Основи на добрите хранителни навици у детето – 5 грешки, които родителите често допускат

Основи на добрите хранителни навици у детето – 5 грешки, които родителите често допускат

За много родители храненето на детето може да е малко натоварващо, особено в началото. Наистина е лесно и просто, когато са бебета, нали? Мляко, а след това бебешка храна. Елементарно. Но нещата започват да стават малко по-сложни, когато включите истинската храна и започнете да намалявате кърменето, храненето с шише и бебешката храна.

Бебетата се превръщат в тодлъри (все по-често използвана дума, с която се обобщават малките деца на възраст между 1 и 3 г.), а този преход между храните често е предизвикателство. И не говорим само за това да ги накарате да ядат обща храна. Става дума за всичко останало, което този преход носи със себе си – кога, с какво и къде да ги храните; кога и как да се хранят сами, докога трябва да стоят в детското столче за хранене и т.н.

Дори досега да не сте били напрегнати, вероятно вече се изнервяте. Затова ще си поговорим за най-често допусканите грешки, които родителите правят, както и как да ги избегнете, за да изградите основите на добри хранителни навици у детето. Като професионален терапевт по ранна интервенция, това са често срещани проблеми, с които съм помагала на родителите отново и отново. Простичките неща, които педиатърът няма време да ви каже или просто не знае.

Грешка №1: Детето яде бебешка храна твърде дълго

Нека първо да започнем с това. Най-общо казано, бебетата трябва да започнат да ядат нормална храна около 8-9 месечна възраст и да са спрели с бебешката и пюрирана храна около първия си рожден ден. Разбира се, има някои изключения, особено ако детето има забавяне в развитието. Всяко дете е различно и бих искала то да ви води в процеса, но виждам, че често родителите оставят децата на бебешка храна за твърде дълго време, защото им е по-лесно или защото самите те не се чувстват комфортно да предлагат повече храни. Може би си мислите, че в това няма нищо лошо, нали? Макар повечето деца да преминават към общото меню сравнително лесно, при някои може да се появи забавяне и отказ от определени ястия и вкусове, ако твърде дълго ядат бебешка храна.

Грешка №2: Прибързвате с хранене извън детското столче

Знам, че детски столчета за хранене заемат много място в кухнята и почистването на табличките им е досадно. Но те имат способността да ограничават, или по-точно казано, да предпазват детето. И са най-добрият вариант за известно време. Бебетата се учат да асоциират процеса на хранене с този стол, а малките деца, както всички знаем, доста се разсейват. Ако опитате да ги накарате да ядат на тяхната малка маса или на трапезната маса преди 2,5-годишна възраст, най-вероятно постоянно ще се борите да ги задържите седнали. А от това ще пострадат и хранителните им навици.

Няма нищо лошо в това да държите детето си на столчето за хранене, докато навърши 3 години. Ако сте стриктни, то никога няма да разбере разликата, защото ще познава само и единствено това място. Но оставите ли го веднъж да яде на колене или на възглавница на нормален трапезен стол или не му поставите ограничителните колани на повдигащата седалка или столче за хранене, ще ви е много трудно да се върнете към първоначалната ситуация.

След като детето започне да се храни, без да го закопчавате с презрамките или коланите, бързо трябва да установите основни правила за това, че не бива да се става. Ако детето настоява да слезе от стола, за него времето за хранене е приключило. Уверете се, че ви разбира и бъдете последователни и постоянни.

Грешка №3: Постоянно давате нещо за похапване

Трябва да призная, че това ми е любим проблем. Също така е най-често допусканата грешка от родителите. По някакъв начин в културата ни се е развила идеята, че децата трябва постоянно да ядат. И през повечето време правим това, за да ги успокоим. Даваме им солети или бисквити, докато пазаруваме, чакаме пред лекарския кабинет, докато сме в колата и на събиране с приятели. И всичко това, само за да пазят тишина. В началото може да е трудно да се установи функционален график за хранене и може да ви се струва логично да давате храна през цялото време. А може би времето за хранене ви стресира и постепенно се отказвате от спазването на график, защото така ви се вижда по-лесно. В краткосрочен план наистина е по-лесно, но в дългосрочен – ще ви е по-трудно да изградите добри хранителни навици.

Когато постоянно давате на децата нещо за дъвчене, вие им изпращате послание, че няма нужда да седят и да ядат заедно с вас. Все едно им казвате, че могат да ядат, когато пожелаят. Мисля, че е важно да научим децата да уважават времето за хранене само по себе си, за да развият здравословни хранителни навици за цял живот. Постоянното похапване противоречи на тази идея. И както вече казах, съсипва апетита им.

В ежедневната си работа виждам огромни промени в храненето на детето, когато цялото семейство премине към структурирани и добре разпределени хранения. Наблюдавам същото и у дома – когато детето ми похапва твърде често, има драматична разлика в храненето му.

Грешка №4: Държите играчки на масата

На масата не бива да има играчки. Това може да изглежда очевидно за някои от вас, особено родители с бебета, които все още не са опитали да си вземат любимите дрънкулки по време на вечеря. Уверявам ви, че ще дойде ден, в който вашето малко дете ще настоява и накрая ще избухне, само и само да сложи любимата си играчка на масата. В този момент е много лесно да се предадете, защото ще сте изтощени и сте загубили желание за борба. Въпреки това си струва да водите тази битка. Макар играчката да ги задържи в столчето за хранене, тя по-скоро ще отвлече вниманието. Понякога помага да поставите играчката на място, на което детето може да я вижда. Но е възможно това само да влоши положението. Така или иначе, когато детето разбере, че няма да отстъпите, ще спре да плаче.

Грешка №5: Детето не се храни заедно вас

Яжте с децата си. Често, когато започнете да давате бебешка храна, мъникът си има свой график за хапване. Тогава фокусът ви е изцяло върху това да го нахраните в правилния час. Това не бива да продължава дълго, ако изобщо се случва. За бебето ще е основата на полезен навик и само от полза, ако се храните заедно. След като то започне да се храни няколко пъти на ден и включите обща храна, опитайте да сихнронизирате графиците си. Ако оставяте децата си да ядат сами, те ще пропуснат голяма част от социалния аспект на храненето, както и възможността да следват вашия пример. Мъниците просто искат да ви подражават. Всички знаем, че децата постоянно наблюдават родителите си, но сякаш забравяме да го отчетем по отношение на храненето. Те например виждат, че в чинията ви има броколи и ви е приятно да ги похапвате. Без да искам да опростявам прекалено, ако детето ви никога не ви види да ядете броколи, вероятно и то няма да иска да ги опита или яде.

Моля ви, не се притеснявайте, ако вече сте започнали някои от тези вредни навици. Надявам се тази информация да ви даде възможност да внесете някои промени, които да положат основите за по-добри хранителни привички, които да останат за цял живот.

Понякога може да отнеме малко повече време, за да поправите тези грешки, но ще успеете да се върнете в правилния път, като бавно правите промените. Изберете едно нещо, върху което да се съсредоточите и бъдете търпеливи.

Ако имате нужда от консултация със специалист по ранна детска интервенция, който да Ви помогне за изграждане на умения за хранене и на позитивно отношение към храната, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0887 545 446 или ТУК.

Автор на статията е Алиша Грогън, лицензиран детски ерготерапевт с над 17-годишен опит в областта на сензорната обработка и развитието на уменията за хранене при бебета и малки деца.

Източник: https://yourkidstable.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Михайлова
Photo credit: Freepik