10 невероятни ползи от музиката за деца със специални нужди

10 невероятни ползи от музиката за деца със специални нужди

Има причина много логопеди да препоръчват музиката при развитието на речта. Музиката е език, който всички разбираме. Понякога се нуждаем само от звука на музикалните инструменти, за да се отпуснем. В други случаи, определена песен може да ни накара да се сетим за щастливи спомени. Музиката помага на децата със специални нужди, защото тя подобрява когнитивния им капацитет и им позволява да имат средство за комуникация, чрез което могат да се изразяват напълно. Ако имате дете със специални нужди, трябва да опитате музикална терапия и да извлечете невероятните ползи, споменати тук.

1. Музиката помага при артикулация и вокализация

Комуникационните умения са от много голямо значение в живота. Способността да се артикулирате по начин, който хората могат да разберат, е много важна. Много деца със специални нужди се затрудняват с артикулацията. Музиката ще им помогне да се научат да се изразяват и как да изговарят определени думи. В много детски песни строфите се повтарят, което им помага да се научат да артикулират думите и бързо да разберат значението, което се предава.

2. Помага да се увеличи речниковия запас

Вашето дете ще попадне на нови и различни думи в песните, които пее. Тези думи често се интерпретират в текста на песента. Когато могат да свържат нова дума в контекста на песента, децата бързо ще увеличат своя речников запас.

3. Помага за увеличаване на двустранната координация

За да свирите на музикален инструмент, трябва да имате определена координация. В зависимост от инструмента е необходима двустранна координация, която помага на двете страни на мозъка да комуникират по-добре една с друга докато изграждат неврологични връзки.

4. Подобрява социалните отношения

Музиката сближава хората. Тя предоставя средство за невербална комуникация като премахва бариерите и създава добри усещания. Това поставя началото на развитието на важни социални умения. Може да е и страхотен начин за започване на разговор.

Тъй като децата със специални нужди често се затрудняват с изказването, могат да използват музиката, за да формулират чувствата си.

5. Повишава увереността

Когато могат да свирят на музикален инструмент или да пеят, децата започват да стават по-уверени и да взаимодействат с други хора по-свободно. Стават уверени в себе си и комуникационните им умения се подобряват.

6. Музиката намалява стреса

Установено е, че музикалната терапия има успокояващ ефект върху съзнанието. Лекарите твърдят, че музиката може да облекчи нивата на стрес и да позволи на хората да се отпуснат. Тя дори понижава кръвното налагяне при хирургични пациенти.

7. Музиката подобрява съня

Според изследвания, белият шум има успокояващ ефект върху нервите и така подобрява съня. Избягвайте сънотворни лекарства и вместо това опитайте музикална терапия.

8. Музиката подобрява паметта

Причината музиката да се използва широко за обучение на деца в начален етап е, че тя повишава техните нива на памет. По-склонни са да запомнят нещо, което са пели, отколкото нещо, което сте им казали. Децата със специални нужди също разбират и запомнят по-добре, когато пеят. Опитайте да запомните нещо по мелодия. Невероятно е колко по-лесно е да се сетите за него дори години по-късно!

9. Подобрява слуховите умения

Децата могат да обработват звука по-добре след като са слушали музика. Слуховата система е сложна, но с правилна подготовка децата със специални нужди също могат да се научат да обработват по-добре това, което чуват чрез музика.

Открих, че това е така и за моя син, който има проблеми със слуховата обработка. Ако пусна класическа музика на фон за 15 минути преди да започнем сложен предмет като математика, той отговаря много по-бързо и пресмята отговорите наум. Невероятно е!

10. Подобрява фокуса и вниманието

Децата със специални нужди се разсейват много лесно. Музиката им помага да се концентрират, тъй като привлича вниманието им. Това често се разпространява в други области от живота им и ще откриете, че постоянното излагане на музика подобрява фокуса и вниманието им доста успешно.

Статията е написана от Джули – изтощена майка на три деца. Тя е второ поколение обучаващ вкъщи родител и пише по теми за образованието, ученето и игрите, естествения начин на живот, родителството на деца със специални нужди.

Източник: www.mymundaneandmiraculouslife.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Габриела Крумова
Photo credit: Freepik