Витамин B12 по време на бременност

Витамин B12 по време на бременност

Приемът на витамин B12 по време на бременност е от съществено значение за развитието на мозъка и гръбначния мозък на бебето. Той подпомага и образуването на здрави червени кръвни телца и ДНК.

Витамин B12 се съдържа в естествен вид само в храните от животински произход – риба, месо, яйца и млечни продукти, а при растителните храни той се добавя като обогатяваща съставка. Ако пренаталните ви витамини не включват B12 и спазвате вегетариански или вегански режим на хранене, е необходимо да се консултирате с вашия лекар или акушер-гинеколог относно приема на добавка.

В ТАЗИ СТАТИЯ ЩЕ НАУЧИТЕ:

  • Защо се нуждаете от витамин B12 по време на бременност?
  • От какво количество витамин B12 се нуждаят бременните жени?
  • Кои храни, съдържащи витамин B12, са най-подходящи по време на бременност?
  • Нуждаете ли се от добавка с витамин B12 през бременността?

Защо се нуждаете от витамин B12 по време на бременност?

Витамин B12 е от съществено значение за развитието и функционирането на мозъка и гръбначния мозък на бебето и за образуването на здрави червени кръвни телца. Витамин B12 подпомага и производството на ДНК – генетичният материал, който се намира във всички клетки на бебето.

Някои проучвания показват, че при новородените, чиито майки са били с ниски нива на витамин В12 по време на бременността, се наблюдава повишен риск от дефекти на невралната тръба.

От какво количество витамин B12 се нуждаят бременните жени?

По време на бременност или докато кърмите, имате нужда от малко по-голямо количество витамин B12 от обичайното.

Бременни жени: 2,6 микрограма (мкг) на ден

Кърмещи майки: 2,8 мкг на ден

Небременни жени: 2,4 мкг на ден

Кои храни, съдържащи витамин B12, са най-подходящи по време на бременност?

Витамин B12 се съдържа в естествен вид само в храните от животински произход (риба, месо, яйца и млечни продукти). Растителните храни не съдържат витамин В12, освен ако не е добавен към тях. Ако търсите храни, обогатени с B12, зърнените закуски, както и някои соеви и други растителни млека са добър избор. Проверявайте съдържанието на етикетите, за да сте сигурни.

Ето някои добри източници на витамин B12:

85 г сьомга, варена: 2,6 мкг

85 г говеждо месо смляно, 85% нетлъсто месо, запечено на тиган: 2,4 мкг

230 г мляко с 2% масленост: 1,3 мкг

170 г обикновено кисело мляко без мазнини: 1,0 мкг

1 порция зърнена закуска, обогатена с 25% от препоръчителния дневен прием на витамин B12: 0,6 мкг.

42 г сирене чедър: 0,5 мкг

1 голямо яйце, варено: 0,5 мкг

85 г месо от пуешки гърди, печено: 0,3 мкг

Имайте предвид, че 85 г порция месо или риба е приблизително с размера на тесте карти.

Нуждаете ли се от добавка с витамин B12 през бременността?

Ако спазвате вегански или вегетариански режим на хранене, който не включва достатъчен прием на B12 и пренаталните ви витамини не съдържат в състава си този витамин, тогава най-вероятно ще се нуждаете от добавка. Консултирайте се с вашия лекар или акушер-гинеколог, за да се уверите, че приемате достатъчно витамин B12 с храните, които консумирате по време на бременността или с пренаталните витамини.

Източник: https://www.babycenter.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ваня Иванова
Photo credit: Freepik