Как свиренето на пиано подобрява мозъчните функции

Как свиренето на пиано подобрява мозъчните функции

Изследванията показват, че изучаването на пиано може значително да подобри паметта – особено вербалната памет, както и да развие добри навици като постоянство, усърдие и концентрация. Има научни изследвания, които показват, че свиренето на пиано увеличава пространствено-времевата памет, което е от значение за науки като математика, наука и инженерни науки.

Как свиренето на пиано помага на ума?

Свиренето на пиано може да помогне за укрепване на неврологичните функции и дори да подобри мисловния процес. Макар обучението за свирене на пиано да е трудно, то подобрява паметта, концентрацията, езика, пространствените и математическите умения и дори способността да изразявате гласно идеите си.

Какви умения развива свиренето на пиано?

  • Свиренето на пиано изостря концентрацията
  • Свиренето на пиано е чудесен начин да се научите на постоянство
  • То също спомага за повече дисциплина
  • Можете да станете по-добри в управлението на времето си, като свирите на пиано
  • Наличието на пиано в дома ви ще увеличи вашата емоционална интелигентност

Как свиренето на пиано увеличава интелигентността?

Свиренето на пиано е полезно за мозъка и за бъдещето ви, както и за цялостното ви здраве. Според проучвания, музикантите имат структурно и функционално различен мозък от хората, които не са музиканти. Както при възрастните, така и при децата, слушането на музика може да има положителен ефект върху интелигентността и да добави дори 7 пункта в тестовете за интелигентност.

Как свиренето на пиано подобрява мозъчните функции?

Абсолютно вярно е, че уроците по пиано могат да подобрят паметта и мозъчната функция. Докато свирите на пиано, вие укрепвате когнитивните функции използвани при математиката и други точни науки, увеличавате пространствената интелигентност и активирате много други основни мозъчни процеси. Всичко това може да бъде постигнато чрез свирене на пиано.

Как свиренето на пиано подобрява паметта?

Проучване е установило, че свиренето на пиано наистина подобрява вашите умствени способности, особено по отношение на паметта. Вашето благосъстояние се повишава допълнително и чрез силния фокус и постоянство, старание и креативност в изпълнението ви. Математиката, науките и инженерството, които използват пространствено разсъждение, се повлияват страхотно в резултат на свиренето на пиано.

Свиренето на пиано житейско умение ли е?

Интересът на даден човек към пианото продължава цял живот. Трябва да сме наясно с удовлетворението от целия процес на учене, без значение колко препятствия сме преминали по пътя си. Този интерес ни съпътства в различни етапи от живота ни от кандидатстване за работа, придобиване на диплома, търсене на дом, родителство за първи път, възходи и падения по пътя.

Как свиренето на пиано се отразява на мозъка ни?

Свиренето на пиано намалява депресията, умората, безпокойството и загубата на паметта, както и засилва чувството за независимост. Пианото подобрява когнитивните умения и сръчността, намалява стреса и симптомите на деменция.

Източник: www.mozartproject.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Каменова
Photo credit: Freepik