13 съвета за възпитанието на 1-годишното дете

13 съвета за възпитанието на 1-годишното дете

Децата, навършили 1 година, са твърде малки, за да регулират сами емоциите си или да се изразяват по подходящ начин. Те възприемат идеята за правилата, но не могат да устоят на импулсивното поведение, което понякога може да бъде вредно. Затова родителите трябва да знаят как да възпитат 1-годишното дете, като използват положителни стратегии за дисциплина, които насърчават здравословното му развитие. Положителното възпитание учи на приемливо поведение по решителен и любезен начин и укрепва взаимното уважение и доверие между детето и родителя. В тази статия ще научите кой е правилния момент, за да започнете да възпитавате бебето с подходящи за възрастта подходи и да дисциплинирате вашето едногодишно дете с относителна лекота.

Кога да започнете да възпитавате бебето?

Повечето бебета започват да разбират значението на думичката „не“ между 6 и 11 месеца. Когнитивното им развитие на тази възраст обаче е недостатъчно, за да направят разлика между правилно и грешно или добро и лошо. Те зависят изцяло от родителите си, от които разбират какво е приемливото поведение и последствията от техните действия.

Следователно, като родител, вие трябва да поставяте подходящи за възрастта граници за бебетата и да им предоставяте насоки. Но не забравяйте, че на този етап дисциплината е по-скоро за гарантиране на безопасността на бебето, отколкото за подобряване на поведението му.

13 съвета за възпитанието на 1-годишното дете

Възпитаването на бебе или малко дете, изисква да разберете тяхното развитие и да разработите подходящи стратегии, които да оформят поведението. Ето някои практически съвети, които могат да помогнат.

1. Създайте безопасна среда

Бебетата и малките деца докосват,помирисват, вкусват, търкалят се и изследват всичко, за да опознаят заобикалящата ги среда. Но често тяхното любопитство ги принуждава да излизат извън границите на позволеното и да правят неща, които могат да се окажат вредни. Затова обезопасете дома си по подходящ за деца начин и дръжте всичко, което те не трябва да докосват, далеч от техния обсег. Ето няколко начина да го направите:

  • Поставете защитна преграда на стълбите и помещенията, които не са безопасни.
  • Заключете шкафовете и чекмеджетата.
  • Покрийте електрическите контакти с предпазни капаци.
  • Поставете всички чупливи или опасни предмети (напр. електрически кабели), лекарства и предмети, които крият опасности от задавяне (напр. копчета), далеч от обсега на децата.

Освен това се уверете, че вашето бебе или малко дете е под наблюдение през цялото време. Когато порасне, можете да го научите и да не докосва определени неща.

2. Поставете ясни и точни граници

Едногодишните деца не се държат лошо умишлено. По-скоро те прекрачват границите, за да опознаят света около тях. Така че не е правилно да ги наказвате за това, че не се държат както желаете. Вместо това, е добре да поставите ясни ограничения и да ги следвате с постоянство. Ако вашето бебе/малко дете не следва това, което му казвате, нежно му напомнете да го направи. Освен това, самите вие не нарушавайте правилата и не правете компромис с ограниченията, за да успокоите детето или да спрете избухването му.

3. Създайте рутина и се придържайте към нея

Наличието на установена рутина помага на бебето/малкото дете да се чувства безопасно и защитено. Освен това му дава да разбере какво трябва да прави и какво се очаква от него. Не само това – помага и за създаването на ясни граници, които му казват какво да очаква по-нататък. Придържайте се към планираната рутина и вписвайте всяка нова дейност в нея, без да нарушавате времето за хранене и сън. Това ще намали шансовете за претоварване на бебето/малкото дете, предотвратявайки изблиците на гняв.

4. Бъдете модел за подражание

Бебетата и малките деца се учат да правят неща, като имитират възрастните. Така че бъдете модел за поведението, което искате да следва детето ви. Например, ако не искате вашето бебе/малко дете да крещи, въздържайте се да му крещите, когато се държи лошо. По същия начин, ако искате да ви уважава, уважавайте хората около вас и давайте пример.

5. Пренасочвайте вниманието или разсейвайте

Ако вашето бебе/малко дете се движи към опасен предмет, да речем гореща ютия или газова печка, кажете строго „не“ и отстранете предмета, ако е възможно. Като алтернатива, бързо разсейте и пренасочете вниманието му към друга безопасна, интересна дейност или му дайте предмет като плюшена играчка, например. Това ще прекрати нежеланото поведение и в крайна сметка ще помогне на детето да научи, че определени неща са забранени и не трябва да ги прави.

6. Предлагайте ограничен избор

Едногодишните деца имат повишено чувство за самостоятелност и обичат да правят нещата по свой начин. Можете да задоволите нуждата им от контрол, като им дадете избор. Способността да правят избор, повишава тяхната увереност и им помага да регулират емоциите си. Така че оставете вашето бебе/малко дете да направи избор, когато е възможно. Само се постарайте да не давате повече от два до три избора, тъй като твърде много опции могат да го претрупат.

