Какво количество вода трябва да приемам, докато съм бременна?

Какво количество вода трябва да приемам, докато съм бременна?

Храната, която консумирате по време на бременността помага за растежа на вашето бебе, но водата също има основна роля в този процес. Хидратацията е много важна и необходимото количеството вода през периода на бременността се покачва, тъй като както вие, така и бебето, имате нужда от вода.

Ползите от пиенето на вода

Честия прием на вода на малки глътки е лесна стъпка към една нормална бременност. Това е така, защото приемът на достатъчно вода има много ползи за здравето:

 • Поддържа тялото

Близо ¾ от тялото е изградено от вода – това подпомага храносмилането, регулацията на телесната температура, производството на хормони, наред с други важни функции на организма.

Поддържа бременността По време на бременност, тялото ви се нуждае от повече вода по ред причини като по-бързия метаболизъм и значително по-голямото количество обем кръв. Именно кръвта е тази, която снабдява бебето ви с кислород и хранителни вещества така нужни, за да расте и да се развива.

 • Намалява отоците

По време на бременността е възможно коленете и глезените се подуят. Образуването на отоци може да е резултат именно от недостатъчен прием на вода и ако организмът реши, че се дехидратира, започва да задържа течности. Ако подуването е повече от обичайното или се появи внезапно, особено в областта на ръцете, краката и лицето е важно да се свържете с вашия акушер-гинеколог, тъй като това може да е признак за прееклампсия.

 • Подпомага регулярната дефекация

Често в периода на бременността жените страдат от запек или хемороиди, а достатъчното количество вода поддържа перисталтиката и прави изпражненията меки.

 • Понижава риска от уринарни инфекции/инфекции на уринарния тракт

Приемът на повече вода води до често уриниране, с което се изхвърлят бактерии и така се намалява рискът от инфекции на уринарния тракт и на пикочния мехур.

Какво количество вода е нужно да се приема по време на бременност?

Американският колеж по Акушерство и гинекология (АКАГ) и други източници препоръчват приемът на вода по време на бременност да е около 10 чаши от 250 мл (2,5 л вода и други течности) на ден. Това количество може да варира според физическата активност, телосложението на бременната и климатичните условия.Например, по време на подходяща за бременни тренировка на открито, нуждата от вода се увеличава.

Най-добрият начин да разберете дали приемате нужното количество вода е по цвета на урината. Ако тя е светло жълта или почти безцветна и рядко усещате жажда, то вие приемате достатъчно количество вода.

Най-добрата течност за хидратация е водата, но приемът на мляко, сок, чай и кафе също се смята към количеството приети течности (имайте предвид, че кафето е диуретик, т.е. е желателно количество кафе в мл да се компенсира със същото количество вода. Безкофеиновото кафе няма такъв ефект). Плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода (диня, краставици, салата айсберг) също поддържат доброто ниво на хидратация.

Не забравяйте, че соковете са с високо съдържание на захар и допълнителни калории, затова техния прием трябва да е ограничен. Кафето, както и някои видове чай и газирани напитки съдържат високо количество кофеин, с което също трябва да се внимава. АКАГ препоръчва като допустим дневен прием на кофеин не повече от 200 милиграма (или около една чаша от 350 мл) през бременността.

Първи триместър

Нуждата от вода по време на бременността се повишава и е важно да следите да приемате достатъчно течности, особено ако страдате от сутрешно гадене и повръщане. Тогава се губят много течности и електролити, което бързо може да доведе до дехидратация. Затова приемайте течности по-често от обикновено.

Важно е да информирате вашия лекар ако имате продължително гадене и повръщане, защото това може да доведе до загуба на повече от 5% от теглото ви от преди бременността. Това дава предпоставки за хиперемезис гравидарум, състояние, което може да наложи проследяване в болница и венозни вливания на течности и електролити.

Втори триместър

През втори триместър гаденето и повръщането отшумяват при повечето бременни. С повишаването на обема на кръвта (с около ¾ от първоначалния обем) се повишава и нуждата от вода.

Макар 10 чаши вода на ден да може да изглеждат като голямо количество, това не е непостижима цел. Просто разделете цялото количество на по-малки дажби за целия ден и отпивайте често, дори без да усещате жажда. Може да подобрите вкуса на водата като добавите малко сок от лимон, лайм или някакъв друг аромат по ваш вкус.

Трети триместър

Количеството кръв в организма ви достига своя връх през 32-а до 34-а гестационна седмица като увеличава първоначалния си обем с 50-60 на сто. Ето защо добрата хидратация е толкова важна в последния триместър. Дехидратацията може да доведе до Бракстън Хикс контракции, които лесно се объркват с истинските родилни контракции. Добре е винаги да имате под ръка бутилка с вода и да отпивате от нея, още преди да усетите жажда.

Признаци и симптоми на дехидратация

Важно е да познавате признаците на дехидратация, за да може да предприемете мерки навреме и да потърсите медицинска помощ, ако е нужно.

Симптомите на дехидратация включват:

 • Силна жажда
 • Рядко уриниране
 • Тъмна урина (тъмно жълта или сламено жълта)
 • Умора, обърканост или виене на свят

Свържете се с вашия лекар ако се съмнявате, че сте силно обезводнена и ако забележите:

 • Невъзможност да задържите течности
 • Чувствате се дезориентирана и сънлива
 • Имате кървави, черни изпражнения или диария с продължителност повече от 24 часа.

Източник:https://www.babycenter.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Христина Калиманова-Бехар
Photo credit: Freepik