Писмо до нероденото ми бебе – какво трябва да знаеш за моето заекване

Писмо до нероденото ми бебе – какво трябва да знаеш за моето заекване

Скъпи синко или дъще,

Преди всичко нямам търпение да се срещнем! Аз вече те обичам безусловно и безмерно.

Едно нещо, което трябва да знаеш за мен е, че аз заеквам.

Това означава, че може да ми отнема няколко секунди докато кажа нещо. Може да издавам разни звуци, преди да проговоря или може да стоя с отворена уста без да издавам звук. Когато заеквам, може да те гледам, но може и да не го правя. Също така може да правя странни гримаси. Въпреки всичко това, в заекването няма нищо лошо.

Аз не съм лош или зъл човек, защото заеквам, нито пък лъжа. Когато заеквам това не е защото съм нервен, превъзбуден или ядосан. Казвам ти това, защото може да чуеш тези неща за заекването или пък за това какво причинява то. Искам да ти кажа, че всичко това е грешно. Заекването е просто нещо, което се случва когато говоря. Няма нищо лошо в него. То ме е научило на редица уроци и ми е дало възможности, за които не съм си и представял.

Казвам ти това и се надявам да не трябва и ти да се сблъскваш с него. Не го казвам, защото би се отразило на това как те обичам или колко те обичам, защото то няма връзка, а единствено от любов към теб. Не искам да преминаваш през това, през което съм преминал аз. Не искам да бъдеш изпълнен със съмнения в себе си всеки път, когато говориш. Не искам да се страхуваш или да избягваш да говориш в клас, да водиш телефонни разговори или да поръчваш храна в ресторанта. Не искам постоянно да мислиш за това какво си мисли човека отсреща за теб и твоето заекване. Не искам да ти се смеят в училище за това, че заекваш. Не искам хората да мислят, че си глупав, лъжещ или лош човек защото заекваш. Не искам да изпитваш тази неувереност през която преминах аз.

Но, ако пък заекваш, то чудесно! Ти имаш някой, който аз нямах в своя живот – някой близо до теб, който знае какво означава това, както и всички умствени и емоционални ‚неща‘, които вървят с него. В мое лице ти имаш някой, който може да помогне и да те води през всичко, което заекването може да донесе в живота ти. Има няколко неща, които искам да ти кажа за него. Първото е: можеш да го контролираш, не е нужно то да контролира теб. Второ: ти определяш своето бъдеще, а не твоето заекване. И накрая: ти винаги си бил, си и ще бъдеш много повече от своето заекване.

Без значение дали заекваш или не, аз винаги ще бъда до теб, все едно дали печелиш или губиш, дали всичко е наред или не, дали имаш добри или лоши дни. Нямам търпение да те срещна и да видя света през твоите очи.

С много обич,

Татко

Източник: https://themighty.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Photo credit: Freepik