От мозъчен тумор до колоездене до Хаваите – израстването на Джет за 12 месеца

От мозъчен тумор до колоездене до Хаваите – израстването на Джет за 12 месеца

Кристал и Питър са горди родители на три активни момчета – Бракстън (7), Джет (5) и Крус (22 месеца). Ако ги погледнем сега, те са като всяко щастливо, натоварено семейство, но преди дванадесет месеца историята им била много различна. Диагностициран с мозъчен тумор миналата година, петгодишният Джет се бори с химиотерапия и пет мозъчни операции, което води до лява странична хемиплегия и трета нервна парализа в дясното му око.

„Джет беше зле, беше в инвалидна количка, бореше се да ходи повече от метър или два, имаше силна слабост в ляво и беше изгубил всичките си дребни двигателни умения”, казва Кристал.

Кристал и Петър били насочени към Алианса за церебрална парализа поради експертизата на организацията с церебрална парализа и други неврологични състояния. Комбинацията от тази експертиза, устойчивостта и приспособимостта на Джет и непоколебимата любов и подкрепа на цялото му семейство и общност, помогнали за неговото възстановяване.

„Едно от първите предизвикателства на Джет за преодоляване чрез терапията беше значително двигателно увреждане, причинено от мозъчния му тумор. Той изпитваше затруднения да ходи по права линия и се нуждаеше от помощ при преодоляване на препятствия.”

Подкрепен от експерти от Алианса, Джет започва да постига целите си, подобрявайки използването на лявата ръка и говор и поддържайки здравето си с химиотерапия.Хидротерапията се оказва ефективен начин за подобряване на сърдечно-съдовия тонус на Джет и засилване на лявата му страна.Логопедичните сесии подкрепят трудностите на Джет с броенето, използването на точни речеви звуци, назоваването на общи предмети, ранна грамотност и заекване. Джет има и леко увисване от дясната страна на лицето си, което означава, че му е трудно да направи равномерна усмивка и да държи дясното си око отворено.

Джет процъфтява с бимануална, насочена към целта терапия, включваща и игри. Работейки със своя ерготерапевт, той значително подобрява координацията на лявата ръка и ръката, което повлия положително на играта, храненето и задачите му за самостоятелна грижа.

„Семейството на Джет е работи невероятно усилено, за да съчетае физио- и химиотерапиите, речевите сесии и пътувания до Сидни. Беше чудесно да подкрепям семейството през това време и да гарантирам, че Джет получава предимствата на ранната намеса след операциите си “, казва Клеър Смарт, физиотерапевт от Алианса.
„Точно когато семейството си помисли, че се връщат на прав път, се представи още едно предизвикателство: COVID-19, което заплаши да провали напредъка на Джет.“

Поарди социалните ограничения, семейството се тревожело, че Джет ще регресира, ако не може да продължи терапията. Те били облекчени, че Алианса за церебрална парализа предоставя сесиите им чрез Телепрактис (видео). В началото Кристал (майка на Джет) не е сигурна как ще се успеят тези сесии, особено физиотерапията, без физически контакт.

Първоначалните притеснения на Кристал са незабавно отхвърлени след първата сесия:

„Джет е много ангажиран в сесиите на Телепрактис; все едно е нормална физическа сесия за него. Всъщност наистина ни изненада. Той беше привлечен към тях като пате към вода, терапевтите му са в състояние да привлекат вниманието му и да го задържат за цялото време. „

„Целите на Джет остават същите като преди затварянето; ние вярваме, че с помощта на Телепрактис те все още са лесно постижими. Ако нямаше Телепрактис, Джет щеше да пропусне физио- и речевата терапия в продължение на много месеци. Това би било огромна вреда за неговото възстановяване. „

Джет е толкова издръжлив – от първоначалната диагноза, химиотерапия и хирургични операции – той се адаптира към промяната от хидротерапията лице в лице до Телепрактис. Неговите терапевти са намерили творчески решения, които Джет възприема от все сърце.

„Например, Клеър и Джет отиват на виртуални колоездачни разходки до Хаваи, спират се за сладолед и се забавляват чудесно!“

Кристал коментира, че Джет наистина се радва на сесиите си и не ги вижда като терапия – карането на колело, играта „Саймън казва“ и други забавни игри, той очаква с нетърпение.
„След като преместихме сесиите в Телепрактис, Джет просто продължава да увеличава силата си и да постига целите си. Сега той може да ходи нагоре и да прави десет обиколки на къщата, карайки колелото си, просто е изключителен ”, казва Клер.

Дванадесет месеца след последната си операция на мозъка, комуникационните умения на Джет са значително подобрени, както и способността му да изразява своите нужди и желания. Сега Джет използва точни речеви звуци в по-дълги думи, може да назовава общи предмети и да участва във физически дейности за по-дълги периоди от време. Сега спонтанно използва двете си ръце, когато играе, и е по-независим.

Вече не го чувам да казва„ Не мога “. Джет, който виждам днес, е по-щастливо, по-уверено дете в сравнение с това, когато го срещнах за първи път. Отново прави нещата, които обича, като например да изгради Лего ”, казва Лорън Аткинс, терапевт от Алианса.

„Джет стигна толкова далеч през последните дванадесет месеца и изглежда, че никое препятствие не е твърде голямо. В допълнение към целите си за физическа сила, той е по-уверен, независим и мотивиран да приема предизвикателства. Очакваме с нетърпение да видим всичко, което Джет ще постигне в бъдеще! “,

казва Клер, физиотерапевт от Алианса.

„Целите на речевата терапия на Джет продължават да са насочени към заекването му и постигането на равномерна усмивка, докато целите му за социалната терапия са насочени към бъдещето – изграждане на умения, за да се подготви за училище.“Кристал коментира колко горда е със силата и смелостта на Джет. Той приема неуспехите като възможност и въпреки, че е изтощен от химиотерапията, той все още е едно и също весело, съпричастно и щастливо момче с голямо сърце.

Девет дни след последната си операция на мозъка, на път за първата си сесия за терапия с Алианса, Джет разбира, че има отворено само едно око.

„Той ме погледна в огледалото и попита „ О, мамо, защо имам отворено само едно око? “.

Казах му, че е от операцията му и че може да се отвори някой ден, но няма значение, защото той все още е същото силно момче. Той беше напълно невъзмутим от това ”, казва Кристал.

„Толкова сме благодарни, че все още имаме Джет, като момченцето, което познаваме и обичаме; цялото човечество би могло да се възползва от качествата на Джет и простото отношение към живота ”, казва Кристал.

Източник и снимка: https://thenaturalparentmagazine.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: М. Иванова