7. Избягвайте да казвате „не“ често

Ако вашето едногодишно дете се кани да докосне гореща тенджера на котлона или да отвори вратата на фурната, строгото „не“ е жизненоважно, за да го спрете. Казването на „не“ на тривиални неща обаче, може да го накара да спре да приема насоките ви насериозно. Най-лошото е, че децата и сами може да започнат да използват “не”, когато не искат да направят нещо. Затова се опитайт да използвате забраните само когато е в риск безопасността или се нарушава важно правило.

8. Обяснете желаното поведение

Обяснете желаното поведение, което очаквате да видите от страна на вашето дете. Това ще му помогне да разбере какво е добро поведение и как работи то.Например, ако вашето дете не споделя моливите си с връстник, може да кажете: „Сподели няколко молива на приятеля си“ и да го накарате да даде няколко цвята. Когато го направи, похвалете усилията му и го насърчете да повтори желаното поведение.

9. Имайте реалистични очаквания

Въпреки определянето на правила и даването на насоки, е необходимо и да разбирате и признавате границите на осъзнаване на вашето едногодишно дете. То може да разбере само толкова, колкото когнитивното му развитие позволява. Затова не поставяйте твърде високи очаквания, защото ще се разочаровате от това как вашето бебе не прави нещата, според насоките. Задайте очаквания, съответстващи на възрастта на едногодишното дете, тъй като това ще направи процеса на възпитание по-лесен за родителя и детето.

10. Поощрявайте доброто поведение

Поощряването на вашето дете, когато следва насоките ви, спазва правила или показва желано поведение, повишава увереността му и го насърчава да продължава да прави това, което се очаква от него. Освен това му дава така желаното внимание и одобрение, от което се нуждае. Наблюдавайте и хвалете доброто поведение и игнорирайте поведението, което искате да бъде избягвано. Използвайте фрази като: „Толкова се гордея!“, „Браво!“ и „Еха, много добре се справяш!“, за да оцените усилията на детето и да го накарате да се почувства оценено.

11. Не се поддавайте на избухвания

Бебетата и малките деца не знаят как да изразят емоциите и желанията си по подходящ начин. Поради това те често избухват в гняв и разочарование, когато не получат това, което искат. Ако вашето дете избухва, запазете спокойствие и го уверете, че разбирате чувствата му. Гушнете го, ако иска, и му предложете възможно най-много комфорт. Но не се поддавайте и вие на избухвания, за да му помогнете да разбере, че избухването няма да му помогне да получи това, което иска.

12. Ползвайте тайм-аут като последна мярка

Тайм-аут е техника за промяна на поведението, която включва отстраняване на детето от средата, в която е проявило лошо поведение. Но тъй като бебетата и малките малки деца са уязвими към страх от изоставяне и тревожност при раздяла, те не трябва да бъдат оставяни далече от родителите си. Поради това родителите е добре да избягват да тайм-аут за едногодишно дете, доколкото е възможно.

Можете обаче да използвате кратки паузи, ако бебето ви направи нещо опасно или вредно, като например да удари или ухапе някого. Накарайте бебето си да седне на безопасно, но скучно място без играчки, по време на пауза. Уверете се, че то остава във вашето полезрение през цялото време. Поканете го да излезе от тайм-аут зоната, след като се успокои, тъй като това ще му помогне да се научи да регулира по-добре емоциите.

13. Запазете спокойствие

Възпитанието на бебе може да бъде предизвикателство. Но викането, крещенето или пляскането е безполезно. Тези негативни подходи ще причинят повече вреда, отколкото полза. Затова се опитайте да запазите спокойствие. Разберете защо вашето дете се държи по определен начин и го насочете към подобряване. Ако се чувствате прекалено развълнувано, го оставете при вашия партньор или при помощник и си отделете малко време за почивка. Не забравяйте, че едногодишното дете все още се учи на причината и следствието, така че наказването му е безполезно. По-скоро бъдете модел за подражание и го подкрепяйте да се научи на добро поведение с положителна и ефективна дисциплина. Задължително е да не бъдете груб с детето. Физическата дисциплина е строго забранена.

Едногодишно дете не може да саморегулира емоциите си, нито разбира какво е морал. То продължава да разширява своите граници, за да изпробва новооткритата си независимост и да изследва света около себе си. Това поведение е нормално за развитието и не е причина за безпокойство. Но въпреки всичко, трябва да знаете как да възпитате едногодишно дете, за да го предпазите, като същевременно го учите на социално приемливо поведение. Не забравяйте, че едногодишните деца са все още твърде малки, за да разберат последствията от действията си. Те се нуждаят от постоянни родителски насоки и подкрепа, за да знаят какво трябва да правят и какво не.

Ключови насоки

Децата на годинка разбират какво означава “не”, но не могат да направят разлика между правилно и грешно или добро и лошо.

Необходими са постоянни насоки и родителска подкрепа, за да осъзнаят какво е приемливо и какво е неприемливо поведение.

Поставянето на ясни граници, личния пример за положително поведение и използването на пренасочване на вниманието или разсейване, са няколко ефективни начина за насърчаване на доброто поведение при бебета и малки деца.

Източник:www.momjunction.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Габриела Крумова
Photo credit: Freepik