8 Арт – терапевтични дейности, които могат да помогнат на децата да идентифицират и управляват чувствата си

8 Арт – терапевтични дейности, които могат да помогнат на децата да идентифицират и управляват чувствата си

Децата ви може да имат сериозни ситуации с чувствата си в тези дни – от тъга и безпокойство до чувство на самота и отегчение. И нищо чудно! Училищата са затворени, извънкласните занимания се отлагат и голяма част от онова, на което могат да се надяват, е отменено. Дори и да не сме професионални арттерапевти, можем да включим няколко арттерапевтични дейности, чрез които да им помогнем да идентифицират и управляват емоциите си.

Какво е арт терапия?
Арт терапията е терапевтичен процес, който обединява психотерапията и изкуството. Може да помогне на децата да изследват емоциите си, да подобрят самочувствието си, да облекчат стреса, да облекчат безпокойството и депресията.

Ето няколко прости арттерапевтични занимания, които ще помогнат на децата ви да идентифицират и управляват своите чувства.

1. Създайте мандали

mandala 300x300Рисуването на фигури с повтарящи се схеми, като мандали, се отразява добре за регулиране на емоциите и нервната система. Може да помогне на децата да съсредоточат вниманието си и да се успокоят. След като ги нарисуват, могат да ги оцветят!

2. Изобразете емоциите си
elias 169hero emotionalliteracy shutterstock 1

Едно подобно занимание е създаването на гневни чудовища. Нека детето да си представи и след това да нарисува на хартия как изглежда гневът му. Така гневът има своя идентичност. Можем да изведем гнева – да видим колко е грозен – и тогава можем да разберем от какво има нужда.

3. Изкуство от природа
Creating Nature Art with Kids

Работата с естествени материали е успокояваща и ни създава усещане на свързаност със земята. Освен това можете да намерите красиви материали, с които да работите, като просто се разхождате навън. Направете естествени гривни, бижута или създайте красиви тъкани с естествени материали.

4. Преобразете нещо

top view colourful crumpled pieces paper 23 2148342827Ако е подходящо за вашето дете, седнете заедно и направете списък на всички ужасни неща за COVID-19. След това разкъсайте списъка и използвайте парчетата, за да създадете произведение на изкуството, превръщайки нещо грозно в нещо красиво. Може да се направи и списък с всичко неприятно свързано с ограничените контакти, социалната изолация, затворените училища и т.н.

5. Свържете неща

pexels photo 2062061Създаването на колажи е терапевтично занимание с двойно предимство. Физическото усещане за работа с различни материали и текстури – меки, груби, твърди – е много успокояващо. А творческият процес на събиране и сглобяване на нещата по нов и различен начин, помага да организирате и успокоите мозъка си.

6. Създайте колаж от снимки от списание

crop girl cutting paper 23 2147752271Един прост начин да направите това у дома е да накарате детето си да изрязва снимки от списания, които им „хващат окото“. След това им дайте лист хартия и лепило и нека да подредят изображенията в колекция. Ако желаят, помолете ги да описват и разказват какво правят.

7. Правете маски

Funny animal masks made of paper plates - #Animal #funny #Masks ...В арт терапията създаването или декорирането на маска често води до изследване на различни аспекти на нашата личност. Понякога можем да създадем маска, която разкрива чувства, които са трудни за изразяване. Дайте на детето си предварително оформена маска или я направете от хартия, нека да я разкрасят, колкото пожелаят. Когато приключат, помолете ги да ви разкажат историята на маската.

8. Семейна скулптура
Baby Kids 3D Soft Handcraft Colourful DIY Oven Bake Polymer Clay ...

Една от препоръчителните арттерапевтични дейности, е децата да създадат семейна скулптура от глина. Размерът, формата и подредбата на членовете на семейството приканят към разговори за важните хора и отношения в живота им.

Kакви арт занимания използвате с децата си и имат положителен ефект?

Присъединете се към групата ни във Фейсбук „Учим и играем с Mалки чудеса“
и споделете вашите идеи и занимания.

Източник: https://www.weareteachers.com