо 3% от децата и 8% от възрастните в САЩ имат депресия. Състоянието е доста по-често срещано при момчетата под десет годишна възраст. Но към шестнадесет годишна възраст честотата на депресия сред момичетата е по-голяма.

Биполярното разстройство е по-често срещано при възрастните отколкото при по-малките деца. Но биполярното разстройство при децата може да е доста по-тежко. То също така може да се прояви заедно или да бъде скрито от ADHD (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието), OCD (Обсесивно-компулсивно разстройство), или CD (поведенческо разстройство).
Какво причинява депресия при децата?

Също както при възрастните, депресията при децата може да бъде причинена от комбинация от неща, които са свързани с физическото здраве, събития в живота, семейна история, среда, генетическа уязвимост и биохимични нарушения. Депресията не е временно настроение, нито е състояние, което би отминало без подходящото лечение.

Може ли депресията при децата да бъде предотвратена?
Децата със семейна история на депресия са в по-голям риск. Деца,чиито родители имат депресия са по-склонни да имат първи пристъпи на депресия в по-ранна възраст, отколкото тези чиито родители нямат. Деца от хаотични или конфликтни семейства, деца и тийнейджъри, които злоупотребяват с алкохол и наркотици, са също в по-голям риск от депресия.

Как се диагностицира депресията при деца?
Ако симптомите на депресия на вашето дете продължат поне две седмици, насрочете визита при техния лекар, за да се уверите, че няма физически причини за симптомите и също така, че вашето дете получава адекватно лечение. Консултация с професионалист в областта на психичното здраве, който специализира в работата с деца е също препоръчителна. Имайте предвид, че той може да поиска да говори с детето ви насаме.

Оценка на менталното здраве трябва да включи интервю с вас (родителя или настойника) и вашето дете, и всякакво друго психологично тестване, което е нужно. Информация от учители, приятели и съученици може да бъде полезна при определянето дали тези симптоми са налични при различните дейности на детето и дали има изразена промяна от предишно държание.
Няма определени медицински или психологически тестове, които могат ясно да покажат депресия, но инструменти като въпросници (за детето и родителите) комбинирани с лична информация могат да бъдат много полезни за диагностициране на депресията при децата.

Понякога тези терапевтични посещения и въпросници могат да посочат и други проблеми, които допринасят за депресията като ADHD, CD и OCD.Някои педиатри започват да прилагат тестове за психично здраве при навършването на единадесет годишна възраст и всяка година след това.

Какви са възможностите за лечение?
Възможностите за лечение при децата са сходни с тези при възрастните и включват психотерапия и лекарства. Докторът на детето ви може да препоръча първоначално психотерапия и при недостатъчно подобрение да обмисли включването на антидепресанти като възможност. Най-добрите проучвания до днес показват, че комбинацията от психотерапия и лекарствени средства е най-ефективна в лечението на депресията.

Лечение при деца с биполярно разстройство
pexels photo 6034063Децата с биполярни разстройства обикновено се лекуват чрез психотерапия и комбинация от лекарства, които обикновено включват антидепресант и стабилизатор на настроенията.

Антидепресантите трябва да бъдат използвани внимателно, тъй като могат да предизвикат пристъпи на маниакално или хиперактивно поведение при деца с биполярно разстройство.

Съблюдаването на приема на лекарствата трябва да бъде част от цялостния план, който включва терапия и чести посещения при лекуващия специалист.

FDA предупреждава, че антидепресантите може да повишат риска от суицидни мисли и държание при децата и юноши с депресия и други психиатрични разстройства. Ако имате въпроси или сте загрижени, обсъдете ги с вашия лекар. Също така, ако детето ви бъде сложено на тези лекарства, е много важно да се придържате към предписанията на вашия терапевт.

Дългосрочна перспектива
Проучванията сочат, че първите депресии настъпват в по-ранна възраст при децата, отколкото преди. Също като при възрастните, депресията може да се завърне по-късно в живота. Депресията често се проявява наред с други физически болести. И понеже проучванията показват, че тя може да предшества по-сериозно психично заболяване в по-късен стадий от живота, диагнозата, ранното лечение и внимателно наблюдение са от изключителна важност.

Като родител понякога е по-лесно да се отрече депресията на детето ви. Вие може да отлагате търсенето на помощ поради социалната стигма свързана с психичните заболявания. Но е много важно като родител да разберете депресията и да осъзнаете важността на лечението, за да може детето ви да продължи да расте физически и емоционално здраво. Образовайте се за бъдещите ефекти, които депресията може да има през юношеството и в зряла възраст.

Депресията при децата: Предупредителни знаци
Родителите трябва да бъдат изключително бдителни за знаци, които може да сочат, че детето им е в риск от самоубийство

Предупредителни знаци на суицидно държание у децата включват:

 • Множество депресивни симптоми(промени в храненето, съня, дейностите)
 • Социално изолиране, включително и изолиране от семейството
 • Споменаване на самоубийство, безнадеждност или безпомощност
 • Завишени прояви на нежелателно държание (сексуално или друго)
 • Повишено поемане на рискове
 • Чести произшествия
 • Злоупотреба със субстанции
 • Фокусирането върху мрачни и негативни теми
 • Говорене за смъртта
 • Чест плач или понижен емоционален израз
 • Раздаване на лична собственост.

Ако подозирате, че детето ви или вашият тийнейджър е депресиран, отделете време да изслушате техните грижи.

Дори ако не мислите, че проблемът е належащ, запомнете, че може за тях да изглежда много истински. Важно е да се поддържа активен разговор, дори когато изглежда, че детето иска да се отдръпне. Избягвайте да му казвате какво да прави. Вместо това изслушайте внимателно и може да откриете повече за нещата, причиняващи проблема. Ако се чувствате затруднен или е невъзможно да се свържете с детето, или ако продължите да сте загрижен, потърсете професионална помощ.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Десислава Митова
Източник: https://www.webmd.com