Моето дете няма понятие за време!

Моето дете няма понятие за време!

Времето е триизмерно: има минало, настояще и бъдеще. Плюс това, винаги се движи напред. Абстрактната природа на времето го прави трудно за овладяване от децата, особено ако имат хиперактивност с дефицит на внимание – ADHD (българската терминилогия е Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието). Липсата на понятие за време може да се наблюдава и при други състояния, като аутизъм, диспраксия, когнитивни нарушения, интелектуални затруднения с различен произход. Характерно е за деца със семантична недостатъчност.

Тук можете да научите как да помогнете на детето си да насочи успешно вниманието си към овладяването на времето.

„Синът ми е на 9 години и наскоро беше диагностициран с хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD). Той няма понятие за време, въпреки че аз му осигурявам минутни отброявания. Стаята му е постоянно затрупана и го моля да поддържа нещата по-добре организирани, но тази моя молба винаги завършва с битка. В стаята му сме закачили две табла – на едното сме има снимка на стаята му в чист и спретнат вид, а на другото са визуализирани стъпките, с които той да постигне тази спретната визия. Това е част от сутрешната му рутина.”

За съжаление, магически елексир за усвояване на умения за управление на времето не съществува. Но препоръчвам да имате предвид тази „мантра“, докато помагате на сина си: „Трябва да видиш времето, за да се научиш как да го управяваш“.

Ако искате наистина да помогнете на сина си да осъзнае идеята за време, тогава направете времето възможно най-видимо. Започнете с окачване на аналогови часовници! Да, чухте ме. Моят инструмент №1 на времето е добър, старомоден аналогов часовник. Най-просто казано, аналогов часовник ви позволява да проследявате движението на времето и къде се намирате в деня спрямо останалата част от времето. Също, аналоговите часовници ви помагат да разберете колко време отнема да изпълните задача и колко време имате, преди да се наложи да преминете към друга дейност.

Затова закачете часовник във всяка стая на дома, която вашият син използва (включително банята), така че да може да види времето, когато се облича за училище, закусва, пише домашната си работа, взема душ и др., за да може да проследява движението на времето.

И това е основната съставка. Ние живеем в дигитален свят и честно казано, цифровите часовници няма да го улеснят, ако наистина искате синът ви да може да вижда времето. Или да го планира. Защо? Защото времето е триизмерно, както бе споменато. Има минало и бъдеще. Начало и край. И никога не спира да се движи.

Най-трудният урок, който трябваше да науча като родител, беше да спра да казвам на децата си какво да правят през цялото време. И аз забелязах във вашия въпрос, че сте написали, че ВИЕ предоставяте минутни отброявания за вашия син. Ако наистина искате синът ви да се научи да управлява времето си, трябва да прехвърлите част от отговорността върху него. Как да направите това? Като говорим по-малко и разпитваме повече. Нека ви покажа пример.


Какъв е планът ти…?


Обичам този въпрос, защото може да се постави почти всичко в края му. „Какъв е планът ти след училище?“ „Какъв е планът ти, след като приключим с вечерята?“ „Какъв е планът ти да направиш домашната си работа тази вечер ако ще правиш действие 1 и действие 2?“ Списъкът може да продължава и продължава.

Целта да се зададе този въпрос е, че по този начин може да помогнете на вашия син да започне да развива усещане за собствено време; да погледне напред в деня си и да си представи действия, съответно. Това е чудесен и органичен начин, синът ви да започне да формулира съчетания и графици и да помни какво трябва да постигне в процеса.

Още един „навременен“ съвет: Използвайте аларми и таймери. Те могат да помогнат на вашия син да стане по-наясно с времето. Намирам за много ефективни звуците, които ви изхвърлят от всичко, което правите, и позволяват на ума ви да се съсредоточи върху това, което е пред вас. Задавайте множество аларми, ако има нужда от това, уверете се, че спира или започва, когато е необходимо.

Източник: https://www.additudemag.com

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Яница Маринова